Nemogu pristupiti podacima na DVD-u

Pozdrav,

Prije odprilike 3 mjeseca sam na novu mašinu pokušao staviti openSUSE 10.3 x64 i nakon mjesec dana borbe sa “Repository not found” napokon sam mu uhakao. Ali slijedeci problem nisam mogao nikako rijesiti. Problem je u tome sto kad ubacim CD/DVD izbaci mi kao od windowsa onaj autoplay na kojem pise unmounted dvd i sta uraditi s njega. Nema sta nisam pokusao da bih ga mountovao (pretrazio sam google uzduz i poprijeko) ali beuzspjesno. Radi se o Pioneer-u DVR-112D. Editovao sam i onaj fajl, nemogu da se sjetim imena, gdje se nalazi lista svih medija koji se automatski mountaju i naravno bez uspjeha. U par navrata sam ko i uspio ga mountovati ali kad pristupim DVD-u nema nikakvih podataka na njemu. Kao da je prazan. E sad je red na vama. Ako ko ima da mi da kakvu ideju, savjet, para… :stuck_out_tongue:

Pogledaj sta ti pise u /etc/fstab
primjer:
/dev/dvd /mnt/dvd auto noauto,owner,ro 0 0

Onda kao root
mount /dev/dvd (ako je tako navedeno u fstab)
ls -alh /mnt/dvd

Btw. c/p error koji dobijes prilikom mounta…

see ya!

E ovo nema smisla ali nikako.
Bootam fino u openSUSE ne bi li izvadio informacije za koje si pitao, i posto sam navikao ici preko media folders odem tu i sad. I pazi fazona. DVD fino mountovan, svi podaci se vide, a ja nemam blage sta se desava. Mjesec dana nisam linux pokrenuo i sve izmedju sto sam uradio je dodao jos jedan CD uredjaj i oba sad rade normala. Ali Iskopirao sam ispod sadrzaj fstab-a ali se nigdje ne spominje ni ovo sto si pitao ni oznake na kojima su mountovani uređaji (DVD je mountovan kao /sr0 i CD kao /sr1).

/dev/disk/by-id/scsi-SATA_MAXTOR_STM32503_6RY21XCB-part5 / ext3 acl,user_xattr 1 1
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_MAXTOR_STM32503_6RY21XCB-part6 swap swap defaults 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
sysfs /sys sysfs noauto 0 0
debugfs /sys/kernel/debug debugfs noauto 0 0
usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0
devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0 0
/dev/fd0 /media/floppy auto noauto,user,sync 0 0
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_MAXTOR_STM32503_6RY21XCB-part1 /media/XP ntfs-3g users,gid=users,fmask=133,dmask=022,locale=en_US.UTF-8 0 0
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_MAXTOR_STM32503_6RY21XCB-part3 /media/Ostalo ntfs-3g users,gid=users,fmask=133,dmask=022,locale=en_US.UTF-8 0 0
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_MAXTOR_STM32503_6RY21XCB-part2 /media/Muzika_Video ntfs-3g users,gid=users,fmask=133,dmask=022,locale=en_US.UTF-8 0 0

Stvarno me zanima zasto sad radi? I kako?