Ne radi tipka enter

Jednostavno prestala raditi tipka. Eh sad sve bi to bilo dobro da je u LILO meniju Slack prva opcija, al opet timer nemjesten na 2 min.
Nesto sam se zezao zadnjih dana sa Slackom i nisam imao vremena podeseti to sve jer sam se vratio na 13.37.
Sto je najgore radi se o laptopu. E sad da li ima neko rjesenje da izaberem linux, u biosu isto nista ne mogu bez entera, oboriti sistem takodje.

Ustekas USB tastaturu pa postimas?

Najlakse rjesenje.

Hvala ljudi. Nekako sam uspio bootat system, sad mi taj isti enter ne da napisati post. Zaglavi se i u naredni red prelazi. Znaci iz cista mira pocne prelayiti u novi red.
Danas sam skinuo tipku enter i pritiskao onu gumu ispod i ne reaguje. Evo sad opet proradilo. Ja nemam iskustva s ovim, pa ako neko ima da napise sta mi je ciniti.

vala ljudi

[quote=kazza]Hvala ljudi. Nekako sam uspio bootat system, sad mi taj isti enter ne da napisati post. Zaglavi se i u naredni red prelazi. Znaci iz cista mira pocne prelayiti u novi red.
Danas sam skinuo tipku enter i pritiskao onu gumu ispod i ne reaguje. Evo sad opet proradilo. Ja nemam iskustva s ovim, pa ako neko ima da napise sta mi je ciniti.

vala ljudi[/quote]

Narucis novu tastaturu i promjenis.

a da je skupo, nije, jeftinije od ostalih dijelova laptopa, npr http://www.ebay.com/itm/New-HP-Compaq-620-621-CQ620-CQ621-CQ625-625-15-6-laptop-US-Keyboard-black-/230867563478?pt=PCA_Mice_Trackballs&hash=item35c0c773d6

Vjerovatno je neka prljavština ušla ispod ili si zalio nekim pićem :wink:

Nesto sam cackao i cistio, pa sad radi. Vidjecemo do kada… Trebam vasu pomoc u vezi jednog drugog problema koji nisam uspio rijesiti evo ima pola godine, pa cu otvoriti novu temu.

hahahahhaaaaa----------------

sledece je sigurno da i mis steka :slight_smile:

ma jok, nisam amater, narucio sam tastaturu 30 dolara, valjda ce za koji dan stici. Nego imam problema sa pregrijavanjem, nije neko pregrijavanje, ali razlika u temperaturi na slackwareu i windowsu je 10 stepeni
Namijestao sam CPUFRQ itd. ali nista. Trazio po forumima isto nista…

mislim da je stvar u proprietary driverima.
kod mene laptop radi u rasponu 65-75C i bučan je, a na Win su temperature 10C niže. Laptop i pored toga normalno radi, valjda je to za stare P4 s HT standardno, ali opet bih volio da riješim taj problem.

[quote=kazza]ma jok, nisam amater, narucio sam tastaturu 30 dolara, valjda ce za koji dan stici. Nego imam problema sa pregrijavanjem, nije neko pregrijavanje, ali razlika u temperaturi na slackwareu i windowsu je 10 stepeni
Namijestao sam CPUFRQ itd. ali nista. Trazio po forumima isto nista…[/quote]

i 10 stepeni su nista :slight_smile:

kako je ACPI iz kuce microbila mi moramo biti sretni da linux uopste i komunicira i koristi isto, a da microbilov prozorcic ima bolji powermanagment (samim tim i cpu temp) to ce se ubrzo promjeniti i vec ima dosta promjena u kernelu >3.0.

Pazi ovdje se da potrositi pofino vremena citajuci i isprobavajuci razne HowTOs cak i unisiti hardware podesavanjem DSDT, P0, P1 i slicinih sitinica sto i jeste hacker way of solving problems…ipak ja bi ti preporucio ako si vezan emotivno za taj notebok da akceptiras tih 10 stepeni vise i ok.

Mozes skinuti noviji kernel pogledaj sta ima intresantnog u vezi acpi/powermanagmenta, ocisiti generlano notebook (ili ga otvori ili uisivac pa na rebra :slight_smile: ), podesi skaliranje CPUa na “on demand” i ako nije preko nekih 70 stepeni ok je , CPU su certificirani od 55-100 C, za ovu zimu par vise stepeni i nije tako lose :slight_smile:

Eh to mi je trebalo, da mi neko kaze da mora tako, inace bih umro podesavajuci. :slight_smile: temp je u windovsu prosjek 25/30, a na linuxu 35/43 on demand je podesen i spusti nekad frekvenciju sa 2.1 na 1.2 al temperatura opet ista. Nije da se ne moze podnijeti, al perfekcionista. Zahvaljujem na odgovoru, i da kad usisavam predjem preko rebara hahha :slight_smile:

Ma to ti je skroz ok temperatura.

Evo kod mene, CPU i graficka:

temp1:        +30.0°C  (low  = -65.0°C, high = +127.0°C)  sensor = thermistor
temp2:        +27.0°C  (low  =  -6.0°C, high = +125.0°C)  sensor = thermistor

Zavisno od procesora, ni 50-60 stepeni nije problematicno. Ako prelazi 70 konstatno, onda pocni polako da se zabrinjavas. Na preko 80 ocisti laptop, zamjeni termlanu pastu i slicno.

P.S. ovo gore su temperature za desktop sa brukom ventilatora. Laptop je uvijek topliji.

[quote=Amar]Ma to ti je skroz ok temperatura.

Evo kod mene, CPU i graficka:

temp1:        +30.0°C  (low  = -65.0°C, high = +127.0°C)  sensor = thermistor
temp2:        +27.0°C  (low  =  -6.0°C, high = +125.0°C)  sensor = thermistor

Zavisno od procesora, ni 50-60 stepeni nije problematicno. Ako prelazi 70 konstatno, onda pocni polako da se zabrinjavas. Na preko 80 ocisti laptop, zamjeni termlanu pastu i slicno.

P.S. ovo gore su temperature za desktop sa brukom ventilatora. Laptop je uvijek topliji.[/quote]

[code][root@Stacy nedim]# sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +57.0°C (crit = +99.0°C)

thinkpad-isa-0000
Adapter: ISA adapter
fan1: 3893 RPM

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0: +57.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 0: +57.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1: +53.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)[/code]

evo cisto radi reference

boby@linux-y9az:~> sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +54.0°C  (crit = +99.0°C)

k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1:        +53.4°C  (high = +70.0°C)
                       (crit = +100.0°C, hyst = +99.0°C)

boby@linux-y9az:~> 

citao sam negje novi kernel, koji izlazi za par dana 3.8 donosi izmedju ostalog i poboljsanja acpi upravljanja energijom, valjda ce nam to smajnjiti temperature makar za par stepeni.