Nakon 7 dana googlanja i lupanja glavom u zid, evo da i vas malo ugnjavim:
Nedavno sam kupila laptop i od tad neuspješno pokušavam podići funkcionalan Linux. Da ne dužim, jedino što sam uopće uspjela instalirati bilo je SuSe 9.3, koji mi se intenzivno nije svidio, težak je i spor. Kako sam čula dosta dobrih stvari o Debianu, pokušala sam instalirati Sarge, ali to nije uspjelo (najdalje dokle sam došla bilo je Loading vmlinuz… Loading initrd.gz… I ništa. Nikakve opcije nisu pomogle, i nisam uspjela otkriti šta je uzrok. Na netu ima postova sa sličnim problemima, međutim nikakvih rješenja.). Kako sam pri ruci imala Slackware 10.1, ubacim cd i instaliram ga bez problema. Ne radi gomila stvari, ali mi se sam feel jako sviđa. Pokušavala sam srediti najveće probleme, međutim alsaconf uspješna, zvuka nema, editujem fstab, ali DVD drive vidi kao CDROM, USB ne postoji, o mreži ni govora. Međutim, prčkam po njemu tek nekoliko dana i kontam dosta stvari koje do sad nisam (iako ne i ono što mi treba ) Znam da Slackware nije za početnike, ali nekako bi mi bilo žao da odustanem. Kako sam skontala, kernel 2.6.13 bi mi pomogao s problematičnim hardverom, pa sam pokušala. Čitala sam readme. Sve je išlo glatko. Nisam dodala u Lilo alternate booting 2.4.29. Reboot. I moj prvi kernel panic. Pa nakon dugog korištenja Windowsa, kao prvi instinkt reinstaliram Slack 10.1, identičan kao prije pokušaja upgradea (ne znam jesam li ovo morala uraditi?). Sad planiram ponovo pokušati. Ima li iko ikakav savjet? Barem o tome šta da pročitam. Manuals, tutorials i howtos koje sam čitala se više odnose na korištenje nego na konfiguriranje. Slack Book vodi kroz instalaciju, ali ne bavi se ovakvim specifičnim problemima. Hoće li novi kernel prepoznati hardver?
Evo vrlo detaljne konfiguracije:
Toshiba Satellite M45-S265
Pentium M 730 (1.60GHz, 2MB L2 cache, 533MHz FSB), Mobile Intel 915GM Express Chipset, Intel PRO/Wireless 2200BG (802.11b/g), 1GB RAM, 100GB (5400RPM), Enhanced IDE (ATA-6) hard disk drive; DVD SuperMulti Double Layer drive, 15.4” diagonal widescreen TruBrite™ TFT active-matrix LCD display at 1280 x 800 native resolution (WXGA), Intel Graphics Media Accelerator 900, 10-128MB Internal (UMA) shared video memory, Integrated V.92 modem, Marvell® 10BASE-T/100BASE-TX Ethernet, Integrated Intel® Pro/Wireless LAN 2200BG (802.11BG), Sound: Analog Devices, Inc. AD1981B Software Sound, AC’97 Rev2.2 Compatible
Disclaimer: Ako lupetam, uzmite u obzir da nemam nikakve profesionalne veze s informatikom i da Linux koristim manje od dva mjeseca.
Najbolje bi bilo da nabavis slackware 10.2 , potom sa drugog cd-a nakon installacije Slackware-a rucno installiras 2.6.13 kernel (sa pkgtool ili installpkg) time bi rijesila vecinu problema.
Sto se tice alsa-e , poslije pokretanja alsaconfig-a , moras pokrenut alsamixer i tamo odmutirat kanale sa “m” tipkom (hehe) i izaci sa alt+q
Vjeruj mi instaliraj knoppix , ako ga uspijes naci … ako ne poslat cu ti ga … neces se pokajati … kopirat live distribuciju sa cd-a na hdd , i nije toliko tesko … najednostavnija stvar sto sam ikad vidio , e sad tu ne dodje neki odredjeni broj paketa , pa ti mozes uzet malo instalirat nesto novo … savladavat linux komande i tako to …
Heh, imam ja skoro identican laptop i bas tako isto mi to sa zvukom bilo, nesjecam se tacno sta je bilo, al misim da sam cijelo vrijeme bio zaboravio da snimim izmjene koje sam napravio u alsi
Off topic:
Zar fakat ima ista vise sexy od treba koje koje pricaju o editovanju fstab-a i koje dozivljavaju svoj prvi kernel panic
Ja mislim da je to do klime :lol: Kod mene ne uspijevaju druge distribucije brzo presuse :lol:[/quote]
neznam stari do cega …heheheh al ovdje u Tz kome sam god instaliro bilo koju distro …2 sedmice poslje sam moro ic ponovo da im instaliram slack heheheh i to evo do sada mi se niko nije zalio …sve im radi …
jebga…kad slack ustimas onda radi sve 100 godina kako treba