Navala novih linux korisnika

Ne znam je li se vama cini,ali meni izgleda da se u zadnje vrijeme pojavilo podosta novih linux korisnika. Newsgrupe, forumi, ovaj nas forum - sve je vise novih faca. Ovi stari linuxasi se zgrazavaju tipom pitanja, ali izgleda da je to cijena napretka - linux forumi sve vise lice na windows forume.
Ja sam se valjao od smijeha kad sam vidio pitanje lika koji je pobrisao onaj Trash iz KDE-a i onda pita kako ga vratiti :D.
Sta mislite koji je uzrok ovom svemu? Linux se pojednostavio, pa samim tim postao popularniji, izasao BHLD ili nesto trece ?

Nije mi jasno koja je svrha ovog pisma kao i koji cilj želiš postići. Valjda je svrha popularizacija Linuxa a ne iznositi ocjene da je previše članova foruma. I šta znači Windows forum: Je si li i tamo aktivan?
Novim članovima treba pomoći a ne smijati se iako ima itekako svakavih pitanja ali svaki početak je težak.
Nisam siguran da si se rodio naučen, ali ako te pitanja zgražaju nemoj odgovarati

[quote]Ne znam je li se vama cini,ali meni izgleda da se u zadnje vrijeme pojavilo podosta novih linux korisnika. Newsgrupe, forumi, ovaj nas forum - sve je vise novih faca. Ovi stari linuxasi se zgrazavaju tipom pitanja, ali izgleda da je to cijena napretka - linux forumi sve vise lice na windows forume.
Ja sam se valjao od smijeha kad sam vidio pitanje lika koji je pobrisao onaj Trash iz KDE-a i onda pita kako ga vratiti :D.
Sta mislite koji je uzrok ovom svemu? Linux se pojednostavio, pa samim tim postao popularniji, izasao BHLD ili nesto trece ?[/quote]

Mislim da si odabrao pogrešan način da kažeš ono što misliš. Novi korisnici su ovoj zajednici uvijek dobrodošli. Pa svi smo mi nekad davno/poslije dolazili na forume i postavljali neka nekim korisnicima glupa pitanja, a oni su odgovarali…
Ja ne vidim nikakav problem u tome.

absBrain
Ne znam je li se vama cini,ali meni izgleda da se u zadnje vrijeme pojavilo podosta novih linux korisnika. Newsgrupe, forumi, ovaj nas forum - sve je vise novih faca. Ovi stari linuxasi se zgrazavaju tipom pitanja, ali izgleda da je to cijena napretka - linux forumi sve vise lice na windows forume.
Ja sam se valjao od smijeha kad sam vidio pitanje lika koji je pobrisao onaj Trash iz KDE-a i onda pita kako ga vratiti .
Sta mislite koji je uzrok ovom svemu? Linux se pojednostavio, pa samim tim postao popularniji, izasao BHLD ili nesto trece ?

Kako si uspio isntalirat MSN na linuxu!??. Ako ti pitanja smetaju jednostavno ih nemoj čitat.

Ama ljudi što me bezveze iznapadaste… +stasemoze+

Izgleda da sam bio malo nejasan, uopste se ne zalim na nove linux korisnike cak stavise pravo mi je drago da im mogu i pomoci, pogotovo kad su voljni malo i citati.

Ja samo ozbiljno upitah sta je razlog popularizaciji a vi drvlje i kamenje…

@ čile instaliraj gaim ili kopete

Bas fino. Za sve koji se jos nisu registrovali jos jednom da podsjetim:
http://counter.li.org/

Pogrešno sam te shvatio ništa drugo… :oops:

Gledaj vise je razloga zasto ljudi prelaze na Linux,jedan od njih je da firme sve vise koriste Linux.Ja cu navesti svoj primjer.Bavim se programiranjem i tu sam ono na ti sa programiranjem,radio sam od C,C++,C#,JAVA,PHP,ASP,HTML,XML,CSS te ostale tehnologije… i razvijao
GUI aplikacije.Ali samo sam koristio Win.
No medjutim na prijedlog nekih osoba koje su mi govorile da treba se susresti i sa Linux-om ja sam evo poceo da ga koristim.Iako sam mislio ionako poceti ga jednom koristiti ali kako stvari idu morao sam poceti neki dan jer se nema vremena.
Ali naravno tu ima i problema,pa i za mene koji se bavi programiranjem,jer sam jednostvno koristio 10 godina Windows i treba malo vremena da se covjek presalta,jer sjeti se koliko je vremena trebalo ljudima da se presaltaju sa proceduralnog na OO programiranje.
I bez obzira na sve to ja se pomalo gubim jer mi je frka sa vremenom i znam mozda postaviti dosadna pitanja,jer zelim sto brze doci do rezultata,itd.
Ali to takodjer nije razlog da se ti ovdje ceris kako neko nezna nesto,ako zelis odgovori na post ako ne onda nemoj.
A ja ipak kao jos neiskusan u Linux-u predosjecam da je bolji od Win-a sto je i potvrdjeno,i da vrijeme Linux-a dolazi na sva vrata.

Ja sve nešto kontam da je momak htio da kaže kako je linuxaša sve više i više a ne da ih zajebava ili da im se ismijava. Malo nezgrapno, ali jegiba, niko nije savršen.
Da se ne treba nikome smijati, ne treba vala. Treba svakome pomoći jer smo i mi svi bili jednom početnici u nečemu i postavljali gomilu pitanja.
Ja ih još uvijek postavljam i postavljaću dokle god ne nađem odgovor koji mi odgovara ili koji će da mi razjasni nešto.

Pozdravi od

Dine

Po mom iskustvu i dubukom ubjedzenju, vecina korisnika kao sto sam i sam koristi Windows, radi ne znanja o Linux-u. Mene je da kazem ljubav prema Linux-u, kao krajnjem OS-u, natjerala da naucim Windows, jer po logici moRa da se krene od necega a i samo razumijevanje win. OS-a pomaze razumijevanju Linux-a,barem ja tako mislim. Lakse je nauciti jedan kada znas neki OS.
Moje 1 pitanje koje sam postavio u vezi kurseva je zapravo pokusaj popularizacije samog OS-a, duboko sam ubijedzen da do toga moze doci samo javnim predstavljanjem i upoznavanjem korisnika svih profila.
Pogledajete samo popularnost Microsoft Akademija !!! Gdje postoji Linux akademija ? Tesko moze da se nadje…na zalost !!!

Eto zelja mi je ako bih mogao da pokrenem Vas kao strucnjake i da pokrenete Linux Academy first in BiH, npr. u trajanju 4-5 mjeseci, pa nek se i postavi i cijena !!!
Ja sam tu, da nekako pomognem…naravno ako treba pomoc.
Upravo sam bio na MC Academy i volio bih da prestanem koristiti taj OS ali tek posto bolje naucim UNIX/Linux.

Naprijed do konacne pobijede Linux-a !!!
p.s. dali uzimaju MC diplome ako im napadas Windows ? :slight_smile:

Moj komentar:

Dobrodošli u svijet linux-a ! :kul:

Ne zgražavaju se ljudi zbog tipa pitanja, već zbog toga što većina “novajlija”:

1. ne čita dokumentaciju, help, priručnike, HOWTO dokumente, README datoteke …
  2. ne koristi google

Šta li rade kada zapnu na Windows-u?

Tu su malo stvari pogrešno postavljene. Ne može se učiti samo postavljajući pitanja. Na kraju dana MORATE sjesti i nešto pročitati i/ili isprobati.

[quote]Ne zgražavaju se ljudi zbog tipa pitanja, već zbog toga što većina “novajlija”:

2. ne koristi google

Tu su malo stvari pogrešno postavljene. Ne može se učiti samo postavljajući pitanja. Na kraju dana MORATE sjesti i nešto pročitati i/ili isprobati.[/quote]

Adis je potpuno u pravu. Generalno osoba koja, eto npr. ne zna vratiti Trash je vrlo vjerovatno osoba koja još uvijek vjezba ciljanje sa misem …

Raja generalno vazda uzme Linux, neku X Distribuciju, jer cuju da je to trend, bolje od win, ovo ono, bez proper upoznavanja kako uciti Linux. Npr. Ja licno sam newbie to Linux, imam Ubuntu, sutra dobijam Debian i veseo sam - nemam Windowsa na PCu. Konkretno ne vidim smisao u postanju nekog generalizovanog pitanja (npr. how to set up sound blaster) na bilo kom forumu kada je toliko na netu materijala i HowTos i manpages koji to vec objasnjavaju … Okej za neke eksplicitne slucajeve kao belaji sa NV_SATA paketom u Mandrivi, etc… No mislim da veci postotak newbie korisnika nije upoznata sa filozofijom Linuxa… Read GPL, do some history research (find Linus Torvalds.mp3 saying “This is how I prononunce Linux” on swedish) + don’t google, froogle :smiley:

[quote]Ne zgražavaju se ljudi zbog tipa pitanja, već zbog toga što većina “novajlija”:

2. ne koristi google

Tu su malo stvari pogrešno postavljene. Ne može se učiti samo postavljajući pitanja. Na kraju dana MORATE sjesti i nešto pročitati i/ili isprobati.[/quote]

Na ovu temu sam se borio na nekoliko bojnih polja. ne tako davno na php.net newsgroup.
slazem se apsolutno da tvoji 1) i 2) su NEOPHODNI za ucenje Linux-a. Ali ne samo linuxa nego i popravljanje auta i marketing i…
Medjutim, mnogi advanced linux korisnici zaboravljaju da pocetnici (a i ja sam proao kroz to toliko puta) jednostavno mnoge stavri ne znaju odakle da pocnu. na php.net newsgroup tip je napravio nesto kao vodic za postvaljanje pitanja. po sistemu, ako imas pitanje prvo potrazi u dokumentaciji, ako ne nadjes tamo onda zagooglaj, ako ni tamo onda nekoliko foruma. ako ni to ne upali pretrazi newslgroup archive. i ako bas nista ne upali - postavi pitanje na newsgroup?!?!?!
sta mislite da ucitaljica zada zadacu i kaze pitajte roditalja za odgovor. ako ne zna pitajte komsiju. ako ni on ne zna idite u biblioteku. i ako niko bas ne zna - dodji meni pa cu tio ja objasniti. :slight_smile:

mozda sam ja pogresno skon’to ulogu foruma, ali po meni forum treba da bude mjestopomocu kojeg ces na najbrzi i najlaksi nacin doci do odgovora. znaci, to sto sam potrosio dan-dva iscitavajuci dokumentaciju i googlajuci o mom problemu je baceno vrijeme jer samo pola sata nakon postvaljanja pitanja dobio sam odgovor da pogledam odgovor u toj i toj knjizi. i stvarno - problem rjesen.

meni se svidja vedranov fazon da jako cesto kao odgovor u stvai napise link gdeje se odgovor moze naci (mada previse cesto “okida” link start.linux.org.ba na kojem se nista ne spominje o konkretnom pitanju :)). znaci, odgovor je i ako postavite klink gdje KONKRETNO traziti odgovor.

da bi bio ucitelj - moras razmisljati kao ucenik. ovo ja iz iskustva.
:stuck_out_tongue:

Iz perspektive tog jednog učenika, sve je u redu. Iz perspektive učitelja i ostalih učenika, nepotrebna pitanja, pitanja na koja je već dat odgovor itd. samo povećavaju šum => drugima postaje još teže naći potrebne informacije.

Iz tog razloga trebalo bi na forum postaviti “Readme first”, pravila ponašanja i FAQ, te malo agresivnije moderirati. Kao što imaju neke malo bolje mailing liste (comp.lang.c, he he)

Probaću ja nešto uraditi po tom pitanju, ovaj vikend, nakon što napravimo mali update foruma.

Jel ovo ok:
http://www.linux.org.ba/index.php?l=pomoc

Jel ovo ok:
http://www.linux.org.ba/index.php?l=pomoc[/quote]

ovo je stvarno super. odavde pocinjes traziti odgovor JAAAAAKO jednostvano na bilo koju stranu. ovo je super vedrane.

[quote]=========================================================
Please feel free to add more points and send to the list.
20050322jb - Note the new location of PHP Editors list.

1. If you have any queries/problems about PHP try
    http://www.php.net/manual/en first. You can download a copy and use it
    offline also.

Please also try http://www.php.net/manual/faq.php for answers to
frequently answered questions
about PHP (added by Christophe Chisogne).

1. Try http://www.google.com next. Searching for “php YOUR QUERY” may
    fetch you relevant information within the first 10 results.

2. There is a searchable archive of the mailing list discussion at
    http://phparch.com/mailinglists. Many of the common topics are discussed
    repeatedly, and you may get answer to your query from the
    earlier discussions.

For example: One of the repeatedly discussed question in the list is
"Best PHP editor". Everyone has his/her favourite editor. You can get
all the opinions by going through the list archives. If you want a
chosen list try this link :
http://www.thelinuxconsultancy.co.uk/phpeditors.php
(contributed by Christophe Chisogne).

1. Not sure if PHP is working or you want find out what extensions are
    available to you?

Just put the following code into a file with a .php extension and access
it through your
webserver:

<?php phpinfo(); ?>

If PHP is installed you will see a page with a lot of information on it.
If PHP is not installed (or not working correctly) your browser will try
to download the file. (contributed by Teren and reworded by Chris W
Parker)

1. If you are stuck with a script and do not understand what is wrong,
    instead of posting the whole script, try doing some research yourself.
    One useful trick is to print the variable/sql query using print or echo
    command and check whether you get what you expected.

After diagnosing the problem, send the details of your efforts
(following steps 1, 2 & 3) and ask for help.

1. PHP is a server side scripting language. Whatever processing PHP does
    takes place BEFORE the output reaches the client. Therefore, it is not
    possible to access users’ computer related information (OS, screen size
    etc) using PHP. Nor can you modify any the user side settings. You need
    to go for JavaScript and ask the question in a JavaScript list.

On the other hand, you can access the information that is SENT by the
user’s browser when a client requests a page from your server. You can
find details about browser, OS etc as reported by this request.
(contributed by Wouter van Vliet and reworded by Chris W Parker.)

1. Provide a clear descriptive subject line. Avoid general subjects like
    "Help!!", “A Question” etc. Especially avoid blank subjects.

2. When you want to start a new topic, open a new mail composer and
    enter the mailing list address php-general@lists.php.net instead of
    replying to an existing thread and replacing the subject and body with
    your message.

3. It’s always a good idea to post back to the list once you’ve solved
    your problem. People usually add [SOLVED] to the subject line of their
    email when posting solutions. By posting your solution you’re helping
    the next person with the same question. [contribued by Chris W Parker]

4. Ask smart questions http://catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html
    [contributed by Jay Blanchard)

5. Do not send your email to the list with attachments. If you don’t
    have a place to upload your code, try the many pastebin websites (such
    as www.pastebin.com). (contributed by Burhan Khalid)

Following these guidelines will ensure that you get effective responses
from the list members. Otherwise, your questions might not be answered.

===============================================
Hope you have a good time programming with PHP.
===============================================[/quote]

stvarno mislim da ako nekoga “tjeras” da prodje sve ovo - cemu onda newsgroup?!

[quote][quote]
Jel ovo ok:
http://www.linux.org.ba/index.php?l=pomoc[/quote]

ovo je stvarno super. odavde pocinjes traziti odgovor JAAAAAKO jednostvano na bilo koju stranu. ovo je super vedrane.[/quote]

ulk prirucnik je svjeziji ovdje:
http://start.linux.org.ba/Posebno:Allpages -> ULK_priručnik

[quote]
stvarno mislim da ako nekoga “tjeras” da prodje sve ovo - cemu onda newsgroup?![/quote]
niko nikog “ne tjera” sve je na dobrovoljnoj bazi kao i da li ce ti neko odgovoriti na vec odgovoreno pitanje :wink:

[quote]
stvarno mislim da ako nekoga “tjeras” da prodje sve ovo - cemu onda newsgroup?![/quote]
niko nikog “ne tjera” sve je na dobrovoljnoj bazi kao i da li ce ti neko odgovoriti na vec odgovoreno pitanje ;)[/quote]

ok. mozda je rijec “tjera” malo pregruba. ali ako ja postvaim pitanje poslije samo jednosatnog trazenja odgovora po googlu (znaci stvarno se nisam bas pretrg’o od trazenja, ali znam da mogu jos traziti 10 sati i pitanje je da li cu naci najbolji odgovor) i dobijem odgovor RTFM - kako da se osjecam u tom trenutku?
da mi niko nije odgovorio “skont’o” bih da je pitanje takvo da nece niko da trosi vrijeme (po 100ti put) na njega. ali ako se pitanje “jedva doceka” i onda se krene sa popovanjem sta - gdje - kako, onda ja obicno [beeep] i jednostvano kazem ako hos - odgovori. ako nes STFU
:smiley:

hm. mislim da se sada otislo poprilicno off topic :slight_smile: