Ne razumijem

Vidite, na racunaru imam Linux SuSE 8.0 i Windowse Me eh problem je taj sto mi kompjuter kada sam u Windowsima zaglavi i to cesto.Ne vjerujem da je do kompjuera jer mi je gotovo nov.Do ceka bi moglo biti???

Klinefertelov_sindrom

Potraži windows-ov forum. Ovdje si na pogrešnom mjestu.

Nije do SuSE sigurno !

ME je inace nestabilan od samog sebe tako da cinjenica da ti imas instaliran SuSE na samom PC nemjenja nista !

Windows nema pojma da linux postoji na tvom disku, dok linux zna sve o tvom “vindouzu” tako da nemas brige jer win uopste ne vidi linux…joj jest glup windows ne zna da nije sam na disku jooooj

trip0d

Tako sam i mislio, ali sta ja znam znate to je uzrocno-posljedicna veza da pomislim da je to do linuxa jer je ipak on drugi instaliran moram probati reinstaluirati vindoze pa cu vidjetu hvala na dosasdasnjoj pomoci

Klinefertelov_sindrom

Vozdrex,

Ja bi ti preporucio da cijeli hdd formatiras, i ponovo installiras win ME, i uvjeris se da ce ti i bez linux-a kociti, nekad se nece htjet startat kako treba. Ako vec hoces da koristis win uzmi win 98 SE ili win2k.

A sto se linux-a tice, go on …

maher

Probao sam to sto mi je maher predlozio i sve je bilo ok,zatim sam snimio SuSE i sa nji je sve ok.Ne diram vise racunar for a long time…

Hvala

Klinefertelov_sindrom

Drago mi je da čujem kako Windows koči. Ali nisi ti jedina žrtva. Mnogi korisnici ovog operativnog sistema se žale na njegovu stabilnost. Zbog toga bi ti ja na primjer preporučio da radiš obrnuto, tj. instaliraj samo Linux pa onda isprobaj dali će kočiti. Ja, u roku od dvije godine, otkako koristim Linux , nisam doživio da je kernel kočio, padao, smrzavo…ili sl.

Pozdrav Babysitter

Klinefertelov_sindrom , napisao:

Vidis instalirao sam ja bio prvo Linux i bio sam zadovoljan njegovim radom,mislim bio sam prezadovoljan,pa sam zatim pobrisao Linux pa instalirao Windowse koji su takodjer ispravno radili,pa sam zatim napravio particiju na koju sam instalirao Linux SuSE 8.0 ,eh tada su mi windowsi posandrcali,ali nije to prvi put da se to desava.Naime, nekad davno sam imao Win XP (koji je inace sama sminka) i tad mi je nakon izvjesnog vremena prestao bukvalno da prepoznaje C drive ,takodjer nije mi prepoznavao ni stampac Lexmark Z22 .Ali dosta price o smecu od operativnog sistema ,da se ja vratim na temu ,eh tada sam ja poludio (nakon sto je ponovo poceo da koci)te sam instalirao prvo Linux a zatim Windoze i nakon toga sve je ok.Eh, ovako kroz dugu proslost ja sam imao problema sa instalacijom Linuxa sve dok se nije pojavio Mandrake 8.0 pa 8.2 i sada konacno SuSE 8.0 ali kada sam taj problrm presao pojavio se novi problem.Naime,imam interni modem HSP56 MR kojeg mi Linux ne prepoznaje(zbog toga jos i drzim Windowse).Postoji li mogucnost podesavanja ovog modema ?

I druga stvar je ta da me interesuje da li bi Linux SuSE 8.0 prepoznao U.S. Robotics koji je nazalost interni?

Otidji na ovu stranicu:

Winmodems are not modems

AFAIK, veca je vjerovatnoca da ti proradi taj HSP nego interni USR

Vedran

Evo da se dopunim, za slucaj da ne razumijes engleski:

Moras nam dati puno vise informacija o tim modemima, ime firme koja ga proizvodi, tip, oznaku, sve sto pise na modemu a sto lici na nekakvu numericku oznaku… Postoji najmanje 50 razlicitih modema koji se zovu “HSP56K”. USR je kroz svoju historiju pravio cini mi se 100njak razlicitih internih modema.

Ono sto se moze vidjeti iz imena je da HSP znaci da je u pitanju soft-modem. Soft modemi su smece, u pitanju je softverska emulacija pravog modema, usporavaju racunar, cesto puca veza. Na zalost, pravi (hard) modem je minimalno 2x skuplji, a kod nas prakticki nema internih hard modema, samo eksterni. Uz to USB modemi ne dolaze u obzir. Najjeftiniji hard modem koji se kod nas moze trenutno kupiti je oko 120 KM (VPC). Detalje imas na stranici Vodic za kupovinu modema u Sarajevu

USR proizvodi vrlo kvalitetne eksterne modeme i vrlo bezvezne interne modeme koji su cesto precijenjeni (po osnovu zvucnog imena). To su takodje soft-modemi za koje nema Linux drajvera (nigdje). Za vecinu ostalih soft-modema postoje neki Linux drajveri, samo sto ih je malo komplicirano instalirati. Najcesce moras rekompajlirati kernel.

Quote:

Klinefertelov_sindrom , napisao:

Riejsio sam taj problem sa zaglavljivanjem a sto se tice modema i taj sam problem regulisao i nastima sam dial up konekciju ali imam mali problem sa modemom buni me ona poruka koja se nikako ne skida modem initializing (ne kontam)…

Pogledajte sta se moze uciniti pliz

Ne bi bas trebali tako da ogovarate Windows, pogotovo XP. Ovo je jedan od najboljih systema Microsofta. Istina, pun je SpyWare, medjutim niko vas ne prati pojedinacno vec globalno. Veci strah treba imati od provider-a koji imaju bas sve o vama, a ne samo neke detalje.

Nisam rekao da je Linux los, ali budite sigurni da je i ovaj XP dobar pored svojih bubica.

Kada na Linuxu budemo imali sve sto sada ima na XP-u onda mozemo razgovarati o dva systema i usporedjivati njihove stabilnosti (Multimedia, grafika, driveri, korisni programi, radni interface…).

Budite mi pozdravljeni i nadam se da ce Linux doci na nivo Windows-a, sto mu od srca zelim. Treba biti razuman i ne podcjenjivati nesto sto pokusavate da kopirate a to je intuitivnost XP-a. Spustimo se na zemlju i pokusajmo razmisljati, umjesto da zatvaramo oci.

Da ne kopiram cijeli ovaj gornji post, uzet cu samo zadnji dio:

"Spustimo se na zemlju i pokusajmo razmisljati, umjesto da zatvaramo oci."

Moje pitanje je o kojoj ti zemlji pricas i sta je to toliko dobro sa windijem a da je potrebno Linuxu?

I ako ti je toliko dobar - drzi se njega a ne Linux/UNIXa…

De se ti lijepo pokupi sa windijem i ne budi naporan. A ako ti fali neki UNIX/Linux sa svim tim sto je tebi potrebno a ne postoji u ovim obicnim “download” distribucijama - probaj sa komercijalnim pa nam javi sta ti tamo nedostaje…

Usput, BSD varijanta koja dobija sve vise popularnosti (i na jednostavnosti i po raznovrsnosti) a koja je komercijalna i koju mozes probati za razliku od XP-a, je Mac OS X pa ako ti treba izvoli…

Ako ti i tamo sta zafali onda je problem u necemu drugom…

To sto pojedini ogovaraju windi (ja takodje) imaju sigurno neki razlog (moj je - da ne podnosim sve sto pocinje sa M$ - razlog je predug za objasnjenje, ali ako te interesuje pogledaj “StariForum”)…

-----------------

I za slucaj da zelis nastaviti diskusiju bilo bi red i da se potpises, pa makr bilo cim.

//Nihad

Vdis u potpunosti se slasem sa tobom Nihade i zaista mislim da je sramota da jedan nepotpisani winblows smrtnik razgovara na ovom forumu na taj nacin.Sto se tice mojih problema ja sam svoje probleme oko modema rjesio a sto se tice winblowwsa cak sam ih i obrisao upravo danas kad sam procitao onaj post vise.

hvala vam puno

Klinefertelov_sindrom