kad moram upisati lozinku ne mogu nista upisati kursor samo stoji u mjestu ne znam sta je novi sam korisnik 12.04LTS
upisi lozinku i stisni enter
ma uradio sam to ali javlja da lozinka ne valja inace ne mogu uci u root kaze da nemam dozvolu ja nisam instalirao linux
sta ce ti root na ubuntu, kucaj sudo
pa tu si upravu nisi instalirao linux vec ubuntu
A likova. Pa covjek kaze da nije instalirao linux, znaci nema root lozinku.
Trazi lozinku od onog koje instalirao taj linux.
@boby da također je rekao da koristi 12.04 LTS (bezbeli Ubuntu) pa onda i nema root lozinku a svoju korisničku vjerovatno zna jer sumnjam da bi mu neko instalirao Ubuntu a da mu ne da korisničku lozinku
@rejzer: Ne vidim da piše u drugim odgovorima, sudo naredba ne traži root lozinku nego tvoju korisničku lozinku koju si i do sada koristio za update, instalaciju programa, prilikom paljenja računara (ako ti nije naštiman autologin) itd.
[quote=vedran]@boby da također je rekao da koristi 12.04 LTS (bezbeli Ubuntu) pa onda i nema root lozinku a svoju korisničku vjerovatno zna jer sumnjam da bi mu neko instalirao Ubuntu a da mu ne da korisničku lozinku
@rejzer: Ne vidim da piše u drugim odgovorima, sudo naredba ne traži root lozinku nego tvoju korisničku lozinku koju si i do sada koristio za update, instalaciju programa, prilikom paljenja računara (ako ti nije naštiman autologin) itd.[/quote]
Ja samo kazem da mora imati lozinku. Dobiti je, traziti, oteti, ukrasti. Kako god. Pa ko jos nema root lozinku od svog racunara?
Out and over.
ako nema sifru, ima chroot…
[quote=boby][quote=vedran]@boby da također je rekao da koristi 12.04 LTS (bezbeli Ubuntu) pa onda i nema root lozinku a svoju korisničku vjerovatno zna jer sumnjam da bi mu neko instalirao Ubuntu a da mu ne da korisničku lozinku
@rejzer: Ne vidim da piše u drugim odgovorima, sudo naredba ne traži root lozinku nego tvoju korisničku lozinku koju si i do sada koristio za update, instalaciju programa, prilikom paljenja računara (ako ti nije naštiman autologin) itd.[/quote]
Ja samo kazem da mora imati lozinku. Dobiti je, traziti, oteti, ukrasti. Kako god. Pa ko jos nema root lozinku od svog racunara?
Out and over.[/quote]
Nijedan Ubuntu korisnik nema root lozinku Jerbo, ako me pamćenje dobro služi, na Ubuntu je root deaktiviran i stoga i nema root lozinke, nego se koristi sudo sa korisničkom lozinkom.
Stoga, ono što su Amar i Vedran kazali: sudo. U terminalu kucaš
Zatim uneseš svoju korisničku lozinku (neka te ne buni to što se kursor ne pomjera; to je tako iz sigurnosnih razloga, ali će lozinka biti ukucana, bez brige). Udari Enter i imat ćeš administratorske privilegije.
uspio sam velika hvala pitao bi jos dali ima razlike u terminalu u velicini slova
Ako mislis na velika i mala slova, da ima razlike.
“REJZER” nije isto sto i “rejzer”, tako da moras uvijek obratiti paznju.
pa da se napokon javim sve sam sam naucio bez mnogo pitanja na forumu da vas ne zamaram,citao sam ucio i sada nesto mogu reci da znam o linuxu opcenito.VELIKA HVALA NA POMOCI
E sada imam jedno pitanje mislim da vecina koristi dualboot a ja sada zelim da pregazim tj izbrisem win 7 vise ne koristim ubuntu vec sam "sam " instalirao mint 14 kde ,pitanje je sledece kako da izbrisem win 7 na laptopu na kojem je jos linux mint 14 kde