@Amar
Pa da si procitao komentare ne bi taj postavio…
[quote=HeR97]@Amar
Pa da si procitao komentare ne bi taj postavio…[/quote]
Vidim tebi mrsko, hajd evo ja imam all the time in the world:
Wrong. Ova komanda ce ti javiti error: command not found. Ispravno je:
cd …
dakle, sa razmakom izmedju cd i …
Wrong. Ne otvara datoteku, nego direktorij, i to samo ako se on nalazi direktno na /. Procitaj malo o apsolutnim i relativnim putanjama te o razlikama izmedju direktorija i datoteke.
Djelimicno tacno. Pokrenuce izabrani file ako je izabrani file izvrsan i ako se nalazi u direktoriju u kojem se korisnik trenutno nalazi i ako korisnik ima potrebne privilegije za pokretanje tog fajla. Ako to probas sa nekim tekstualnim file-om ili bilo kojim koji nije namjenjen kao izvrsni file (binary ili skripta), dobices error, vjerovatno Permission denied.
Djelimicno tacno. Za pokretanje perl fajla sa ./, u samom fajlu u prvoj liniji je neophodno definisati perl interpreter sa: #!/usr/bin/perl
Bez argumenata, wrong. Samo ifconfig ce ti izlistati trenutno konfigurisane interface te nece nista podesiti. ‘man ifconfig’ je dobar start ako zelis nauciti vise.
Jest ali kada bi se gadjali tramvajima. ifup, kao sto mu to i ime kaze, podize odredjeni interface koji moras zadati kao argument. Nista vise od toga. Sa internetom nema veze. Plus, ifup je jako distro specific, na nekim distribucijama jednostavno ne dolazi pre-installed.
Tramvaji. Isto. Pogledaj pod ifup.
Zar jos neko koristi floppy? Even better, zar jos neko posjeduje racunar sa floppy driveom? Sony je proizveo posljednji floppy disk u aprilu 2010. He’s dead Jim. Btw, da bi ova komanda radila, moramo jos definisati uredjaj koji zelimo formatirati, kao /dev/fdxxxxxx gdje se mora tacno definisati format koji zelimo. fdformat /dev/fd0 ili fdformat /dev/fd1 nece raditi.
Uz jos bruku argumenata koje treba definisati, ovisno o distribuciji. As before, ‘man useradd’ is a good start.
Tacno, ako koristis Ubuntu, Mint ili jos neki odredjen broj Debian-based distribucija. Cak ni sve Debian-based distribucije ne koriste sudoers. Google malo o paket managerima i linux distribucijama.
Ukoliko je ctrl+c definisan kao escape character. Sto u mnogim aplikacijama nije. Moze biti ctrl+q, ili samo q ili ctrl-z ili bilo koja druga kombinacija koja je developeru pala na pamet, recimo Shift+Alt+Ctrl+a+z
Pokrenemo napravljeni fajl sa ./komandom a ne otvorimo. I to samo ako je napravljeni fajl izvrsan, sto po defaultu nije. Dakle, fali ti chmod 775 zeljenoime.
Eto, ukratko. Izostavio sam one komande koje su bile 100% tacne. Pa ti prebroj koliko ih je bilo.
Nije mi cilj da te obeshrabrim, lijepo je to sto koristis linux i sto se trudis. Ali procitaj prije nego sta postavis.
Ovako
cd… tu je bila moja greska
cd / otvara datoteku…normalno ne bilo koju vec onu “odredjenu” npr cd /root/Desktop
ifconfig sam stavio podesavanja…opet ponavljam nisam mislio da ti uz tu komandu imas mogucnost podesavanja vec ti on “izlista” podesavanja ili konfiguraciju kako je ti zoves(ista stvar)
floppy si u pravu…
za sudo apt-get install…smatram da dosta pocetnika koristi ubuntu pa sam to napisao…
Dalje da ne pisem…
U pravu si ti ali ponovo ti kazem procitaj gore komentare …
Sokole,
cd, ili Change Directory ne otvara nista ne mijenja direktorij, kao sto mu i samo ime kaze.
Kao sto rekoh, google is your friend. A ne treba zaboraviti ni man.
Sa ifconfig itekako mozes podesiti interface-e, treba samo znati. Opet, ‘man ifconfig’ i sve ce ti se samo kazati.
Nisam istrazivao koje distribucije koriste pocetnici. siguran sam da ih dosta koristi i Fedoru koja je, kao i Ubuntu ultra jednostavna. Njima apt-get nece puno pomoci.
Dobro rekao si to tacnije ali to sam i mislio…
Otvara direktorij tj “prebacujes” se u njega…normalno da nece otvoriti taj direktorij u file manageru…jednostavno receno otvorice ga u shellu
Taj dot-slash je shell specific stvar. U bashu tacno, uradit ce to sto ti kazes ali ako je nesto binary to ti ne treba. Recimo ako odradis ovo:
cd /usr/bin
./ls
To ce naravno radit, ali kao sto svi znamo ako opalis samo ls i to ce radit. Ilitiga drukcije: ako je binary samo ukucas filename i klap enter
Sad razumem
Kod mene a.out automatski dobije 755 permisije, možda je i to distro-specific?
@HeR - jako je važno precizno se izražavati, posebno ako nekome objašnjavaš nešto i taj neko može pogrešno shvatiti neke stvari. Ako je to toliki problem i ako očekuješ da ljudi shvate šta si “mislio”, molim te da ne pišeš howto’s.
Nenene samo ime binary-ja će raditi samo ako se binary nalazi u $PATH-u. Nije valjda da to nisi znao ili zezaš čovjeka?
Nenene samo ime binary-ja će raditi samo ako se binary nalazi u $PATH-u. Nije valjda da to nisi znao ili zezaš čovjeka?[/quote]
Pa ako je u env podeseno da u path spada i $PWD onda ce raditi i ovo njegovo
Word up.
Sto ga zakomplikovaste. Hajd sad lijepo zakatanciti ovu temu i otvoriti novu s lijepim i detaljnim upustvima. Ovo sad ni Linus Torvalds ne bi mogao rastumaciti.
Staviti da PATH svaki put obuhvata uobicajni PATH i current dir je dobra ideja… gone to do it
Nope, not by me. o.O
Ako ti u terminalu kad opalis echo $PATH se negdje nalazi tackica izmedju dvije dvotacke ili na kraju (npr. /usr/local:.: ) onda da.
Suprotno popularnom mišljenju, koristiti trenutni radni direktorij (’.’) u $PATH varijabli je loša ideja.
Šta ako vam neko vam ubaci ‘ls’ binary u /tmp direktorij?
Scenario:
Na (desktop) mašini imate razvojno Apache okruženje, igrate se, hakate malo.
I tako jednog dana, gledate zašto PHP ne upisuje sesije unutar /tmp direktorija:
cd /tmp
ls
*PWNED*
ls binary u tmp direktorij je ubacio napadač koristeći grešku u PHP kodu vaše stranice ;-D
Ima načina da se to riješi na više nivoa (noexec tmp, PHP suhosin), al je dobro biti dodatno oprezan.
Reasonable za server, ja sam mislio na desktop.
Btw ako uradimo PATH=$PATH:./ tako ce prvo pogledati u /bin i ostalim folderima pa onda u trenutnom diru.
Nećemo. Sve što treba piše ovdje: http://start.linux.org.ba/Neke_korisne_naredbe - kome se ne sviđa neka edituje wiki.
Na default install Ubuntu i Mandriva nekoliko verzija toga nema, s dobrim razlogom. Nemam pri ruci Fedoru da provjerim, ali koliko se sjećam oni čak ni /usr/local ne dodaju.
Isti rezon aplicira i za desktop, npr. podešen ti je mail klijent da ti attachmente stavlja u /tmp i ti se pitaš zašto se ništa ne dešava kada probaš otvoriti neki attachment…
Jedna riječ: tipfeleri… npr. rootkit čiji je filename cd…
Da je izvršavanje binary-ja iz tekućeg direktorija dobra ideja to bi bilo tako po defaultu. Vjerujte, sve što vas “iritira” na UNIXu/Linuxu ima jaaako dobar razlog.
datoteka vs. teka? Tako su mene ucili u srednjoj. Da je teka ustvari file.