prvo pozz svima…
novi sam na ovom forumu a i na linuxu…nabavio sam ovaj ubuntu i kad sam ga isntalirao ili ti digao (a isto se desi i sa ovim live cdom) nakon onog boota ubuntua pocne mi izbacivat ovaj eror…
i sve onda vrti ove pocente brojeve prema navishe…mislim da znate o chemu pricam…ima li mu lijeka?!
konfiguracija:
pentium III 800mhz
512mega rama
nvidia geforce4 mx440 agp8x 64mege
korisim ovu verziju:
ubuntu-8.04.1-desktop-i386
unaprijed hvala
Gledao sam na Internetu za ovaj problem. Rješenje nije straighforward (baš jednostavno).
Trebaš pokušati s update-om firmware-a na hard disku i/ili update BIOS-a na matičnoj ploči i nakon toga pokušati podići Linux.
Sretno!
[quote=sapphire]Gledao sam na Internetu za ovaj problem. Rješenje nije straighforward (baš jednostavno).
Trebaš pokušati s update-om firmware-a na hard disku i/ili update BIOS-a na matičnoj ploči i nakon toga pokušati podići Linux.
Sretno![/quote]
a ja sam bas isto googlao malo problem, kao da novi kernek 2.6.24.x ima problema sa IDE/ATA. Neki kazu da su sa starijim kernelom uspjeli normalno da bootaju sistem!
Pokusaj pri startu masine, da stisnes “esc” da udjes u Grub Menu, pa izaberi neki drugi kernel “mislim da ima ovaj (kernel 2.6.22-14-generic)” ili tako nekako, pa vidi hoce li se uspjeti bootati, ako ovo uspije, onda treba samo promjeniti defaultnu opciju za boot!
heh… jest kad bi ja mogao nachi firmware za ovaj hdd na kojem mi je ubuntu…
btw to je Fujitsu MPC3102AT
a ako nije problem da mi pojasnite kako da update bios ili neki site gdje mogu nachi firmware za ovaj moj hdd?!
a kad pritisnem esc nigdje ne mogu da nadjem kernel 2.6.22-14-generic ili bilo sta slicno…sam neke opcije koje se zavrshavaju na .lst i nesh kao promjeni kod i reboot…
thx
piiiiiiiiis
[quote=neleerabbit]heh… jest kad bi ja mogao nachi firmware za ovaj hdd na kojem mi je ubuntu…
btw to je Fujitsu MPC3102AT
a ako nije problem da mi pojasnite kako da update bios ili neki site gdje mogu nachi firmware za ovaj moj hdd?!
a kad pritisnem esc nigdje ne mogu da nadjem kernel 2.6.22-14-generic ili bilo sta slicno…sam neke opcije koje se zavrshavaju na .lst i nesh kao promjeni kod i reboot…
thx
piiiiiiiiis[/quote]
nisam siguran kako to ide na ubuntu!