Najbolji antivirus za ubuntu (ili općenito za sve distribucije)

Evo ja planiram da cijeil IT lab opremim sa ubuntuom (možda edubuntu???), ali me zanima dali ima potrebe staviti antivirus, antispyware i postavljatineke posebne restrikcije na korisnike. Nemam iskustva sa linuxom, a sa windowsom su bila poprilično negativna kada su u pitanju rušenja passworda, korištenje administrativnih privilegija za igranje “Kevina Mitnika” i namjerno razvaljivanje laptopa. Znači zanima me dali je ubuntu imuniji na ove stvari i hoće li riješiti barem dio spomenutih problema. Znači ranjivost na malvere i dječiji bezobrazluk :smiley:

Na win-u sam koristio AVG free… uspio sam ga instalirati kod kuće i na linux, međutim sad ostaje pitanje dali je on učinkovit…

Ja jos nisam imao pad sistema, a antiviruse, firewalle, il nisam niti cuo za antispyware programe za linux nisam imao instalirane.

Restrikcije za korisnike treba naravno imati, firewall i antivirus normalno nisu neophodni, ali sa danasnjom omladinom nikad neznas :slight_smile: .

Samo u slučaju da ćeš imati heterogenu mrežu u smislu da bude tu i neki M$ Win :frowning: … Tada ti predlažem da pogledaš ( više puta data preporuka )
http://www.endian.com/en/community/about/
http://www.endian.com/en/community/download/iso/
Koristim ga već više od 2 godine sa velikim užitkom a konačno ima i kvalitetan manual za newbies …

Antivirus ti u većini slučajeva nije potreban. Preporučujem ti da instaliraš Firestarter firewall, što je ustvari GUI za iptables.

Odgovor na pitanje: nema poznatih virusa za Linux “in the wild”. Inače, ako su ti korisnici dovoljno iskusni i zlonamjerni da rade takve stvari, a ti ih nisi uspio spriječiti na Windowsu, nisam siguran da će išta bolja situacija biti sa Linuxom. Samo nemoj da za koju sedmicu dođeš na forum sa pričom kako je Linux nesiguran. Svaki sistem je (ne)siguran ovisno od administratora.

Linux jeste “sigurniji” iz razloga što nije bio dostupan mlađoj populaciji u toj mjeri u kojoj je dostupan windows. Danas moj brat od od 12 godina zna da koristi butabilne linux alate za brisanje win passworda, međutim linux je za njega nešto sasvim novo i panika nastaje kad se pojavi UBUNTU progres bar :smiley:

Znači ja imam vremena da se bavim čišćenjem računara, kontrolom učenika i svim drugim stvarima, a manje treba da se brinem kad ću moći uraditi update antivirusa, antispajvera ili win-a…

Nije bas pametno sigurnosnu politiku bazirati na pretpostavci da “korisnici ne znaju uciniti nesto zlo”. Takodje je velika greska generalizirati kao sto si to uradio poredeci ostale sa svojim bratom od 12 godina.

Ne planiram se osloniti na njihovo neznanje, nego se planiram osloniti na to da će se broj onih koji žele instalirati bilo kakav (u školi zabraneni) softver drastično smanjiti, a onda je drastično lakše administrirati 50 laptopa i 20-tak desktopa koji se koriste gotovo tokom cijelog radnog vemena.

Kada se samanji broj takvih, vjerovatno će se smanjiti drastično i rizik od infekcije (pogotovo ako je istina ono što je dosad rečeno na ovoj temi…), a to je za mene sasvim dovoljan motiv da se pozabavim linuxom.

Inače to nije bio prvobitni motiv. U početku je ideja bila pružiti svima mogućnost da se pri prvom susretu sa računalom jednostavno opredjele za ono što je njihovom oku ugodnije, njihovom mozgu shvatljivije i naravno svačijem džepu prihvatljivije.

Teško je platiti licence za veliki broj mašina, a novac koji se uštedi na tome itekako bi mogao pomoći da svima u školi osigura još poneko tehnološko čudo. Ja sam za sada ubuntu instalirao na jedan laptop i na glavnu server mašinu. Direktor je rekao da se pozabavim ovim stvarima i da mu održim prezentaciju kad budem smatrao da znam dovoljno o ovome.

Zato sam i pitao za antivirus iako sam već ranije čuo da nema velike potrebe za njim. Zato sam pitao i za domain controller, a sljedeće čime ću se pozabaviti je wireless umrežavanje u IT laboratoriju.

Jedino oko čega sam za sada skeptičan je podrška za neke DATA loging alate koji su podržani za macos i za windows (različiti digitroni, vage i slična oprema iz labosa fizike i hemije).

Znači ima tu dosta da se uči. Mene je ubuntu fascinirao i imam dovoljno motiva da jednom postanem advanced user.