pa installiraj module pa ce ti radit … vjerovatno si installirao generic kernel , a zaboravio module za njega. osim toga negdje u nekom file-u pise (na root dir-u od cd-a) za sta koji kernel sluzi i kako ga koristit.
Pri instalalaciji sam izabrao full i samim time kernel-modules.
Pokušao sam da edituje /etc/rc.d/rc.modules dio koji se odnosi na mrežu i uključivanjem tamo ponuđenih modula i neće.
Kad kucam u konzoli ovo:
modprobe forcedeth
dobijem ovo
lib/modules/kernel/2.4.31/drivers/net/forcedeth.o.gz: init_module No such devices
lib/modules/kernel/2.4.31/drivers/net/forcedeth.o.gz: Hint: insmod errors can be caused by incorect module parametars, including invalid IO or IRQ parametars
Upravu je maher, na 10.2, 11, imo sam iste takve probleme, fakat, samo odi na slackdvd/cd, vidi koji je to test26.s kernel, instaliraj njegove module, reboot, i radice.
Evo ponovo sam nabacio 2.6.13, al sam prvi put zaboravio module instalirati pa sam sad uradio
Ali opet neće
ipconfig neradi
dmesg | grep eth
rocedeth.c Reverse Enginered nForce ethenet driver Version 0.35
eth0: forcedeth.c subsystem: 01043:816a bound to 000:00:
eth0: no link during initialization
eth0: no ipv6 ruters present
hehehhehehhe
na linuxu nema ipconfig-a vec ifconfig , i kad to radis loguj se ko root , prepoznata ti je mrezna kartica, samo nije podesena… izvrsi komandu
netconfig
btw. kako dmesg kaze (nema linka prilikom inicijalizacije driver-a ) to znaci da bi trebo provjerit kablo od tog komp-a , dali je ustekano normalno u mreznu i dali tamo uopste ima link-a fizicki …
SERVER (slack)
ip -> 192.168.0.2
netmask -> 255.255.255.0
podešen i radi
KLIJENT
ip -> 192.168.0.1
netmask -> 255.255.255.0
Klijent na windows vidi server i obratno
Resetujem klijent i izaber os slackware
ifconfig eth0 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0 up
ping 192.168.0.2 neradi ???
Kabal je ok to potvrđuje na windowsu između ove dvije masine
dmesg | grep eth0
eth0: forcedeth c: subsystem 01043:816a bound to 0000:0014.0
eth0: no link during initialization
eth0: link up
eth0: no IPv6 routers present
NETDEV WATCHDOG: eth0: timed out
eth0: TX_TIMEOUT: death entries
Kako sad ovo? racunari su povezani a sad mi javlja da nisu?