Network File Sharing Win <==> Linux ili Linux <==> Linux

Pozdrav.

Eh ovako. Imam par masina koje su na linuxu sa HDD 80 Gb 10 000 RPM. Takodjer imam jednu masinu sa Win Server 2008 platformom sa 3 diska sve i jedan 7200 rpm od 80 Gb, 500 Gb i 500 Gb. Sada imam problem slijedeci. Jedan software treba da stoji na HDD-u i po potrebi se preko automatizovanih skripti kopira u korisnikov folder. Dakle potrebno je da iz /home/manageuser/install kopira fajlove u korisnikov direktorj koji se nalazi u /home/korisnikov direktorij

Problem mi stvara to sto taj software je jako velik tj tacnije to su paketi. Sada mi je poprilicno glupo da mi na 10 000 rpm stoje fajlovi koji samo stoje nikakve koristi od njih dok se ne pozovu. Sada negdje sam citao da negdje na netu da postoji Network File Sharing na linuxu. Dakle da ima mogucnost da se mounta neki HDD kao /home/manageuser/install sto bi meni jako odgovaralo jer mi je zao da dobri HDD-ovi stoje neiskoristeni. A isto tako mi je glupo da kupujem za svaku masinu posebno jos jedan HDD.

Eh sada mene interesuje ako bi mi ko mogao da malo pojasni kako to da izvedem Win <==> Linux dakle da serujem na Win masini jedan od 500 Gb HDD i da ga mountam na Linux masine kao /home/manageuser/install dakle da jedan HDD koriste svi linux racunari. Ili ako je pak nije moguce Win <==> Linux da na jednu tu masinu linux prikopcam taj jedan HDD i onda da ga mountam na ostale.

Malo sam googlao al nisam nasao nista kvalitetno sto bi me o tome obrazovalo.

Hvala

Pretpostavimo da windows mašina ima IP 192.168.0.10 i da je ime sharea INSTALL

Kao root iz komandne linije:
mount -t cifs //192.168.0.10/INSTALL /home/manage/user/install

Ako ovo radi, može se i spasiti u /etc/fstab ili sl.

Kažu da može i iz grafičkog okruženja, valjda će se neko javiti :wink:

Evo ipak sam nasao kako se radi. I moze se sa win-a shareovat.

Potrebno je prvo da napravite na winu share folder koji zelite da koristite i naravno da ga sharujete.

i onda se logovati kao root na zeljenu masinu i kucati slijedece

mount -t cifs //IP masine na kojoj se nalazi taj folder/putanju do foldera -o username=user masine na kojoj su falovi,password=pw te masine /home/manageuser/install

i to je to …

hvala na hintu adise :wink: