Nemogu konfigurisati wvdial, tj napraviti konekciju,pomoc!

Imam fluxbox na slackwareu,i muku mucim sa konfigurisanjem externog modema na wvdial za slackware mislim da je verzija 1.54.Modem je incijaliziran ali nemogu otvoriti wvdial jer mi se pokze sljedeca poruka:
Configuration does not specify a valid phone number
--------------------------||---------------- login name
-------------------------||------------------ password
S obzirom da sam pocetnik kako uopste da podesim konekciju na internet tj bihnet preko slacka na fluxboxu??Ukoliko bi mi neko dao kratko upustvo ili neki link bio bih mu puno zahvalan.Npaominjem da komanda kppp & ne radi ali neznam zasto??

http://cc.jlab.org/docs/services/linux/linux-ppp.html

Ok raspakovao sam wvdial-1.53.tar.gz na disk i dobio direktorij /wvdial-1.53 i u njjme sljedece fajlove:ppp.provider,wvdial.1,wvrules.mk,ppp.provider-pipe,wvdial.conf.5,wver.h,debian(direktorij),src(direktorij) i wvdialconf.1.Normalno sam kucao make install wvdial.1 i vidio sam da je racunar krenuo sa instalacijom sa nekim greskama sto je sve jako brzo proletilo.Kucao sam i wvdialconf /etc/wvdial.conf modem je prepoznat odredjen je port speed ali nikako mi se ne dize wvdial kao program.Kako i gdje mi se nudi da upisem login i pass i phone number.Kad kucam wvdial kao ROOT pise Permission denied ili obicno nista se ne desava??U cemu je problem? :oops:

Kako samo ‘make install’? Da nisi promašio koju komandu :wink:

http://start.linux.org.ba/Instalacija_programa

Uvije sa paketom dođe i README/INSTALL file …
Pročitaj ga i biće ti “više” jasnije šta trebaš da radiš !!!
O tome ima masa stvati na start.linux.org.ba

./configure --help
make
make install
:rolleyes:

osim toga prvo prekobntroliši dali je wvdial već instaliran na sistemu:

whereis wvdial /usr/bin/wvdial /etc/wvdial.conf /usr/share/man/man1/wvdial.1.gz
ako whereis izbaci sličnu liniju, znači da je instaliran.

Najbolje je da skineš (ako nemaš na CD-u)orginalni .tgz file sa Slackovog ftp-a (verzija distr. mora odgovarati) i narednom installpackage wvdial-x-y-z.tgz instaliraš isti. Kompajliranje sourca zna biti mukotrpan posao zato ti to nebi preporučio.

Nakon instalacije moraš otvoriti datoteku /etc/wvdial.conf i unijeti podatke kao username passwd, phone itd…
Pročitaj:

Evo sta dobijem kad pozovem wvdial:
Modem:Sending ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
OK
Modem initialized
Sending:ATDT1499
Waiting for carrier
ATDT1499
NO DIALTONE
–>No dial tone
Disconnecting

Pise da nema dial tona iako ga ja cujem kao ono tu-tu kad pozovem program.wvdial.conf je nastiman po sljedecem:
Baud:57600
Iint=ATZ
Init2=ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 S11=55
Phone=1499
Username:xxxxx
Password:xxxxx

Moj druagar mi je rekao jos da dodam Init3=ATM0 i da editujem sa pico editorom.To sam probao sinoc,jer sam morao promjeniti login ali opet se isto desava

Dodaj ‘X3’ na kraju Init2 stringa
Usput, mozes komotono i ‘Stupid Mode = 1’

X3 je ekvivalent za “Wait for dialtone before dialing na Windows” (tj. sa X3 ne čekaš na dial tone)

Kad vec nakucavas stringove za modem, pogledaj:
http://lisa1.lisa.univ-paris12.fr/Electronik/Hayes.htm