Najbolji video format

planiram prebaciti sve svoje stare video kasete (8mm i miniDV) na digitalni format. posto sam slab u tome, trebam misljenje nekoga ko se bavio sa tim. avi, DV, mpeg4… prostor, tj. velicina fajla nije bitna - pohranjivanje je na external HD-u. bitno je da dobijem isti kvalitet ili da je gubitak kvaliteta zanemarljiv.

imam DVD recorder - da li snimanje direktno na DVD je bolja solucija nego prebacivanje na eksternal HD?

mozes komotno kompresirat. x264 i mkv bi bilo najbolje al ne znam sta ti program nudi. mozes procitati ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Quality_factor_(video_compression). obico za xvid ja uzimam qfactor da mi je oko 0.15, a x264 oko 0.1. primjetio sam da je tako kod vecine za kompresiju do 5-6 puta. bez gubitaka ja stavim za x264 da ispadne 0.15 ko za xvid. ti pogledaj sta ti odgovara, ovisi o bitrateu. mislim da bi cak trebao veci bitrate posto ces raditi capture. ja bio spasio oko 2 min videa pa eksperimentirao malo.

slazem se sa Wizz-om, x264 (mkv) je ekonomican, a na kvalitetu ne gubis…

Slažem se i ja :wink:
x264 video + aac zvuk (u mkv kontejneru). time si osigurao i normalan playback u standalone playerima (a la WD TV Live)

Da to je dobra odluka i diviti ovom stari podaci će se spasiti

IMHO,
x264+aac, kontejner .avi ili .mkv
mencoder (acid rip, irriverter frontendi) za ripovanje/konvertovanje.

dok sam koristio bt4 u paket menadzeru sam naisao na program koji konvertuje dvix u mkv (nisam ga probao samo sam procitao opis programa, ali to bi trebalo da bude za konvertovanje), zaboravio sam ime programa.
Da li neko od vas zna za takav program koji konvertuje dvix ( i druge video formate) u mkv?

mkvtoolnix

Hvala za tip! :slight_smile:

instalirao ga iz synaptika i sad nemogu da ga nadjem…

instalirao ga iz synaptika i sad nemogu da ga nadjem…[/quote]
Pokreni mmg u terminalu.

instalirao ga iz synaptika i sad nemogu da ga nadjem…[/quote]
Pokreni mmg u terminalu.[/quote]
nisam ni instalirao sve pakete potrebne da bi mi aplikacija radila, morao sam i ovo “sudo apt-get install mkvtoolnix-gui” sad radi sve ok.
hvala , Antropo…

Hvala vam informacije koje sam nedavno pridruže i vaš post mi pomoći.