Nadam se da moze neko pomoci

Zna li neko kako se zove skripta koja ispisuje
Welcome known, logout unknown.
i slicne poruku neposredno poslije samog logiranja preko ssh, telnet i sl. Ili bar neka skripta koja se poziva upravo tada, jer na to mjesto treba da upisem neke svoje stvari (Sto bi u stvari i bilo najbolje).
Nije bas da mi nije hitno, al eto. Ako neko zna itekako bi mi bilo od pomoci.

Napomena:
Uspio sam naci skriptu koja ispisuje
You have new mail
kada se loguje root. To su neki sistemski mailovi koje on dobija u /var/log/mail, ali mi nekako bezze dodavat u ovoj skripti te stvari.

Sam ispis što dođe posle login dolazi iz /etc/motd (message of the day)

“You have mail” obavjest dolazi direktno od logina a konfiguriše se u /etc/login.defs,
mislim da tu funkciju kod novijh distribucija obavlja pam (/etc/pam.d/login).

Komande koje želiš da se izvrše direktno polse login možeš pisati u ~/.bash_profile ili ~/.bashrc ako koristiš bash ili /etc/profile za sve korisnike.

/var/log/maillog su syslog zapisi koji nemaju veze sa “You have new mail” posle logina.

Hvala na pomoci :wink:

Skripte u ‘.bashrc’ se obično izvršavaju prilikom svakog pokretanje shell-a, a ‘.*profile’ samo za login shell => ne treba dirati .bashrc

Ako griješim neka me neko ispravi :slight_smile:

.bashrc se izvodi samo kod običnog pokretanja, a .bash_profile i /etc/profile samo kod logina (bash --login). Fedor npr. pokreće .bashrc iz .bash_profile tako da se .bashrc najmanje kod fedore izvodi uvjek.

Uglavnom sve što je u ~/.* ili /etc/* možeš “dirat” :twisted:

Mislio sam da u ovom konkretnom Traktorovom slučaju ne treba mijenjati ‘.bashrc’ (i inače je loša ideja u .bashrc stavljati “interaktivne” komande).

Pa nije baš loša, to je jedina mogućnost da izvodiš komande posle su ili npr. pokretanja xterma ili drugih x-terminala sa bash.

Kod mene u .bashrc stoji “. /etc/profile”, tako da i sa su i na x-terminalima imam sve variable kao PS1 i sve iz /etc/profile.d/*. (kao /usr/games/fortune - slackware :))

Znam da /etc/bashrc kod fedore pokreće isto skriptove iz /etc/profile.d/* , neznam za druge distris.

A inače je loša ideja stavljati “interaktivne” komande (koje zahtjevaju input od korisnika) u .bashrc ili .bash_profile ili /etc/profile.

fortune je stvarno super, najviše volim slackware zato što kod svakog logina pokrene fortune. Stvarno zna uljepšat dan, baš sam sad dobio ovaj:

>Ever heard of .cshrc?
That's a city in Bosnia.  Right?
        -- Discussion in comp.os.linux.misc on the intuitiveness of commands

Mislim da sam našo original:
http://groups.google.de/groups?selm=1995Apr22.212434.12799%40walter.cray.com&output=gplain

prvi dio:
http://groups.google.de/groups?selm=3n6q6d%24ol9%40kasey.umkc.edu&output=gplain

:smiley:

Evo i ja sa se ubacim u ovu pricu :slight_smile:

Pa vako. Ja sam tu konto upisati neke osnovne podatke o serveru i programima koji na njemu rade. Jer radim sa preko 200 servera diljem svijeta i onda se zapetljam ne znam gdje sam u koje vrijeme i sta se na kom nalazi. Pa sam mislio tu upisati nesto u stilu:
================ Welcome to (Negdje) ================
Vlasnik servera:
Lokacija servera:
Trenutna verzija glavnog programa je: (ovo bi bilo dinamicko tako da to moram uraditi preko skripte a u motd je citi tekst)
Trenutna vertija nekog podprograma:

Možeš isto napravit neki skript koji će dinamički generisati /etc/motd pa taj skript pokretati redovno sa cron. :idea:

Mozda i nije tako losa ideja. Vidjecu sta mogu uraditi.

Malo sam cacko i nisam mogo da skontam (posto nisam bas na TI sa bash skriptama) kako napisati kod koji ce prikazivati na sta pokazuje link.
Npr.: Ako je /sbin/moj_link linkan na /sbin/program_1 da skripta ispise samo to program_1

Ja sve nekake nebuloze iznosim ovjde kako vidim :rolleyes:

Imaš komandu readlink(1) za to.

Ako već poslovno radiš sa UNIX mašinama, pogotovo ako si ti administrator, stvarno bi ti preporučio da kupiš koju Oreilly knjigu o Unix/Linux sistemima. :wink:

[quote]kako napisati kod koji ce prikazivati na sta pokazuje link.
Npr.: Ako je /sbin/moj_link linkan na /sbin/program_1 da skripta ispise samo to program_1

:rolleyes:[/quote]

Polako, jeli želiš sa komandom ls -l da pregledaš direktorij i ta ti shell samo cilj linka pokaže ? :rolleyes:

E da vidis ta mi se komanda bas ls -l nikako ne svidja jer bi u mom slucaju imala previse inforamcija, a neznam kako osjeci dio koji mi ne treba, ali kao stor ece kesk ima ova komanda readlink pa vidjecu sta s njom.

A sto se tice knjiga, ma pravo da ti kazem nemam ni jedne. Administrator jesam, al sve sto sam naucio bilo je bas sam samcat. Neke sitnice sam uspio da nadjem na netu, jer obicno na netu nema sta covjeku u praksi treba, nego uvijek nekako mora da cita izmedju redova. Imo sam priliku prelistati neke knjige. Ima tu i dobrih stvari, ali sve te knjige su napisane ugllavnom iz helpova, NAZALOST.

[quote]E da vidis ta mi se komanda bas ls -l nikako ne svidja jer bi u mom slucaju imala previse inforamcija, a neznam kako osjeci dio koji mi ne treba, ali kao stor ece kesk ima ova komanda readlink pa vidjecu sta s njom.
[/quote]

mozes npr. ovako:

ls -l | gawk ‘{if ($10 == “->”) print $11}’

ovo ce ispisati samo zadnju kolonu i to samo kada se radi o symlinku,
sada vidjeh da hoces samo ime programa, ali ne i path, u gawk-u
ima split komanda koja moze da “podjeli” string i mozes koristiti
bilo koji “delimiter” (u tvom slucaju bi to bio “/”)

Mozda moze elegantnije :wink: , ali evo na brzaka:

ls -l | awk ‘{if ($10 == “->”) print $11}’ |awk ‘BEGIN {FS="/"}{print $NF}’

Ok, ja sam mislio da ti treba samo zadnja riječ za sve datoteke koje se nalaze u direktoriju. U tom slučaju bi komanda bila vrlo jednostavna:
ls -1 ili recimo: ls -1 --color=never :rolleyes:
Edit: gore se misli na 1 a ne na slovo l.

Pa zar nece ls -1 ispisati sve datoteke (osim .*)?

Mensecini da on hoce samo symlinkove?

Da, ali nerazumijem zašto bi tako nesto trebao kad linkovi većinom nose isto ime kao i cilj.(jos su čak i jednostavniji) Jedan primjer iz jednog direktorija:

pidof -> ../sbin/pidof mail -> ../usr/bin/mail awk -> gawk csh -> tcsh xterm -> ../X11R6/bin/xterm xdosemu -> dosemu vim -> ../../bin/vim touch -> ../../bin/touch tixwish -> tixwish8.1.8.3 tclsh -> tclsh8.3