Mislim da je tema “GNU/Linux u gradovima BiH (abecednim redom)” fina ideja, mada se sarajlije izgleda uvijek dogovaraju u četiri oka pa bi se njihov odjel mogao i zatvoriti.
Možda bi se dotično moglo proširiti osnivanjem korisničih grupa za dotične gradove. Zbog čega? Pa recimo da posjetilac (novi pingvin) odmah može vidjeti da u njegovom mjestu ima neko ko bi bu eventualno mogao pomoći ili da se preko panela lokalni pingvini pozovu na kahvu (može i sok) i diskusiju ili ili …
Mi smo već razgovarali na ovu temu, čak smo pokušali učiniti nešto po ovom pitanju, ali stvari nisu krenule kako smo mi htjeli (ne pitaj za razloge…). Uglavnom, podržavamo ideju organizovanja sastanaka u drugim gradovima i rado ćemo objaviti informaciju na našem sajtu i čak doći na neke od sastanaka koji se organizuju u drugim gradovima. Sada nismo u mogućnosti sami organizovati ovako nešto, ali ako nas pozove, dolazimo u vaš grad!
Radi se o tome da se na forumu postave Grupe korisnika, a ne da se sada odganizuju seanse po gradovima.
Šta će raditi te grupe ostaje prepušteno njima. Trenutno vjerovatno neće ništa već bi služile kao lista gdje ima koliko korisnika. Ukoliko se pak dugoročno preko pristupa grupi dovoljno posjetilaca outira gdje prebiva, naravno da bi iz toga moglo proizići i osnivanje jedne nove fizičke linux grupe.
Ja sam “Linux korisničke grupe po gradovima” shvatio kao LUG-Ze, LUG-Tz, LUG-Mo i slično.
Prijedlog je interesantan ali mislim da nije previše koristan. U profilu već postoji mogućnost da se unese “Lokacija”, a diskusione “grupe” (“forumi”) već postoje za veće gradove i uglavnom su prazne.
IMHO najbolje mjesto za identifikaciju lokalne pripadnosti je counter.li.org, a razlog zašto se svih 600 korisnika foruma nije tamo prijavilo ja mislim da je to što ima puno ljudi koji se ne smatraju Linux korisnicima npr. tek isprobavaju Linux ili su prinuđeni da administriraju neke Linux mašine radi posla a kući koriste (i inače preferiraju) Windows. Takvi ljudi i ne bi trebalo da se registruju kao Linux korisnici i to je normalno, a mi ćemo im naravno pokušati pomoći savjetom što i jeste poenta LUGa, pa možda ljudi uvide da Linux ima nekih nedostataka ali ima i jednu veliku prednost a to je community
[quote]Ja sam “Linux korisničke grupe po gradovima” shvatio kao LUG-Ze, LUG-Tz, LUG-Mo i slično.
Prijedlog je interesantan ali mislim da nije previše koristan. U profilu već postoji mogućnost da se unese “Lokacija”, a diskusione “grupe” (“forumi”) već postoje za veće gradove i uglavnom su prazne.[/quote]
Naravno da može unijeti lokaciju, ali da li unošenje u lokaciju daje mogućnost slanja mass maila od strane administracije foruma onima koji su unijeli Zenica, zenica, Ze, Ze-Do itd. kao svoju lokaciju?
Osim toga, da li je neko stvarno pokušao u novije vrijeme prelistati listu da vidi da nema neko novi iz njegovog grada?
Sigurno da je to u prvom redu jedan gimix za posjetioce (kao i avatar, specijalni rangovi itd.) nego neka stvar od pretjerano velike koristi, ali it’s nice.
E sad ako se doista više niko ne javi koga bi ovo interesovalo i u tome vidi neku korist -> zaboravi rečeno.
Osnivanje korisničkih grupa na lokalnom nivou je izuzetno dobra stvar po mom mišljenju. Linux korisnik u nekom gradu bi se osjećao usamljeno i prepadnuto u svoj sili win korisnika u nekom gradu, zatim distribucije, znanje i sl. stvari nije potrebno ni spominjati.
U Zenici se održavaju redovno sastanci Linux Korisničke Grupe Ze - Do kantona (ne udruženje nego korisnička grupa) o čemu se vode i zapisnici.
Toliko što se toga tiče.
P.S.
Kako sam trenutno dislociran u Mostar u pregovorima sam sa nekoliko Linux korisnika koji su zainteresovani za stvaranje lug @ Mo, te koristim priliku da pozovem da nam se pridruže svi oni koji su iz Mostara.
Kako sam trenutno dislociran u Mostar u pregovorima sam sa nekoliko Linux korisnika koji su zainteresovani za stvaranje lug @ Mo, te koristim priliku da pozovem da nam se pridruže svi oni koji su iz Mostara.[/quote]
Kojim linux korisnicima u mostaru? Mislio sam da ih sve u glavu znam
Biscana nema dovoljno… naravno… pola ih zna nekako instalirati default linux i rahat su i odmah se prave face… nadam se da cu ja svoje jos malo zainteresirati za linux… imam cak par planova koje cu prenijeti amili i ostalim glavesinama… ali o tom po tom… ISPITI PRVO ( samo da matematiku polozim i sve vas castim )…
Po cemu zakljucucjete da Tuzlaci nisu zainteresovani ?
Ja koliko znam tuzlaka koji bi iole ovaj posao shvatili ozbiljno su:
trip0d - Stalno radi, covjek ima posao ne moze sve stici
maher_ - Studira u Austriji
BechiR - i on nes radi, samo ne znam sta
Babysitter - Njemacka …
l1nx - On ima vremena
i ja
Mozda ih ima vise no ovo su ljudi za koje mogu 100% tvrditi da bi znali raditi ovaj posao odgovorno.
Ja vec od juna mjeseca ove godine pokusavam da se nagodim s trip0dom i maher_-om da napravimo sastanak. No ni jedan nije imao vremena. Mogu i ja napraviti sastanak ali mi trebaju “vazni” ljudi. Necu da mi na sasatanak dolaze neki “linuxasi” koji pitaju: " A kako preko Linux-a mogu doci do brojeva kreditnih kartica ?" ili ,pak, Linux-asi koji se fale na sav glas, a koriste Linux preko VMWare-a i sl …
Znaci, u Tuzli postoji zainteresovanost no niko nece da se ozbiljno prihvati problema …
Ne znam vise sta da kazem … Ovo mozda izgleda malo k’o da napadam pojedince, a ako je to slucaj molim da uvaze moje izvinjenje. Nije s namjerom da nekoga uvrijedim ili omalovazim nego samo sam rekao stanje kakvo je u Tuzli …
Slazem se sa Mirzom. Sjedili smo svi zajedno i zakljucili da je zainteresovanost tu samo nas obaveze sprjecavaju da se cvrsto uhvatimo ovog posla.Ideja je bila da radimo makar nesto preko neta, ali sta kad se vecina stvari moze raditi preko ovog foruma ?