Particija 500 GB i na njoj 5 foldera, od kojih je jedan My Documents. SHIFT + DELETE na jedan od tih 5 foldera u kom ima bas puno malih fajlova tako da je brisanje trajalo nekoliko sekundi. Rekoh dok to radi ja pocnem otvarati nesto u My Documents. Kad odjednom javi kako ne moze obrisati neki fajl koji nije uopste u onom folderu koji sam poceo brisati! Nego u My Documetns -> Programi -> Linux, znaci nije ni blizu pa da kazem kako sam slucajno markiro dva foldera. Ja tamo, fali pola programa. Udjem u win folder (tu drzim win programe) i sve je tu, ALI SAMO PRAZNI FOLDERI! Udjem u ISO slike folder, potpuno prazan, Udjem u video folder - nista ne fali, svi filmovi su tu. Udjem u folder slike i sve je tu, oko 30-ak foldera sa raznim nazivima. Sve i jedan prazan!
Dakle tamo gdje je nastala havarija, ostali su svi folderi sa svojim tacnim nazivima. Npr. u slikama svaki folder je oznacavao neki dogadjaj koji sam slikao. I svi folderi imaju samo su svi prazni. Imam backup 90%-tan, i vraticu vec nekako podatke, ali kako se ovo desilo?
svasta je moguce kada se koristi “fresh and not enough tested software” na produktivnim citaj vaznim systemima a kod tebe je bas kombinacija divna KDE star mjesec dana i FS koji jos nije ready, jos nam reci da je to to neki levatski distro i vanila krenel :)…ok, pomalo grubo ali
Moguci scenarijo:
a) Bug u KDE tacnije u dolphincontextmenu.cpp , kao sto je Vedran rekao pokusaj reproducirati jos bolje ako bi uspio im kod potvrde greske poslati i trace:
pogledaj sta ti stoji u navedenom kodu potrazi nesto slicno:
Disk je ok. Sto se tice sistema koji koristim pise u prvom postu. Pokusacu ovo ponoviti cim nabavim eksterni disk.
@die: Jest “fresh and not enough tested software” ali je oznacen kao stable i zato ga koristim. Naravno da ce svaki sistem biti bagovit, pogotovo sto je svjeziji, ali kad bi tako gledao onda nijedan sistem nebi koristio.
u tom slucaju je racunati per default sa gubitcima, distro fresh, kde fresh,fs jos u razvoju, licno nemam nista protiv opensuse ali ipak mislim da takvi systemi su vise za testing jer se izbacuju svakih 6 mjeseci i support im je 18 a ko je ikad pravio distro zna da 6 mj nisu bas puno, ako je vec testing onda u vm.
Sjecam se kad sam bio mladji jako sam volio fedoru dok nisam shvatio da sam vise pronasao gresaka nego sto sam mogao da radim sa systemom, danas instaliram system jednom u 3-4 godine i mogu da se skoncetrisem na ozbiljniji rad a znam da system nepada niti se desavaju unusual things
moj predlog za licne i bitne podatke su file atributi
npr na svom Big HDD na kojem drzim bitne podatke svi sem temp foldera su
Vazni podatci
chattr +DATiuce -R /DATA
Homefolder
chattr +T /home/die7
Temp
nista, kad se napuni sortiram i gurnem u data, sa -iu stitim se od gresaka systema kao i svojih
Suse, je izbor SAMO jer na njemu mi radi laptop kako treba. Daj mi sistem, bilo koji, koji ce raditi isto/bolje i instaliracu njega. I naravno bez stimanja od 3 dana, to necu.