ako želite da instalirate mandrivu/mandrake, preporučujem (i prepodoručkujem) vam da na početku instalacije, kliknete na “Multi languages” i odaberete “Use Unicode by default”…
Multi languages
Use Unicode by default
nakon toga možete odabrati (optional) dodatne jezike bosanski, hrvatski, srpski, itd. tako ćete biti rahat što se tiče problema sa našim slovima:
error!!!
BIH trenutno ima čudne znakove ako se ne uzme unicode priliko instalacije a uzme bosanski kao instalacioni jezik
hr-ok
mada je na “hr” ok i bez uzimanja unicode-a, po mom mišljenju bolje je uzeti utf8 tj. unicode prilikom instalacije radi fstab-a…
edit:
screenshot-ove instalacije uzimate sa “F2” i nalaze se u /root/Drak… folderu
Ma nije to neki ogromni problem, ja sam danas instalirao na laptop Mandrivu 2006 i čak 16 aplikacija nije moguće instalirati! To se može lako riješiti nakon instalacije kroz RPMDrake, ali WTF?!
Do medija nije, dobio sam ga lično od Vedrana i nije oštećen ili “išparan”…Tokom instalacije (instalirao sam na laptop, Fujitsu Siemens Amilo, celeron 2,8 GhZ, 256 mb ram, 30 GB hdd) je pucalo na mnogim mjestima, ali barem je došla do kraja.
Hehe to ti nije nikakva garancija, isti taj medij ni kod mene nije htio da instalira 10ak paketa… inače pržen je na jednom pržaču koji je ubrzo zatim potpuno otkazao (skoro svaki medij upropasti).
Dakle definitivno do medija.
OK. Do medija… A imam i još jedna problem: nedovoljna brzina rada Mandrive. Naime, pošto je laptop zaista neki iz kolekcije “jačih” laptopa mislio sam da će sve ići glatko. A kada ja npr. stavim u RPMdrake-u da se instaliraju neki paketi, taj prozor minimiziram i opet ga vratim, nema lijeka. Sve izgubi svoju boju i slova nestanu.
Lijek je pisanje komande halt u stalno otvorenoj konzoli.
RPMdrake jeste spor ali nije toliko… možda do minut-dva treba da se instaliraju paketi, za koje vrijeme je zamrznut interface jer je pisan u perl-Gtk koji trenutno nema stabilnu podrsku za multithreading… a ako ne možeš čekati koristi urpmi iz konzole (i tako je rpmdrake samo frontend za urpmi).
prilikom instalacije odaberite “standard security level” ako želite da imate rw pristup fat particijama, po defaultu je “high”…[/quote]
mislis obrnuto default nije nikad "high"
pozdrav