Prije odprilike 3 mjeseca sam na novu mašinu pokušao staviti openSUSE 10.3 x64 i nakon mjesec dana borbe sa “Repository not found” napokon sam mu uhakao. Ali slijedeci problem nisam mogao nikako rijesiti. Problem je u tome sto kad ubacim CD/DVD izbaci mi kao od windowsa onaj autoplay na kojem pise unmounted dvd i sta uraditi s njega. Nema sta nisam pokusao da bih ga mountovao (pretrazio sam google uzduz i poprijeko) ali beuzspjesno. Radi se o Pioneer-u DVR-112D. Editovao sam i onaj fajl, nemogu da se sjetim imena, gdje se nalazi lista svih medija koji se automatski mountaju i naravno bez uspjeha. U par navrata sam ko i uspio ga mountovati ali kad pristupim DVD-u nema nikakvih podataka na njemu. Kao da je prazan. E sad je red na vama. Ako ko ima da mi da kakvu ideju, savjet, para…
E ovo nema smisla ali nikako.
Bootam fino u openSUSE ne bi li izvadio informacije za koje si pitao, i posto sam navikao ici preko media folders odem tu i sad. I pazi fazona. DVD fino mountovan, svi podaci se vide, a ja nemam blage sta se desava. Mjesec dana nisam linux pokrenuo i sve izmedju sto sam uradio je dodao jos jedan CD uredjaj i oba sad rade normala. Ali Iskopirao sam ispod sadrzaj fstab-a ali se nigdje ne spominje ni ovo sto si pitao ni oznake na kojima su mountovani uređaji (DVD je mountovan kao /sr0 i CD kao /sr1).