Nelegalni softver u drugoj gimnaziji

U drugoj gimnaziji instaliran je nelegalni winxp :twisted:

Slaba je to gimnazija kad niste naučili da se to kaže “ilegalno” a ne “nelegalno”. :wink:

hmmm,
a gdje nije??? 8)

Imate li kakvih ideja, kako reagovati u ovakvim situacijama? Poslati im neko obavjestenje, e-mail?

Mozda se moze napraviti neki automatski mailer (spam engine :twisted:)

Ja mislim da je takve najbolje licno posjetiti, jer se ostavlja najbolji dojam. Jos ako im vi pri tome ponudite slobodan softver , mislim da ce proci. Ako se budete odlucili na ovaj korak ponesite Knoppix i odmah kratka prezentacija, nafurajte nas jezik covjeku, ma nema mora proci…
8)

Ja mislim da je takve najbolje licno posjetiti, jer se ostavlja najbolji dojam. Jos ako im vi pri tome ponudite slobodan softver , mislim da ce proci. Ako se budete odlucili na ovaj korak ponesite Knoppix i odmah kratka prezentacija, nafurajte nas jezik covjeku, ma nema mora proci…
8)

slusajte ljudi ni ja nemam nista protiv da posjetite drugu gimnaziju i malo pojasnite stvari ali imajte u vidu da su ovi vec ranije odbijali da instaliraju nesto legalno makar na jednu masinu.

zar nije i nastanak rijeci “ilegalno” uvozna rijec (od one engleske - kako joj ono bi ime ?? ) ? (: pa kakve onda veze da li je ilegalan ili nelegalan …?

ima ono negdje ona grupa za takve stvari, samo im posaljes e-mail pa nek se oni bakcu s tim kad su ovi nasi tvrdoglavi…
ne sjecam se samo adrese…

Možda da im pod nos stavite ovo:
http://members.smartnet.ba/vedran/zakon.gif

Pozdrav,
Zainteresovan ovom temom ustanem lijepo ja jedno jutro i prosetam do Opce gimnazije u Zenici…
Kad tamo sve Windowsi…
I ja im lijepo ponudim plan o instalaciji Linux-a na masine (ima ih 15) i oni to objerucke prihvate…
I leglo je to…
Na serveru sam digao SuSE 8.1 a na ostalim Mandrake 9.0…
Ali nisam ja zadovoljan ostao time…
Nego ja se lijepo pokupim i svatim do Tehnicke skole u Zenici i njima isto predlozim kad i oni to prihvatise…
I tamo cu pioslije bajrama informaticarima ( imaju smjer informatika) odrzatti nekoliko casova o GNU/Linux-u :slight_smile:
Bit ce to sve…
Instalacija, podesavanja, osnovne komande i slicno…
Mislim da su to odlicna dva projekta koje sam poveo i zavrsavam.
Vise informacija bit ce na www.lugze.org 8) 8)

Svaka cast, nemam sta reci, samo posalji specifikacije i probleme koji su se pojavljivali…

[quote]Pozdrav,
Zainteresovan ovom temom ustanem lijepo ja jedno jutro i prosetam do Opce gimnazije u Zenici…
Kad tamo sve Windowsi…
I ja im lijepo ponudim plan o instalaciji Linux-a na masine (ima ih 15) i oni to objerucke prihvate…
I leglo je to…
Na serveru sam digao SuSE 8.1 a na ostalim Mandrake 9.0…
Ali nisam ja zadovoljan ostao time…
Nego ja se lijepo pokupim i svatim do Tehnicke skole u Zenici i njima isto predlozim kad i oni to prihvatise…
I tamo cu pioslije bajrama informaticarima ( imaju smjer informatika) odrzatti nekoliko casova o GNU/Linux-u :slight_smile:
Bit ce to sve…
Instalacija, podesavanja, osnovne komande i slicno…
Mislim da su to odlicna dva projekta koje sam poveo i zavrsavam.
Vise informacija bit ce na www.lugze.org 8) 8)[/quote]

Svaka cast! Mislim da si zasluzio da budes pocasni clan ULK-a! 8)
Naravno to te obavezuje da obidjes sve srednje skole u Ze-Do kantonu. :wink:

[quote]Svaka cast! Mislim da si zasluzio da budes pocasni clan ULK-a! 8)
Naravno to te obavezuje da obidjes sve srednje skole u Ze-Do kantonu. ;)[/quote]

Sto se tiće ovoga Amila bilo je krajnje vrijeme :lol: :lol: 8) 8) 8)

Eh sad što se tiće svih škola u ZE-DO kantonu mislim da pretjeruješ…
Ali može se i to izvesti, ali trebat će mi vremena možda čak i pola godine.
Ali sve je moguće pa i to.

OK a šta kao počasni član dobijam (koje su perdnosti i tako to) 8) 8) :wink:

Pala mi je na pamet ideja:
da napravimo jednu verziju Knoppixa/BHLDa specifično za demonstracije po obrazovnim institucijama. Tu bismo stavili sve moguće edukativne programe koji se mogu naći po internetu - naravno, stvar mora biti 100% na bosanskom :slight_smile:

Mislim da smo o tome pričali Vedrane. Po mom mišljenju to bi bila i više nego dobra ideja. Na taj način bi sigurno napravili još veći prodor Linux-a na našim prostorima.

[quote]Pala mi je na pamet ideja:
da napravimo jednu verziju Knoppixa/BHLDa specifično za demonstracije po obrazovnim institucijama. Tu bismo stavili sve moguće edukativne programe koji se mogu naći po internetu - naravno, stvar mora biti 100% na bosanskom [icon_smile.gif] [/quote]
Evo, u Njemačkoj je ovih dana izašla prva Linux distribucija za škole. Kako kažu, svi paketi su izabrani iz pedagoškog aspekta. Ja nisam imao vremena da je isprobam a ako neko želi evo link(620Mb):

ftp://fsub.schule.de/pub/fsub/kmLinux/kmLinux-3.1.iso

[quote]
Eh sad što se tiće svih škola u ZE-DO kantonu mislim da pretjeruješ…
Ali može se i to izvesti, ali trebat će mi vremena možda čak i pola godine.
Ali sve je moguće pa i to.[/quote]
Imas svo potrebno vrijeme. 8) Naravno, tu smo da ti pomognemo.

[quote]
OK a šta kao počasni član dobijam (koje su perdnosti i tako to) 8) 8) ;)[/quote]
Plisanog pingvina? :mrgreen: 8)

[quote]Pala mi je na pamet ideja:
da napravimo jednu verziju Knoppixa/BHLDa specifično za demonstracije po obrazovnim institucijama. Tu bismo stavili sve moguće edukativne programe koji se mogu naći po internetu - naravno, stvar mora biti 100% na bosanskom :)[/quote]
Slazem se, naravno, samo ja imam jednu primjedbu vezano za citav BHDL projekt: ne bi trebali cekati prijevod OOo-a i Mozille, jer prijevod moze dugo potrajati, a distribuciju mozemo zavrsiti za 15 dana. Naravno, treba naglasavati da se radi na tome i pozivati sve da se ukljuce u projekat pri promociji dist. Linuxa.

Poz,

Pa po čemu se onda takav BHLD razlikuje od običnog Knoppixa (osim po imenu)?