boj bijem već poodavno sa našim slovima. nekad radi jedna solucija, nekad druga. na jednoj stranici koristim charset windows-1250 i u mysql collation latin_1_swedish_ci. radi kako treba.
onda raspravljao sa kolegom i on tvrdi da treba da koristim kako charset utf-8 a u mysql collation utf_general_ci. ja se “usprotivio”. medjutim, fercerala je i ova solucija?!?
kasnije sam pokusao naći informacije šta je ISPRAVNO, ali na raznim stranama nalazim različite informacije. neki tvrde da se koristi charset ISO-8859-2, neki windows-1250… totalno zbunjen… interesuje me šta je STVARNO ispravno? imal’ negdje “oficijelno” objašnjenje/stav/pravilo/zakon/koloral/definicija?
na http://start.linux.org.ba/Web_design kaye da trebam koristiti . medjutim, wiki (view source) koristi i naša slova su vidljiva. kao i ovaj forum. znači, naša slova se mogu dobiti i sa utf-8 charset-om?
Nema “ispravne” solucije, postoje samo neispravne Koristi koju god hoćeš.
Ne nisi skontao, tamo piše da ako imaš charset podešen u konfiguraciji Apacha, pa ga isključiš (kao što je preporučeno), onda moraš imati odgovarajući meta tag. iso-8859-2 je samo primjer.
Unicode (UTF-8 ) je unazad kompatibilan sa ASCII kodnim rasporedom, podržava sve svjetske jezike (možete kombinirati sva slova/jezike u istom dokumentu) tako da se može reći da je samo UTF-8 univerzalno i ispravno rješenje.
[quote=afan]pa, ako ima neispravna onda mora postaojati i ispravna?!?
:D[/quote]
Pa ispravne su one koje si nabrojao, a neispravne su recimo us-ascii, iso-8559-1, cp-1252 i druge koje uopšte ne sadrže naša slova.
[quote=vedran][quote=afan]pa, ako ima neispravna onda mora postaojati i ispravna?!?
:D[/quote]
Pa ispravne su one koje si nabrojao, a neispravne su recimo us-ascii, iso-8559-1, cp-1252 i druge koje uopšte ne sadrže naša slova.[/quote]
aha. nisam te skont’o.