Nestali podaci!

Particija 500 GB i na njoj 5 foldera, od kojih je jedan My Documents. SHIFT + DELETE na jedan od tih 5 foldera u kom ima bas puno malih fajlova tako da je brisanje trajalo nekoliko sekundi. Rekoh dok to radi ja pocnem otvarati nesto u My Documents. Kad odjednom javi kako ne moze obrisati neki fajl koji nije uopste u onom folderu koji sam poceo brisati! Nego u My Documetns -> Programi -> Linux, znaci nije ni blizu pa da kazem kako sam slucajno markiro dva foldera. Ja tamo, fali pola programa. Udjem u win folder (tu drzim win programe) i sve je tu, ALI SAMO PRAZNI FOLDERI! Udjem u ISO slike folder, potpuno prazan, Udjem u video folder - nista ne fali, svi filmovi su tu. Udjem u folder slike i sve je tu, oko 30-ak foldera sa raznim nazivima. Sve i jedan prazan!

Dakle tamo gdje je nastala havarija, ostali su svi folderi sa svojim tacnim nazivima. Npr. u slikama svaki folder je oznacavao neki dogadjaj koji sam slikao. I svi folderi imaju samo su svi prazni. Imam backup 90%-tan, i vraticu vec nekako podatke, ali kako se ovo desilo?

opensuse 12.2 x64, KDE 4.9.1, ext4 filesystem.

Jel niko nije imo slican problem?

Jedino sto sam slucajno formatirao particiju na kojoj su mi podaci bili.

Pokušaj sa testdisk: http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

Ma vratio sam podatke, samo me cudi kako se ovo desilo.

Probaj reproducirati bug (naravno nemoj ništa bitno brisati) pa ako otkriješ pouzdan niz koraka za reproduciranje prijavi na https://bugs.kde.org/ i/ili na https://bugzilla.novell.com/index.cgi

svasta je moguce kada se koristi “fresh and not enough tested software” na produktivnim citaj vaznim systemima a kod tebe je bas kombinacija divna KDE star mjesec dana i FS koji jos nije ready, jos nam reci da je to to neki levatski distro i vanila krenel :)…ok, pomalo grubo ali :slight_smile:

Moguci scenarijo:

a) Bug u KDE tacnije u dolphincontextmenu.cpp , kao sto je Vedran rekao pokusaj reproducirati jos bolje ako bi uspio im kod potvrde greske poslati i trace:
pogledaj sta ti stoji u navedenom kodu potrazi nesto slicno:

+void DolphinContextMenu::deleteOrTrashMenuEntry(Qt::Key key, bool pressed)
+{

• // insert ‘Move to Trash’ and (optionally) ‘Delete’
  • KSharedConfig::Ptr globalConfig =
    KSharedConfig::openConfig(“kdeglobals”, KConfig::IncludeGlobals);
  • KConfigGroup configGroup(globalConfig, “KDE”);
  • bool showDeleteCommand = configGroup.readEntry(“ShowDeleteCommand”,
    false);
  • if(key == Qt::Key_Shift && !showDeleteCommand) {
  •    if(pressed) {

•        m_deleteOrTrashMenuEntry =

m_mainWindow->actionCollection()->action(“delete”);

•        qDebug() << "DELETE...";

•    }

•    else {

•        m_deleteOrTrashMenuEntry =

m_mainWindow->actionCollection()->action(“move_to_trash”);

•        qDebug() << "MOVE TO TRASH...";

•    }

• }
    +}

b) Moguce i da je neka frka sa ext4 pogotovo ako je noviji kernel odnosno > 2.6.32-5 jer trenutno se mnogo toga ubacuje/izbacuje povodom iste

c) HDD ima defekt dali mehanika ili fs (testiraj disk)

d) do tebe je :slight_smile:

licno mislim da je kombinacija sveg pomalo :slight_smile:

Disk je ok. Sto se tice sistema koji koristim pise u prvom postu. Pokusacu ovo ponoviti cim nabavim eksterni disk.

@die: Jest “fresh and not enough tested software” ali je oznacen kao stable i zato ga koristim. Naravno da ce svaki sistem biti bagovit, pogotovo sto je svjeziji, ali kad bi tako gledao onda nijedan sistem nebi koristio. :wink:

u tom slucaju je racunati per default sa gubitcima, distro fresh, kde fresh,fs jos u razvoju, licno nemam nista protiv opensuse ali ipak mislim da takvi systemi su vise za testing jer se izbacuju svakih 6 mjeseci i support im je 18 a ko je ikad pravio distro zna da 6 mj nisu bas puno, ako je vec testing onda u vm.
Sjecam se kad sam bio mladji jako sam volio fedoru dok nisam shvatio da sam vise pronasao gresaka nego sto sam mogao da radim sa systemom, danas instaliram system jednom u 3-4 godine i mogu da se skoncetrisem na ozbiljniji rad a znam da system nepada niti se desavaju unusual things

moj predlog za licne i bitne podatke su file atributi

npr na svom Big HDD na kojem drzim bitne podatke svi sem temp foldera su

Vazni podatci
chattr +DATiuce -R /DATA

Homefolder
chattr +T /home/die7

Temp
nista, kad se napuni sortiram i gurnem u data, sa -iu stitim se od gresaka systema kao i svojih

ipak pokusaj reporoducirati pa da vidimo dalje

Suse, je izbor SAMO jer na njemu mi radi laptop kako treba. Daj mi sistem, bilo koji, koji ce raditi isto/bolje i instaliracu njega. I naravno bez stimanja od 3 dana, to necu.