Ne mogu da instaliram rpm paket na Mandriva 2008

Pozdrav svima

Imam problem sa Mandrivom 2008, ne mogu da instaliram nijedan rpm paket, dobijem slijedecu poruku pri pokusaju instalacije "ne mogu dobaviti put direktorija za uklonjivi medij “Mandriva Linux - 2008.0 (Free64) - Installer”

Isto tako ne mogu da iskopiram nista na ntfs particiju niti na usb stik, za stik mi izbaci slijedecu poruku( "ne mogu pisati u media/Removable disc…) a sto se tice ntfs particija, pokusao sam nesto sa ntfs-3g ali ne ide, nemam opcije za kopiranje.

E sad, posto sam frisak na linuxu ne znam sta je, Instalaciju sam uradio na odvojenu particiju istog diska a poslije sam dodao drugi disk, ne znam jesu li tu mogli nastati problemi?

pomagajte! :))

Da :slight_smile:
Možeš li pristupiti običnom CDu?

Ako nemaš ništa bitno na toj Linux particiji, preporučio bih da reinstaliraš Mandrivu.

CD-u mogu pristupiti, mogu i snimati na CD.

Znaci ne gine mi reinstalacija, nije mi problem ni nanovo sve dignut, svakako nemam nista znacajno na toj particiji.
Ne znam samo moze li se raditi repair na Mandrivi i bi li sta pomogao.

U svakom slucaju hvala, javicu vam se poslije reinstalacije.

E ljudi… problemi…

Formatirao sam particiju sa mandrivom i uradio fixmbr

poslije sam nanovo instalirao mandrivu 2008, sve ok, posaljem na restart…kad ono boot-a se windows, nigje LILO boot-a

pokusam sa ubuntu 8.0 i ista stvar

imam dva diska, jedan sata i jedan pata, operativni sistemi su mi na sata disku dok pata koristim samo za podatke

imal ko ideju sta da radim, volio bih da imam upredo i linux sa windowsom nekako mi prirasto srcu :slight_smile:

vidi gdje ti je lilo(na kojem disk-u) i koji disk boot-a u bios-u

Ne znam sta je bilo sa Mandrivom, ali i nakon reinstalacije mi se isto dešava.
Boot sam riješio sa izmjenom boot diska kao sto mi je predlozio pingvin, ali mandriva ne radi.

Problem sam riješio ovako;

• napravio particiju na drugom, IDE disku, odvojeno od windowsa
  • posto mandriva nije htjela da da radi ni na tom disku, instalirao sam ubuntu i on je riješio stvar, podesio dual boot i radi sve OK, rad sa ntfs particijama, instalacija paketa, sve fercera.

Sačekacu novu verziju mandrive, do tada cu koristiti ubuntu :slight_smile:

Hvala svima jos jednom i pozz.