Instalaciona procedura…za šta ? SuSE, Mandrake, RedHat ili Fedora ? HA HA HA
Nepotrebno zaista nepotrebno !
Zar misliš da će neko od “novih” probati slackware, debian ili gentoo kad vide text install ? :rolleyes: Trebamo se koncentrisati na opis linux-a i aplikacija, njihove upotrebe i slično. A kasnije da se vratimo na to pitanje !
[quote]Instalaciona procedura…za šta ? SuSE, Mandrake, RedHat ili Fedora ? HA HA HA
Nepotrebno zaista nepotrebno ![/quote]
Predavao sam na jednom kursu nekim pocetnicima. Kurs je bio nekekav blentav tako da sam mogao raditi sta hocu pa sam ubacio i malo linuxa. Mogu ti reci da bez obzira sto je MDK instalacija jednostavna, na bosanskom jeziku, morao sam svaki korak detaljno opisati. Tako da ta tvoja izjava ne stoji.
[quote]
Zar misliš da će neko od “novih” probati slackware, debian ili gentoo kad vide text install ? [/quote]
Ako je covjek novi na linuxu ne mora znaciti da ne zna sta je particija, fdisk, swap i ostalo. A kad to znas slackware instalacija je poprilicno jednostavna.
[quote]
:rolleyes: Trebamo se koncentrisati na opis linux-a i aplikacija, njihove upotrebe i slično. A kasnije da se vratimo na to pitanje ![/quote]
Pa sto ce korisniku da zna koristiti aplikacije ako ne zna sistem instalirati ???
Nisi shvatio ironiju mog odgovora, ali svakako imas pravo na svoje misljenje !
Ljudima je potrebnije pojasniti upotrebu npr fdisk-a ili cfdisk-a nego instalaciju mandrake ili suse koji su banalni sami po sebi. U ostalom vrijeme ce pokazati svoje. A ako znaju sta je particija swap i ostalo netreba im nista vise da instaliraju vec pomenute sisteme zar ne ?
Prvo … ljudi kojima treba (a ima ih dosta) objasniti instalaciju i ovih easy to use distribucija ne znaju sta je swap, sta je root itd. itb. pa mozda ni sta je particija. Ali zato oni nece sigurno izabrati slackware.
A ima druga vrsta “ljudi”, koji su informaticki pismeniji ali nisu se susretali s linuxom. Opisi instalacije slackwarea, debiana i gentooa bi bili za njih.
Ja sam mislio (kao sto sam vec rekao) da te osnovne pojmove koji su vezani za instalaciju bilo koje dist. (npr. particije, fajl sistemi,bootloader itd. itb.) objasnimo u “Instalacija linuxa”. Dok u Slackware sekciji bi npr. objasnili kako se uz pomoc fdiska prave particije. U Mandrake sekciji bi isto to mogli za onaj DiskDrake ili kako se vec zove program za particioniranje u instalaciji.
Razumijes ?
Pa na to sam i ja mislio kad sam naveo kao primjer fdisk i cfdisk zar ne ?
Uglavnom smo tu negdje na istoj talasnoj duzini !
Ja se do sada nisam susretao sa ljudima koji zele instalirati Linux a potpuni su pocetnici u bilo kom segmentnu informatike. Ljudima treba objasnjavati SVE 8)
Ja jesam 8)
Naravno da nema ljudi koji žele instalirati Linux kada svi samo trube kako je to komplikovano. Nije komplikovano, treba samo objasniti par pojmova i par uobičajenih problema (npr. kako skinuti bootloader, šta uraditi ako se Windows više ne boota, problemi sa neprepoznatim hardverom…) Pri tome se treba držati zajedničkih stvari za user-friendly distribucije, a za Gentoo, Slackware i (trenutno još uvijek) Debian treba naglasiti da su namijenjeni iskusnijim korisnicima.
Još jednostavnije upute trebaju biti na nivou distribucije. Npr. ako čovjek uzme da instalira RedHat treba ga uputiti na odgovarajuću sekciju start.l.o.b.
Nema mi ništa mrže od one “kad-tad” priče - “kad-tad ćeš morati koristiti vi ;)” - to je ono: ako nešto priželjkuješ onda se nemoj iznenaditi kada se to i desi. Zato i mislim da su ljudi koji nikad nisu vidjeli Linuxa bolji za obučavanje početnika nego oni koji 99% vremena provode u shellu i nekom opskurnom window manageru. Eat your own dogfood. Pa da vidiš kako može biti jednostavno
Vedran ima pravo ali se ne mogu sloziti sa njim da je ljudima potrebno objasniti samo nekoliko osnovnih pojmova… Ljudi se uglavnom boje novoga oa cesti nece da znaju ono sto vec znaju… Potrebne su im detaljnije upute…
Ja sam na server skinuo Gentoo 3.2 ali imam nekih problema da to i zaprzim. Ima li ULK Gentoo 1.4 ?
Dobio sam CD-ove od Adisa. SuSe 9.0! Hehe.
(ovaj post mi je nekako promakao pa zato odgovaram sa zakasnjenjem)
Instalacije ovih easy to use distribucija stvarno jesu jednostavne ali su pune bugova. SuSE 9.0 sam instalirao na 1 kompjuteru i odmah kod instalacije poceo se ustopavati (u grafickom modu) zbog Buga sa nvidia karticom. I morao sam pokrenuti ncurses instalaciju da bih instalirao. A poslije opet nije podizao X zbog tog buga.
Dalje, na drugom kompjuteru SuSE instalacija se nije htjela pokrenuti zbog USB detekcije. Jednostavno ustopa. Na kompjuter je prikljucena bila USB tastatura (ovo nisam ja radio nego jedan pocetnik). Rijesio je to tako sto je ubacio normalnu tastaturu.
Ovakve greske nisu dopustive u instalacijama jer 90 % korisnika koji tek pocinju se ne bi znalo snaci u ovakvim problemima.
A sto se tice konzola i wm-ova. Jedno je sigurno … oko 75 % problema na linuxu se rjesava iz konzole i ne mozes zanemariti konzolu. Nema teorije Na windowsu su postigli juzer frendlines tako sto svaki veci problem rjesavas formatiranjem diska i reinstalacijom windowsa Nadam se da linux nece spasti na to rjesenje
Pa prijavi bug. Ja sam pak instalirao Mandrake 9.1 i 9.2 na nekih 50ak različitih računara i nikad nisam imao nikakvih problema osim jednom sa web kamerom (bug je naveden u errata kojeg sam ja bio lijen da čitam).
Ne slažem se. Kojih problema?
[quote]
Ne slažem se. Kojih problema?[/quote]
npr.
:)))
Dalje … instalacija programa iz source-a. Naravno da je veliki broj programa fino spakovan u rpm ali ipak nisu svi. Onda jos je problem sa spakovanim programima sto su kompajlirani s nekim opcijama koje mozda korisniku ne trebaju (jer npr. zbog toga mora instalirati jos neke biblioteke, a program je funkcionalan i bez njih). U tom slucaju uzima se source, a kad je source u pitanju onda GUI tesko da pomaze.
i ima jos … mrsko mi se sejcati …
Parafraziram: Vedran je u pravu, ali Vedran nije u pravu ?
To nije problem, to je dodatna informacija. Običnim korisnicima to nije potrebno jer imaju GUI sistem koji vodi brigu o dependencies. Razlog zašto sam koristio tu komandu je što si ti tražio od mene da instaliram nepodržanu verziju softvera, na što bih nekom drugom odgovorio da ide u neku stvar.
Evo da pogledam svoj ~/Programi/src direktorij… Jedino što sam instalirao iz source-a u proteklih godinu i po otkako ne koristim Windows su neki serveri, neke alpha verzije stvari koje sam iz nekog razloga htio da pogledam i par stvari koje sam kompajlirao nekad davno dok nisam znao za RPMSeek. Apsolutno ništa nema što ne spada u te kategorije. Dakle moguće je koristiti sistem i programe bez konzole
Dakle ja sam živi primjer da može bez toga. Imaš li još šta?
[quote]
Dakle ja sam živi primjer da može bez toga. Imaš li još šta?[/quote]
Kad izadje driver koji si dugo ocekivao i postane ti podrzan tvoj winmodem
Sav moj hardver je podržan, uvijek bio. Dalje?
Sav moj hardver je podržan, uvijek bio. Dalje? :)[/quote]
ma dobro … ali nije svaciji hardver uvijek podrzan …
Ček da se prisjetim… moj računar kući - 100% podržan… moj računar na poslu - 100% podržan… 15ak računara u CSIju - 100% podržani… računar kod jarana - 100% podržan… Ponegdje je trebalo instalirati neki dodatni RPM, ali sve bez konzole.
Iz ličnog iskustva, prije bih rekao da je nedostatak podrške za neki hardver izuzetak nego pravilo. Situacija da drajveri za nešto postoje samo kao source se dešavaju u 0.1% slučajeva - a i onda se može za 15 minuta napraviti RPM
Evo situacija, koja se desava…Trebam instalirati atijeve drivere, koje sa stranice skinem u RPM formatu. Pokusam insalaciju, nece…procitam readme file, kaze da radi sa mojim kernelom, dalje citam, radi ustvari samo sa originalnim kernelom, a ne radi sa custom kernelom koji dodje uz SuSEili RedHat, sto zahtjeva kompajliranje kernela. Ali naravno to je za one koji hoce 3d akceleraciju i slicno…onako bez problema radi u 2d. Naravno driveri zahtjevaju određenu verziju XFree-a…Zivila NVIDIA. Ovo je kod prijatelja…moj komp je 100% podrzan.
A kako pravis rpm ?