Na site-u i dalje stoji prazno kako doći do instalacijonih cd-ova i ostalih cd-ova. Pa, ja sam početnik i želim naučiti linux. Ali nije nimalo lakše uz ovaj site. Nažalost. Jer sam se bio ponadao. Pošto pojma nemam o Linuxu, kontao sam Mandrake 9.3 uzeti, ali koju verziju?
http://www.linux.org.ba/index.php?l=hocu
Na ovoj stranici fino pise kako doci do linuxa
Eh gdje zivis ? Ako si u Sarajevu, dodji u cetvrtak u 6 u CSI (na Ilidzi) na sastanak. I poslije polaganja svecane zakletve da ces braniti pingvina i crno bijelu boju, procesa “inicijacije”, obuke i polaganje testa o biografiji Linusa Torvaldsa, RMS-a i ostale raje mozda dobijes ono sto trazis …
:))))
Za administraciju: na ovoj stranici gdje su nabrojani cd-ovi navedena je jedna ogromna laz kojom smo duboko uvrijedjeni mi, korisnici slackware linuxa. Naime, na stranici pise da slackware 9.1 dolazi na 1 cd-u a u stvari on dolazi na 2 CD-a! Ja ne zelim da pricam o tome koliko je ovim gnusnim cinom naneseno stete slackware zajednici u BiH. Zahtjevam ispravljanje greske i javno izvinjenje od odgovornih lica :))))
NeX, žao nam je ako si se razočarao, voljeli bismo da nam ukažeš tačno zašto naš sajt nije zadovoljio tvoja očekivanja.
Distribucija Linuxa se trenutno odvija na dva načina: kroz distributivne centre (od kojih se onaj u Sarajevu nalazi u CSIju i aktivan je četvrtkom od 18:00… ako je neko u mogućnosti da nam osigura prostoriju sa računarima na povoljnijem mjestu i u povoljnije vrijeme, bili bismo oduševljeni) i kroz privatne veze, dakle preko prijatelja. Naša nastojanja da utemeljimo distributivne centre u drugim gradovima su za sada bez rezultata, ali postoje pojedinci koji u pravilu izađu u susret.
Za početnike je namijenjena stranica start.linux.org.ba koja upravo prolazi kroz fazu ponovnog osmišljavanja i redizajna.
Tamo gdje piše npr. “Slackware (1 CD)” to ne znači da Slackware dolazi na 1 CDu nego da mi imamo samo taj jedan CD npr. znaš li na koliko CDova dolazi FreeBSD???
Kako imate samo jedan ??? Koji ??? prvi ili drugi ?
Hajd vala ako ne zaboravim, od cetvrtka cete imati 2 (ako Bog da)
Ne znam na koliko dolazi, ali znam da nije fer isporucivati distribuciju bez gnome-a i kde-a (koji se nalaze na drugom cd-u)
Da jos naglasim da mozemo nabaviti distribuciju koju zelite (ne smijem reci bilo koju, ali cemo se svakako potruditi da je pronadjemo).
Imas sve informacije na http://www.linux.org.ba/index.php?l=hocu.
9.3 dist. Mandrake-a jos nije izasla, aktuelna je 9.2.
Poz,
Ako si u Zenici obrati se na mail.
Hvala, što se tako u velikom broju odazvali.
Naime na:
http://www.linux.org.ba/index.php?l=hocu
kaže da će se neke stavri desiti tek uskoro.
Drugo, screenshotovi su jedan veliki mix, o optimiziranju i urednosti da ne pričam.
Ali o tome ćemo konkretno u drugom topicu.
Želim da što prije “uletim” u Linux raju i u prkos večinom radim MS-u. Jer mi se ogadio Windows i to sve verzije radi sigurnosnih propusta i jadi koju su napravili.
Kako sam čuo, Linux je puno sigurniji, pa kao apsolutni početnik, koji o Linuxu samo zna da je OS i da sigurniji do Windoza želim da nabavim kako su mi rekli najjednostavnije za instalirati distrubuciju Mandrake 9.2 !
Eh, ja sam u Travniku, a volio bih što prije se toga dočepati. Moram još na novi komp pričekati, ali nema veze. Pa ako neko može da mi kopira i pošalje sa svim što dolazi ono na dodatnim cd-ovima, a ja platim poštarinu i ako treba i cd-ove?
Što bi jednostavno, a ne komplikovano?
Nadam se da ste skopčali…
A samo jedno pitanje u vezi dizajna stranice-što ste koristili po meni ogavni Times New Roman font?
Mašala, mašala, to nas još ima iz Travnika
Evo ja ću se ponuditi da ti dobacim CD-ove u Travnik. Distribucija po tvom izboru naravno. ( javi se na mail adis@linux.org.ba )
Mandrake je tradicionalno distribucija orijentisana ka novim Linux korisnicima, ali verziju 9.2 apsolutno ne mogu preporučiti. Užasno mnogo bug-ova, mislim da su 2-3 sedmice nakon izdavanja već imali 1 puni CD zakrpa.
Ne želim ulaziti u “svete ratove”, koja je distribucija bolja, jer se sve uglavnom svodi na lični ukus i naviku. (iskusan korisnik svakako “do temelja” prilagodi svaku distribuciju koju koristi)
Evo liste distribucija koje su “na lageru” (a prikladne za početnika):
Knoppix 3.3 (1 CD)
SuSE 9.0 (5 CD-ova)
RedHat 9.0 (3 CD-a)
Fedora (core 1 - AKA RedHat 10) (3 CD-a)
Mandrake 9.2 (3 CD-a)
—>
Kod Mandrake-a je problem u tome što totalni početnik nakon instalacije treba instalirati još jedan CD zakrpa, wtf. Ako se mogu nabaviti instalacijski CD-ovi sa već predinstaliranim zakrpama onda i Mandrake postaje ozbiljna opcija. (Vedran to bi mogao znati?!)
BTW, da ne bude "ja udario po nevinom"
Korisnički interfejs u Mandrake 9.2 je u potpunosti preveden na bosanski jezik - instalacija, konfiguracijski programi i desktop (KDE). Jako zgodno kada računar moraju koristiti nešto starije osobe (roditelji/starci) :lol:
<—
Za nešto totalno neobavezno Knoppix je “kralj”. Podiže se sa CD-a i podiže GUI! Bez ikakvih obaveza možeš malo “pročačkati” po Linux-u. Ugasiš računar i “nema više Linux-a”
Vidi, vidi… nigdje ne napisa da je SuSE najbolji…
Bash cudno od Adisa
Ma pusti ti njega samo instaliraj ovaj Mandrake… ali pazi ako ti Adis bude donosio cdove podvalice ti suse
Ispravka netočnog navoda: Bakire, brate, pa podrazumjeva se da je najbolji :icon35:
Ma ne bih, maaaajke mi, ne bih čovjeku podvalio :^o
P.S.
Ko meni ne vjeruje nek’ pita Amilu što se tiče Mandrake-a. Bezbeli ćete upamtit’… +bic+
(jedno +mahanje2+ za kraj)
Čitaj: desiće se kad ih neko uradi. Mi smo ipak volonteri, remember?
Očekujem da pošalješ bolje
a bilo bi nam drago da pomogneš i u tom pogledu
Arial je 10x ogavniji +tongue+ o Verdani da i ne govorimo, Tahoma nije loša ali je nema na Linuxu
Adis – umjesto da se prepucavamo na ovoj stranici :twisted: bolje nam je da editujemo http://start.linux.org.ba/wiki ?
[quote]Ispravka netočnog navoda: Bakire, brate, pa podrazumjeva se da je najbolji :icon35:
[/quote]
Uhh, dobro je, vec sam pomislio da si i ti podlegao
vedrane, pa ti bi da ti ja komplet stranicu uradim ono u prevodu, a da ti ležiš tu i volontiraš? hehe
a mandrake sam zato tražio, jer sam čuo da je najlakši za instalaciju i korištenje. griješim li?
a da, može li neko ukratko opisati kako instalacije teče i trebaju li kakve diskete?
Ma ne … najbolje je da ti zahtjevas a Vedran ce da ispuni svaku tvoju zelju.
[quote]
a mandrake sam zato tražio, jer sam čuo da je najlakši za instalaciju i korištenje. griješim li?[/quote]
Ma svejedno je … sve tri velike “easy to use” distribucije (SuSE, RH, MDK) su lagane za instalaciju
[quote]
a da, može li neko ukratko opisati kako instalacije teče i trebaju li kakve diskete?[/quote]
Instalacija tece glatko :)))))) Ne trebaju diskete osim ako hoces da napravis boot disketu.
A što ne mogu ovih drvenih filozofa, znaju kritikovati a ne znaju bolje uraditi.
Hehe, ja bih rado pomogao, ali imam previše posla oko ušiju. A bolje uraditi nije problem, samo nije u tome fol da se neko odvaja, nego da svi zajedno na super udruženju napredujemo. Moj posao je web design, i kada ti kažem da ti se ne slaže TNR Font na ovo, trebao bi razmilsiti o tome. A ako ikada imadnem slobodnog vremena, poslati ću ti PM, da vidim šta ti treba pomoći.
A čim malo se uhodam sa Linuxom, rado ću postati distributivni centar u Travniku.
A što se tiće instalacije. Malo je čudno. Znači formatiram particiju na fat32, i onda samo ubacim cd i sve ide? Znam da prilikom instalacije formatira na ext2, ali kako pokrenuti cd?
Ima komšija SuSe ili RedHat, pa kažete da je isto. Samo ukratko kako opišite, pa mogu odmah sutra, ako budem imao vremena experementisati.
[quote]Malo je čudno. Znači formatiram particiju na fat32, i onda samo ubacim cd i sve ide? Znam da prilikom instalacije formatira na ext2, ali kako pokrenuti cd?
[/quote]
zašto čudno ? Ubaci CD, Rebootaj racunar i otiđi u BIOS, tamo podesi startanje sa CD-a, izađi iz biosa i instalacija će da počne. Ukoliko imaš FAT na svom disku, SuSE će te pitati :lol: da li želiš da je smanjiš i napraviš mjesto za linux, ako imaš ext2 ( koji takodje možeš sa partition magicom srediti) onda će to SuSE preuzeti i nemoras nista raditi.
Ja ti preporucujem da stavis ext3 ili Reiser FS pogotovo ako imas veliki disk,
jerslučaju kreša, nema one dosadne kontrole poput scan diska.
Eto vidis vrlo jednostavno .
[quote]
A što se tiće instalacije. Malo je čudno. Znači formatiram particiju na fat32, i onda samo ubacim cd i sve ide? Znam da prilikom instalacije formatira na ext2, ali kako pokrenuti cd?[/quote]
Ako hoces samo linux da imas instaliran onda ne trebas formatirati particiju na fat32. Jednostavno obrisi sve postojece particije (sa fdiskom, moze i micro$oftovim). Kad to namjestis, kao sto bejbisiter rece ubacis 1. cd i u biosu namjestis da se boota sa cd-a.
Ljudi, bilo bi fino kad bi na http://start.linux.org.ba opisali proceduru instaliranja linuxa. Ali tako sto sve ono zajednicko o instaliranju linuxa stavili u sekciju “instalacija linuxa” dok stvari koje su specificne za neku od distribucija stavili u sekciju za tu distribuciju. Jer ja ne vidim poentu postojanja start.l.o.ba ako totalni pocetnik ne moze tu naci informacije o tome kako instalirati Linux.
Pa eto ja cu napisati, ako Bog da, ovih dana onaj specificni dio za Slackware.