Ne bi ba bio ja JA ( kad budete imali zivaca )

Umjesto kao svi normalni :
Da ne pipam svoj Mandrake 10.1
Ja chinim slijedeche :
Instaliram SuSE 9.1 koji je radio normalno, bio mi malo previshe PREVISHE ( ja, znam da sam u YasTu mogao izabrati ali i naknadno obrisati sve ono shto mislim da mi ne treba )
pa onda instaliram Ubuntu samo da vidim kakav je, shta ima , kako radi na Pentiumu II itd i tome slichno.Funkcionisalo sve kako valja, odmah nakon instaliranja sa CD , krenuo jaran na uppdate, neshto updatirao - ponovio - obnovio i …ja zadovoljan . Ima sve shto mi treba da izadjem na Net, pa onda OO, pa svashta neshta, sad chu ja to polako i na miru protabirit . Kobajagi neshto nauchio uz Mandraka . Pa onda , to ti je tako kad ti je chovjek besposlen, odem malo na Net, prvo na shta naletim : izashao novi Xandros 3.0. U j… velim sebi, pokupi, instaliraj i probaj ( a da se , gluho bilo Ubuntu nije ni zagrijao ). Recheno, uchinjeno : pokupim instalacioni disk, pokupim i drugi extra CD i josh dva PDF fila koja objashnjavaju shta je i ko je taj Mister Xnopix ( imao sam ja verziju 2.0 ), svidio mi se pravo…bub u CD chitach, krene instalacija, malo se onaj screen proljepshao , zavrshi ko bajagi sve kako valja, veli mi, shta chekash, pukni Enter, izvadi CD i uzivaj …( zaboravih : odem ja i na Xandrosovu oficijalnu web stranicu da se ko biva malo informishem ). Restart kompa, zeljno ishchekivanje shta che biti , kad ono : duplo golo i na njemu GRUB pa poslije nishta.
Odem ja sa drugog kompa na Net, ovdje pokusham pronachi rjeshenje , ali pod rijechju grub pronadje teme iz kojih bash ne mogu dobit pomoch. Pa ponovno pokusham ali ne ide.Samo stoji rijech GRUB i blinka cursor ko da me izaziva . E nechesh, kazem ja malo ljut ubacim UBUNTU ( pa chu poslije SuSE pa Mandrivu pa… ) i evo me i na Netu i na nashem dragom forumu . Kada neko bude imao zivaca i vremena >

 1. Sta moze biti razlog shto se Grub pojavio i ni mukajet.
  ( nemoj samo neko da odgovori Ti Si Razlog - shto mi zena stalno ponavlja …
  svako dobro
  hochetel da prevedem recenziju SuSea
  hvala na pomochi

Ko puno eksperimentiše puno uči :wink:
Da bi znali u čemu je problem potrebno je više informacija npr:

 1. Unosi u datoteku /etc/grub.conf
 2. montirane particije (cat /etc/fstab)
 3. Ime kernela u boot direktoriju (ls /boot/ )

Možeš prvo pokušati instalirati grub ponovo sa grub-install. Ako to neupali onda nam pošalji ove informacije. Možda samo fali timeout ili nešto slično.
… i molim te naštimaj naša slova :lol:

E kad bi ja i ti sjedili sad negdje u bašti, Tuzlanski pilsner, sve bi bilo lahko. Pisao sam onako jer nisam znao da naštelim naša slova ( to ču možda i uspjeti ) , brzina bila. :oops:
E sad ove podatke što ih treba ovdje podastrijeti , odakle da uzmem , nije bi baš jasno ??
Jel to treba prvo da pokušam instalirati ponovno GRUB pa onda da ih pronađem ili…
Izvini ti mene al @babysitter, ja ti nisam baš vješt u tome,evo sad iščitavam sve moje postove, pa neki čisto amaterski, al kao što i napisah ja to malo experimentišem, čini mi se da je Xandos za to veoma pogodno tlo. Ubuntu imam sa Gnome, a ja sam ipak zaljubljenik u KDE.
Evo ovako, ja moram ponovno pokušati instalirati Xandros, pa ako ponovno zaglavi , sjednem za Win kao sada i postavim pitanje, pa čekam…ne pipam ništa dalje.
/hvala za brzinsko javljanje
/svako dobro

U principu ovo može biti zato što grub ne može da nađe svoj konfig fajl ili je taj fajl neispravan. Npr. instalirao si Xandros preko Ubuntu particije i sad grub konfiguracija nije na istom mjestu. Reinstall grub će pomoći a onda možeš dodavati druge operativne sisteme u meni…

kad smo vec kod xandrosa ima li neko u sarajevu xandros ?

Ja da sam u Bosni, dobio bi odmah , al nažalost… 2138 km. sam daleko.Jedino da ti pošaljem ?

Jesam, instalirao Xandros preko Ubuntu_a, aki on me pitao hočel da preuzme sav HD i da sve deletuje, yes Off Course, odgovorih i tako i BI.Ne mogu ništa da uradim, odnosno taj reinstal ili sl. jer mi se kako napisah nakon restarta kompa, pojavi riječ GRUB i cursor samo blinka a ne reagira ni na šta osim da komp ugasim.
Ma kao što objasnih, ja se samo zezam, naravno da bih volio da oprobam i Xandros, što bi on bio pametniji od nas pa neče da se instalira, e vala kad može SuSe i Mandrak MORA i on ili …?
Evo odakle sam ga skinuo :
http://www.torrentspy.com/directory.asp?mode=torrentdetails&id=314547
/hvala i svako dobro

Za takve situacije je dobro imati jedan mini-linux na disketi kao npr:
http://chris.silmor.de/hal91/index.html Montiras disk u /mnt i prekontrolises sve sumnjive filove.

[quote]Za takve situacije je dobro imati jedan mini-linux na disketi kao npr:
http://chris.silmor.de/hal91/index.html Montiras disk u /mnt i prekontrolises sve sumnjive filove.[/quote]
Imam nekav CD na kojemu se nalazi neka linux verzija, koja podiže iz " mrtvih " sve živo :slight_smile: ( to Linux samo može ) al to da prekontrolišem sumnive fajlove, to če malo teže iči : NEZNAM TI JA JARANE šta je tu sumnjivo a šta nije…sad ču ja ponovno pokušati instalirati Xandros pa ču se javit dokle sam došao, znam ja da vi imate preča posla, ja ba besposlen, pa istražujem ?, i bez potrebe stvaram sebi probleme :slight_smile: I nisu neki , žena mi veli , da Bogda mi svi problemi bili ovakvi :slight_smile:

Može se skinuti ona demo verzija koja je ustvari poprilično kompletna (ali moraš koristiti Debian pakete za update/doinstalaciju) pa ako si zainteresovan javi da pristavimo :slight_smile: Ja sam nekad skinuo neku verziju prije godinu-dvije pa mogu ti i to proslijediti.

Kavaz: pa ako si prebrisao sve onda samo reinstaliraj Xandros… a ako Grub ne pomaže možda će Lilo :wink:

[quote]
Kavaz: pa ako si prebrisao sve onda samo reinstaliraj Xandros… a ako Grub ne pomaže možda će Lilo ;)[/quote]
Evo odoh pokušati ponovno pa ču se javit kada instalacija bude gotova.
/hvala

Uradio instalaciju, na kraju mi XandrOS ponudio opciju pravljenja start diskete, ja je napravio, veli mi da remuvam CD i zviznem po Enter_u, to i uradim, e sad mi se pojavi na ekranu :
GRUB loading stage 1.5
GRUB loading, please wait…
Error 17

i to je sve , blinka mi lampica od HD, kada pokušam sa Enterom da prebrodim tu prepreku NIŠTA.
/da Bog sačuva
/može neko pomisliti : pa što se ba ne vratiš na Mandrake ili Ubuntu ako se šljakali dobro , evo odgovora :

 1. znam da se Mandri vazda mogu vratit i on zadovoljava sve ono što ja hoču da imam na Linux_u
 2. Ubuntu mi se čini malko " jednostavan " mada i on može proči
 3. SuSE je " preglomazan " za mene amatera
 4. Hoču instalirat XandrOS jer sam ga imao u verziji 2.x
 5. Ovako pravim i zapisujem usporedbe između nekih distroa, mogu jer imam :
  a) vas koji mi pomažete
  b) vremena
  c) živaca
  d) interesira me , pa to ti je
  ========================
  / u očekivanju odgovora = linuxajte mi se zdravo :smiley:

[quote]
Kavaz: pa ako si prebrisao sve onda samo reinstaliraj Xandros… a ako Grub ne pomaže možda će Lilo ;)[/quote]
Po ko zna koji put " u sridu " što bi rekli Dalmati Alkari.
Na ekranu mi se pojavila ona greška što je opisah gore, bubnem ja disketu, poče ona nešto zakuhavat i voila: Lilo pa logscreen, pa evo me u XandrOS_u.Nakon odabira zemlje, tastature, bla bla krenuo u update.Sad ovako na brzinu ne vidim ( rano je ) neku veliku razliku između dvice i ove trice, a mora je biti zar ne ( stoji na njihovoj web stranici ) a imam i drugi CD sa extra ?? stvarima . Idemo dalje !

/hvala svima za pomoč
Kako zamijeniti GRUB sa LiLo ? Ako otvorim help, idem u administraciju, tamo imam samo pojašnjenje kako startam sistem ako imam više OS.

Grub:
http://www.gnu.org/software/grub/
http://www.freeos.com/articles/3482/
LiLo:
http://www.faqs.org/docs/Linux-HOWTO/LILO-crash-rescue-HOWTO.html
http://tldp.org/HOWTO/LILO.html

http://enterprise.linux.com/print.pl?sid=04/11/18/232240

u zdravlje ! :slight_smile: