Neki "eror" prilikom starta ubuntu-a

prvo pozz svima…

novi sam na ovom forumu a i na linuxu…nabavio sam ovaj ubuntu i kad sam ga isntalirao ili ti digao (a isto se desi i sa ovim live cdom) nakon onog boota ubuntua pocne mi izbacivat ovaj eror…

i sve onda vrti ove pocente brojeve prema navishe…mislim da znate o chemu pricam…ima li mu lijeka?!

konfiguracija:
pentium III 800mhz
512mega rama
nvidia geforce4 mx440 agp8x 64mege

korisim ovu verziju:
ubuntu-8.04.1-desktop-i386

unaprijed hvala

Gledao sam na Internetu za ovaj problem. Rješenje nije straighforward (baš jednostavno).
Trebaš pokušati s update-om firmware-a na hard disku i/ili update BIOS-a na matičnoj ploči i nakon toga pokušati podići Linux.
Sretno!

[quote=sapphire]Gledao sam na Internetu za ovaj problem. Rješenje nije straighforward (baš jednostavno).
Trebaš pokušati s update-om firmware-a na hard disku i/ili update BIOS-a na matičnoj ploči i nakon toga pokušati podići Linux.
Sretno![/quote]
a ja sam bas isto googlao malo problem, kao da novi kernek 2.6.24.x ima problema sa IDE/ATA. Neki kazu da su sa starijim kernelom uspjeli normalno da bootaju sistem! :smiley:

Pokusaj pri startu masine, da stisnes “esc” da udjes u Grub Menu, pa izaberi neki drugi kernel “mislim da ima ovaj (kernel 2.6.22-14-generic)” ili tako nekako, pa vidi hoce li se uspjeti bootati, ako ovo uspije, onda treba samo promjeniti defaultnu opciju za boot! :smiley:

heh… jest kad bi ja mogao nachi firmware za ovaj hdd na kojem mi je ubuntu…

btw to je Fujitsu MPC3102AT

a ako nije problem da mi pojasnite kako da update bios ili neki site gdje mogu nachi firmware za ovaj moj hdd?! :frowning:

a kad pritisnem esc nigdje ne mogu da nadjem kernel 2.6.22-14-generic ili bilo sta slicno…sam neke opcije koje se zavrshavaju na .lst i nesh kao promjeni kod i reboot…

thx

piiiiiiiiis

[quote=neleerabbit]heh… jest kad bi ja mogao nachi firmware za ovaj hdd na kojem mi je ubuntu…

btw to je Fujitsu MPC3102AT

a ako nije problem da mi pojasnite kako da update bios ili neki site gdje mogu nachi firmware za ovaj moj hdd?! :frowning:

a kad pritisnem esc nigdje ne mogu da nadjem kernel 2.6.22-14-generic ili bilo sta slicno…sam neke opcije koje se zavrshavaju na .lst i nesh kao promjeni kod i reboot…

thx

piiiiiiiiis[/quote]
nisam siguran kako to ide na ubuntu! :smiley: