Prema Vašem postu zaključio sam da ste u Zenici.
Svakako bi voljeli da nam se pridružite, te Vas iz tog razloga molim da mi se javite sa private message na ovom forumu, kako bi dogovorili neki sastanak u Zenici da se upoznate sa članovima, aktivnostima i sl.
Pozdrav Kemale i hvala na pozivu a Amila Akagic neka ublehara i dalje, valjda na ovom forumu treba malo i parlamentarnosti.Kome nije do udarnika neka ne udara a ko hoce moze i da ignorise - njegov problem: svako ima pravo da bira svoj put ali nema pravo da sudi o putu koji je neko drugi izabrao; svako ima svoju trasu!
Kemo, neke od clanova u Zenici znam.Sa Lemesom sam prijatelj i na nekim projektima smo zajedno ucestvovali.Senad Jordamovic mi je blizak rodjak i kako se dugo nismo vidjeli raduje me susret sa njim u BNP-u (ako dodje iz Ln).Za dan-dva cemo se sastati pa cemo vidjeti sta nama, ovdje u Zenici, valja ciniti.
Vidimo se,
Markovic S.
Da, preko vikenda cemo se naci sa g. Markovicem.
Veoma mi je drago da ste vec koliko-toliko upoznati sa scenom u nasem gradu. Svakako se radujemo buducoj saradnji.
[quote=Almir]Ja bi volio da čujem koliko bi koštalo jednu firmu recimo da pređe na linux, sve je sad na xp i serv 2003, Ta firma ima oko 250 racunara umrezenih posjeduje par svojih aplikacija koje normalno ne rade na linuxu, i koristi isto toliko ljudi za razne svrhe.Volio bi da pročitam neku analizu crno na bijelo koliko bi sve to košta sa nekom paralelom na windows. Mislim da to na kraju i nije baš tako jeftino kako se čini na prvi pogled.
Moje mišljenje.[/quote]
Kao prvo informacije koje si iznio su šture, koje usluge pruža WIN server, mail, file server, itd, tu ga je svaki Linux server bolji. Nije obavezno imati i servere i radne stanice pod windowsom ili linux-om mješanje je dozvoljeno.
Za početak prebace se serveri pa onda radne stanice koje služe za office poslove i slično to su uglavnom računari kojima treba mail, internet, office što pod linuxom radi ko čvoka. Što se tiće računara koji imaju specijalizovane aplikacije oni mogu ostati na WIN-u ili da vrte iste pod wine-om.
Sračunaj samo 250 licenci za XP i Office ti izađe nekih 85000KM to ti je startni trošak sistema dodaj tu antivir , itd brzo češ se popeti na 100 000 KM za ove pare može platiti 2 Linux admina narednih 5 godina koji če ti dugoročno uštedjeti bruku novca a imaš inhouse IT osoblje.
Ovo gore je samo startni trošak WIN platforme, uzmi tu licence za ostali software, bazu podataka, dodatne licence.
Što se tiće obuke osoblja to moraš raditi i za win i za linux niko od ljudi nezna kako treba raditi vjeruj mi. Tu je opet Linux bolji , knjiga za MS Office stoji i do 100KM dok je za linux često i besplatna u elektronskoj verziji a printane koštaju do 20-30KM.
Pored svega za 5 godina na winu opet sve treba mjenjat ikeširat a kod linux-a je stvar jednostavna.
Stvar je jednostavna u početku je trošak i pod linuxom nezanemarljiv ali na duže staze je milion puta jeftiniji.