Nemogucnost ocitanja HDD-a

sastalo se par genijalaca i uspjeli su napraviti nered na jednom laptopu. nakon promjene lokalizacije (koliko sam ja shvatio) na windows masini, vista se nije vise mogla bootat. plavi ekran i reboot (standardno). ja lijepo dodjem na ideju da spasim podatke preko live distro al se ne ocitavaju porticije. postojale su 4: jedna sa podacima, i tri sistemske vistin: c:, recovery i nekakva xboot particija koju nikad nisam vidio. kontam da je mozda na njoj bio boot info. promijenio sam tinyMe, ubuntu, gentoo i backtrack. svaki put kad uradim ls /dev | grep sda nista se ne pojavljuje. hda je ubaceni cd. bootam vistin install dvd i odem na repair i ne ocitava mi opet sistemsku particiju. odem na load drivers i ubacim raid drivere sa recovery particije. medjutim skontam da bih mogao u tom dijaloskom prozoru prebaciti podatke na drugu particiju i uraditi format posto mi je tu ocitao c. pored c-a ne pisu nikakve informacije niti moze pristupiti particiji, govori mi da moram format particiju da bih je mogao koristiti. i dalje ne ocitava nista i nakon ubacivanja drivera. odlucim nanovo instalirati vistu. pri particioniranju mi ocitava dvije particije po 69 GB ali je disk 160 GB. znaci trebalo bi pisati da ima negdje oko 150 GB. uspjesno instaliram vistu al i dalje bez promjena. ovo sa windows dijelom(znam da je ekstenzivan) je samo radi dodatnih informacije. mene zanima samo nemogucnost ocitanja particija u linuxu i koji bi mogao biti razlog. u biosu je pisalo da je IDE disk nisam nasao nacin da promijenim u SATA mod. nisam vican harware-u. ako neko ima ideju neka iznese. znam da je poveci post izvinjavam se ako ima viska informacija.

Da probaš update bios-a?

a da nam kazes koji je chipset na tom laptopu … mozda nema drivera za taj chipset na live cd-u zato i ne vidis particije odnosno disk… jesi probao komandu

fdisk -l ?

Skini Hiren’s boot cd (set od 1001 alata za sve i svasta) i bice sigurno jedan koji ce vratiti particije. Ako je na tom laptopu bila vista onda to sa particijama nije nikakvo cudo. Vidjeo sam do sad bar 5-6 slicnih slucajeva. Samo Hiren’s boot i bootaj ga na laptop i u opcijama trazi partition tools ili nesto slicno. Ali i to je mac sa 2 ostrice. Lako se moze zeznut’ stvar jos vise. Zato “read carefully” :wink:

sutra cu probati et fdisk, cudi me nije mi palo na pamet. lik mi nije znao nista reci. kad sam mu ja rekao da ima 4 particije na laptopu on meni kaze “sta cetiri particije, laptop je dvojezgreni” :S. znam da ima AMD x64 dual core cini mi se. odmah sam vidio probleme na obzoru. pogledam to sutra jer laptop trenutno nije kod mene.

Ako ne vidiš /dev uređaje, probaj dmesg | grep sd ili lagano iščitavaj sve poruke koje se tiču diskova.

ima smisla… cim ulovim ovog lika opet pokusat cu