Kada napisemo program u C jeziku sacuvamo ga u c formatu…
Otvorimo datoteku u kojoj se nalazi taj program i sada treba da ga kompajliramo u masinski jezik jer je samo on razumljiv racunaru.
To cemo uraditi uz pomoc ovih komandi
gcc -c program.c
gcc program.o -o zeljenoime
Otvorimo ga sa komadom ./
Sad bi razumeo?
@Irfo
Pa mogao sam ali posmatraj to sa ove strane
Covek instalira Linux i normalno je da zeli da “surfuje” netom…
I tu mu je za to komanda…
Naravno moze koristiti i networking start…
A da ne bi doslo do zabune ifconfig PRIKAZUJE PODESAVANJA…
Tu su mu i neke od “glavnih” komandi koje nece cesto koristiti(jer vecinom ce ulaziti u fajlove preko file managera a ne preko shella…)ali to su osnovne komande neka se “znaju”
Ako si se uclanio na forum, ne moras odma napraviti 123 beskorisna posta, jer za sve postoji search i sve je napisano na ovom forumu po ko zna koliko puta… I ja sam siguran da ovdje ima likova koji znaju vise o linuxu nego i ja i ti, bolje je pustiti njih da pomognu a ne se odma mjesat jer samo mozes zbuniti tog jadu koji treba to sve popraviti…
pogledaj teme i vidi sta ljude interesuje pa onda opleti po tipkovnici. Javi se clanu Irfo ako mu zelis pomoci sa sekcijom skolarci.linux.org.ba.
Sto se tice tutorijala, fali ti dosta bitnih stvari. Npr.apt-get komanda vrijedi za debian i ubuntu, posto svaki distro ima svoj package manager. Suse ima zypper, Slackware pkgtool, Gentoo portage itd. Lijepo je sto zelis pomoci, ali je posve nepotrebno ako to nije tema danasnje emisije.