NE mogu instalirati aplikacije! (Ubuntu 7.10 64-bit)

Evo javljam se kao početnik što se tiče Linuxa.

Problem je , naime, što kad idem u aplikacije na add/remove, instalirane su mi neke aplikacije, a sve ostale mi u opisu piše nešto "this application cannot be installed on your type of computer (amd64) bla bla…

Ista stvar se dešava kad preko weba idem instalirati flash player. Onda mi kaže cannot find flashplugin-nonfree. Probao sam i ručno skinuti s neta, otpakirao , kad pokrenem install, odaberem run i ništa se ne desi, a ako odaberem run in terminal, možda na pol sekunde dođe bijeli prazan prozor i ugasi se…

Ajde molim vas pomagajte!!!

P.s. Imam Ubuntu 7.10 skinuo sam pred 2 dana, laptop sa amd turion 64 1.6, integrirana grafika, scsi disk,…512 ddr,20gb na hardu odvojeno za linux znaci jos ima oko 18 free.

hvala

Malo je aplikacija prevedeno na 64 bit. Instaliraj Ubuntu 32 bit i onda nece biti nikakvih problema.

EDIT: Iako imas amd64 procesor mozes bez problema korisititi Ubuntu 32 bit. I ja imam amd64 na jednom od racunara na kome je instaliran Ubuntu 7.10 32 bit.

evo riješio sam problem,dado hvala na odgovoru, ali uspio sam napraviti sve na 64 bit.

Za one koji budu imali sličan problem, na add/remove kad se klikne,otvori se prozor i pri dnu se nalazi properties. Tamo treba pročačkati i dozvoliti sve updateove, pročešljat malo one kartice sve i podesiti. Nakon toga mi je skinuo jedno 200 megabajta updateova i svega i svaćega i sada, nadam se , radi dobro.

I ja imam na AMD64 masini ubuntu 7.10 32-bit i kubuntu 7.04 64-bit.

ubuntu 32-bit frcera sve zivo bez ikakvih problema, a kod kubuntu 64-bit sam primjetio da je malo zeznutija installacija flash plugina za firefox, pa nisam nesto dalje ni pokusavao, jer tu verziju ja licno ne koristim svakodnevno, nego koristim ubuntu sa 32-bit.

ali i na kubuntu osim gore navedenog problemcica sa flash pluginom, nisam imao problema sa ostalim softverom.
ali i meni je navika, cim installiram operativni sistem, ili ga odmah installiram tako da kupi update sa neta prilikom installacije, ili odmah nakon nje pustim pc da se docepa updatova sa neta :wink:

Jos od prosle godine (kad sam bio na Gentoo distribuciji) nakon obilne rasprave o prednostima/nedostatcima 64 bitnih distribucija (uglavnom sa Vedranom su rasprave bile) koristim x32 bitne distribucije iako je moj procesor AMD Athlon x64. Konkretno, iz clanaka koje sam ja citao svodi se na to da x64 vidno ne utice na tvoj rad (popularnije eng. user experience) dok jedina prednost koja je meni zanimljiva/potrebna je ta da se stvari brze kompajliraju, no s obzirom da je vecina tog softwarea kojeg kompajliram pisana za x32 bitne distribucije ja ne dobijam nista od toga + ostavljam prostora za greske pri kompajliranju.

Zakljucak: Nemoj koristiti x64 bitne distribucije ako mislis da ce biti brze, nece. Ako trebas kompajlirat x64 bitno pisan software onda koristi x64 bitni distro mada mozes koristiti i cross-compiling (mada je to poprilicno gadno al je zabavno).

Ne bih se složio. AMD64 procesori su dosta brži u 64-bit modu za skoro sve zahtjevne zadatke (npr. http://www.scribd.com/doc/363677/Benchmarks-AMD64-in-32bit-mode-vs-64bit-mode-Ubuntu)
Ako ti ubrzanje 20-30% nije bitno, onda ti može poslužiti Celeron :smiley:

Da ne govorim što za manje od 200KM možeš zbavit 4GB DDR2 memorije, probaj to stavit u 32-bit mašinu.

Jos uvijek, za obicnog korisnika, peglanje sa x64 bitnim stvarima mi se cini nepotrebnim?
Ubrzanje od 20-30% nije tolko vidljivo u obicnom radu sa racunarom.
A sad ako hocu u Blenderu pravit cudesa, to je druga prica …

Ovaj test je totalno sumnjiv. Amd64 pokazuje rezultate samo u stvarima koje niko ne koristi (ko još svakodnevno kodira muziku u Ogg, koristi ImageMagick ili Octave??) Test sa igrom Nexuiz u oba slučaja ima očajno mali FPS (obzirom da je igra bazirana na Quake enginu, znači ništa što bi trebalo imati 5 FPS na modernom hardveru) što sugeriše da uopšte nije koristio 3D hardversko ubrzanje - dakle test ne govori apsolutno ništa. Jedini realni testovi za desktop primjenu su kompajliranje (64-bit sporiji), Lame mp3 encoder (64-bit sporiji) i JavaScript/CSS testovi (64-bit neznatno brži), kad se doda veće zauzeće memorije pitanje je da li se išta od toga isplati. Još bih dodao testove u Gimp-u i OpenOffice.org.

Što se serverskih aplikacija tiče, niko ne spori da je 64-bitni procesor znatno bolji pod uslovom da imaš dosta RAMa.

Apsolutno se slažem! Većini ljudi je najjeftiniji procesor danas više nego dovoljan, uz dosta memorije i solidnu grafičku (za igre), ali ljudima je obično bitnija kvaliteta od cijene ako je nešto dovoljno jeftino.

Pa evo moje mišljenje nakon svega ovoga,… u zadnja 3 dana sam instalirao nekoliko puta win i ubuntu jer sam imao problem s s hardom itd, sad sve radi. I probao sam i 64 bitni ubuntu, a sada imam 32 bitni.

Mislim da nije istina kad netko kaže da 64 bitni ne radi brže,jer je meni radio vidljivo brže, ali stavio sam 32 bitni , jer sam se toliko namučio s aplikacijama u 64 bitu , da je ispalo na kraju da je brže raditi s 32 bitnim. (krenuvši od spomenutog flasha,na dalje…)

Nisam početnik što se tiče korištenja kompjutera, početnik sam što se linuxa tiče,tako da mi celeron baš i nije najdraži, ali što je-je- ljudi koji ne rade ozbiljnije na kompjuteru vjerojatno neće ni uočiti razliku 32-64.
Zato preporučam 32 bitnu verziju,pogotovo ako imate do 2 giga ddr-a u kompjuteru, a za one hiper turbo znalce nek koriste 64 bitnu ako imaju toliko volje za boriti se s aplikacijama :slight_smile:

Iznenaduje me da dozivljavas 64 bitnu verziju toliko brzom. Ja neprimjecujem ama bas nikakvu razliku dok racunar koristim za surfanje na internetu i dok koristim OOo. Razliku osjetim tek kada sam probao vedeo rendiranje, CAD i teze proracune tipa Matlab.