izvinjavam se sto sam postavio pitanje na pogresnom mjestu…
evo ovako da ga ponovim…
interesuje me da li ako neko koristi tudji wifi net, da li postoji mogucnost da se bude nevidljiv u toj mrezi “network” “samba” ili tako to preko linuxa.
ako mene pitas !!! ovo je totalno pogresan forum za te stvari , i
2. ako si presao na linux da hakas ljudima WIFI onda si na pogresnom putu , prvo savladaj sistem pa ga onda iskoristavaj
3. nikad nemozes biti “nevidljiv” (i molim te nemoj me probati ubjediti da mozes)
ps.
pretpostavljam da si bio na www.google.com , tu ima veoma puno odgovora
[quote=pingvin]ako mene pitas !!! ovo je totalno pogresan forum za te stvari , i
2. ako si presao na linux da hakas ljudima WIFI onda si na pogresnom putu , prvo savladaj sistem pa ga onda iskoristavaj
3. nikad nemozes biti “nevidljiv” (i molim te nemoj me probati ubjediti da mozes)
ps.
pretpostavljam da si bio na www.google.com , tu ima veoma puno odgovora[/quote]
prvenstveno sam na linux presao radi bezbednosti od virusa… a sto se tice hakovanja to sam probao sa bt4, a preko minta to nemogu, a i netreba mi za sad…
pitanje sam postavio cisto informativno jer preko wndovsa to radi, nije ta sakrivenost vezana samo za wifi (internet) mrezu, vec je rec i o lan konekciji, imam dva racunara i povezan sam bio sa drustvom preko local area network (naravno ovo se odnosi dok sam koristio win os) i ova komanda kao sto objasnjavaju na linku ( net config server /hidden:yes) savrseno radi za sakrivanje racunara od drugih korisnika na mrezi… a na linuxu to ne znam da li moze?
sto se tice googla, trazio sam, ali ovakvu temu za linux nisam nasao…
[quote=untitle][quote=pingvin]ako mene pitas !!! ovo je totalno pogresan forum za te stvari , i
ps.
pretpostavljam da si bio na www.google.com , tu ima veoma puno odgovora[/quote]
prvenstveno sam na linux presao radi bezbednosti od virusa… a sto se tice hakovanja to sam probao sa bt4, a preko minta to nemogu, a i netreba mi za sad…
pitanje sam postavio cisto informativno jer preko wndovsa to radi, nije ta sakrivenost vezana samo za wifi (internet) mrezu, vec je rec i o lan konekciji, imam dva racunara i povezan sam bio sa drustvom preko local area network (naravno ovo se odnosi dok sam koristio win os) i ova komanda kao sto objasnjavaju na linku ( net config server /hidden:yes) savrseno radi za sakrivanje racunara od drugih korisnika na mrezi… a na linuxu to ne znam da li moze?
sto se tice googla, trazio sam, ali ovakvu temu za linux nisam nasao…[/quote]
pa potrazi tu komandu ponovo na google-u i vidi sta tacno radi. kako sam ja skonto to ne salje announcement pakete tako da si “nevidljiv” za za one koji te traze pomocu cifs/samba protokola (inace osim sambe vidljiv si na ostale nacine). to isto u linuxu najbrze mozes izvest gaseci samba servis
evo ovako, ja se stvarno slabo razumijem u te stvari, ali opisacu sta je meni ta komanda radila dok sam bio na win OS, kao sto sam rekao bio sam umrezen na lokal area network sa drustvom…
naravno kad udjem u newvork menager/ view netvork group/ svi vidimo imena workgrupe nasih racunara i tako ko god je od nas nesto sherovao preko mreze moglismo da koristimo te podatke, a kad ukucas ovu komantu sto sam vec u prethodnom postu naveo onda oni ne vide tvoj racunar. jednostavno ponasa se kao da sam van mreze (iako nisam) i nemaju pristum mojim podacima sto sam sherovao, dok ja njihovim podacima bez problema pristupam…
a sto se tice sambe koja je komanda za gasenje samba servisa?
necu vas vise daviti ovom temom, nije mi toliko bitna…
[quote=untitle]evo ovako, ja se stvarno slabo razumijem u te stvari, ali opisacu sta je meni ta komanda radila dok sam bio na win OS, kao sto sam rekao bio sam umrezen na lokal area network sa drustvom…
naravno kad udjem u newvork menager/ view netvork group/ svi vidimo imena workgrupe nasih racunara i tako ko god je od nas nesto sherovao preko mreze moglismo da koristimo te podatke, a kad ukucas ovu komantu sto sam vec u prethodnom postu naveo onda oni ne vide tvoj racunar. jednostavno ponasa se kao da sam van mreze (iako nisam) i nemaju pristum mojim podacima sto sam sherovao, dok ja njihovim podacima bez problema pristupam…
a sto se tice sambe koja je komanda za gasenje samba servisa?
necu vas vise daviti ovom temom, nije mi toliko bitna…[/quote]
zavisi koju distribuciju koristis ako je ubutnu (ili neki drugi debian derivat) onda kao root u konzoli:
to je da ugasi trenutno samba servis , ako hoces da se ne pokrece prilikom startanja linuxa (opet kao root) :
mislim da to sto si na windowsu radio je obicni untick kraj kvadratica koji oznacava fileshare. to je zapravo laksi nacin. a ako sam dobro razumio ti zelis imati pristup tudjim fileovima, a svoje ne zelis dijeliti? u tom slucaju ne trebas nista raditi osim ako nemas samba server instaliran. u slucaju da imas samba server instaliran postupi po maherovom uputstvu. inace da totalno budes nevidljiv od ostalih hostova nije moguce osim ako nije ukljucena opcija na routeru koja se, ja mislim zove, encapsulation ili oklopljavanje po naski. al si opet vidljiv na routeru tako da nista ni od toga. ako tvoj susjed ide po politici ako radi ne diraj onda moze nekako proci. iako ne vjerujem da je encapsulation omogucen, jer je u mene bilo sve pogaseno na routeru kad sam ga tek dobio.
[quote=untitle]izvinjavam se sto sam postavio pitanje na pogresnom mjestu…
evo ovako da ga ponovim…
interesuje me da li ako neko koristi tudji wifi net, da li postoji mogucnost da se bude nevidljiv u toj mrezi “network” “samba” ili tako to preko linuxa.
postoji li ovakva zastita u linuxu? icon_smile[/quote]
Ja koristim tudji wi-fi (wep zastita) vec jedno 5 mjeseci, ali nista ne koritim da se “sakrijem” niti iko pokusava da promijeni sifru. Jedino je mana sto moram da sjedim ispred frizidera jer jedino tu imam signal. Ali je zato 90 Kb/s download.
ja sam konto uzeti wireless, radi sebe, a pustio bi ga public, onako ogranicio download speed, na isdn ili slicnu brzinu da raja ako terba provjeri mail ili sta vec
loool. mene bas briga kaci li se iko. flat, a nije ni brzina velika, svejedno ja sve posisem. a druga stvar je, sve sam mogao, ogranicio sam na routeru. ako se neko i spoji nece dugo ostat
Nedavno sam negdje procitao intervju sa Bruce Schneier-om, i pokusavam da ga nadjem vec sat vremena ali ne ide…Elem, ako moze on izjavit da koristi komsijin wifi kad kuci nema net-a, sto ne mogu i ja…ha ja…dodushe, rekao je i da je njegov wifi ruter bez zastite ikakve, i da dozvoljava konekciju svima oko sebe…E sad, kad neko njegovog statusa to izjavi, kontam, zasto sam ja ovako paranoican…!!!
Ako je mreza otvorena onda se moze i koristiti, mislim da to nije nimalo kontraverzno. Zatvorene mreze je medutim protivzakonito koristiti bez odobrenja vlasnika (bez obzira koliko je slabo zasticena) vjerujem u gotovo svim zemljama.
+1
U mene wep/wpa nije postavljen, al ako neko uspije hackovat neka slobodno koristi svaka mu cast. na meni je da ga otkrijem i blockam ako uspije. meni je onaj wpa samo gnjavaza gnjavaza.