Šta mislite o jednoj paradi Linux korisnia u Bosni i Hercegovini.
Nešto slično ovome:
Kakav divan pogled na prirodu uz miris statičkog elektriciteta…
Otac:
… i mama:
Šta mislite o jednoj paradi Linux korisnia u Bosni i Hercegovini.
Nešto slično ovome:
Kakav divan pogled na prirodu uz miris statičkog elektriciteta…
Otac:
… i mama:
Najlakse je paradirati! Treba od te parade napraviti korist za ovaj grad (Zenicu i ZDK).Pogledajte koliko je pravnih subjekata u ovom gradu preslo na LINUX!? Zbog cega SOROS i BHM uzimaju debele pare za nekakve kurseve i stancaju kvazikorisnike WIN-operativnog sistema a ovakvo udruzenje nije u stanju da pokrene kampanju da LINUX zakuca na svaka vrata gdje ima CDRom?
Mozda sam ja sa mojih 56god.,staromodan ali na forumu vidim i neozbiljnih tema i mozda je to ono sto potencijalne ozbiljne korisnike odvraca od svega ovog (LINUX-a).Slazem se da se treba i razonoditi ali se ne treba ni previse udaljavati od osnovne svrhe zbog koje je LINUX i stvoren: DA BUDE JAKA I OSTRA KONKURENCIJA WIDOWS-u!Osnovni zadatak nije ispunjen ako je Udruzenje linux korisnika samo sebi svrha!Da ne duljim, vidimo se 2.decembra u BNP-u!
Pozdrav svima,
Markovic S.
BosniaCNC
Ma bezveze - kakva parada … nismo pederi
Ako pod “ozbiljnim” korisnicima mislite na institucije države/kantona/opštine, oni sami sebe odvraćaju od Linuxa i sličnih free/opensource IT rješenja.
Problem broj jedan je visok nivo informatičke nepismenosti; drugi problem je nevjerovatna korupcija koja prožima svaku poru našeg društva. IMHO, tenderi, javne ponude i sl. su u velikom broju slučajeva samo paravani za unaprijed dogovorene dealove. A kada premijer države priča o prelasku/legalizaciji/korištenju MS softvera, a pri tome zaboravlja spomenuti koliko će to koštati, stvari zaista postaju smiješne.
Ja lično mislim da su jako slabe šanse da u ovakvom stanju stvari (niko u državnim institucijama ne odgovara za svoje postupke) “država” učini nešto više. Najviše što mogu nama pomoći jeste da sprovode zakone koje su izglasali i loptu prebace u privatni sektor. Kada se vlasnik neke privatne firme suoči sa dilemom ili BS ili free/opensource rješenja nije teško zaključiti kakav će rezultat biti. (nagradno pitanje: treba li sekretarici na računaru: Vista+Office+Antivirus+Photoshop+Acrobat?)
P.S.
Na jedan način Udruženje Linux korisnika i jeste samo sebi svrha (kao i svako “udruženje”)
Linux je stvoren da bude koristan svom autoru, možda i drugim ljudima, a ne da bude konkurencija windowsu.
vječito ista diskusija
Fakat.
Nije.
G. Marković,
Mogu reći samo jednu stvar: trebate doći na jedan od sastanaka Udruženja pa da shvatite zašto je vaš “borbeni poklič” totalno nerealan.
Kao i toliki drugi prije vas, ne shvatate da ULK nije firma, da ULK nema zaposlenih, da se ULK gasi zato što niko od nas nema vremena da se bavi nekim najosnovnijim stvarima potrebnih za opstanak jednog Udruženja, da ULK nikada ni marke nije vidio od ove države ili bilo koga drugog (a nije da nismo pokušali, svim zvaničnim i nezvaničnim kanalima), da su nam jedini izvor prihoda bile i ostale izuzetno skromne članarine (iako se svako malo neko žali da je članarina previsoka!). Da svi mi imamo posao, školu, fakultet itd. i da jedva pronađemo sat vremena sedmično da se sastanemo i prodiskutujemo, da su neki preumorni od svakodnevnog IT posla pa im se više gadi sama priča o računarima, da nemamo čak ni prostorija nego se sastajemo po kafanama, da svi koji dođu samo traže od nas da uradimo nešto za njih, a niko ne nudi ništa zauzvrat itd. itd.
Što se tiče “neozbiljnosti”, morate shvatiti da su naša ciljna publika i jedina šansa za opstanak učenici i studenti zainteresovani za IT kojima nisu toliko važni nekakvi “sveti ratovi” Linuxa i Windowsa koliko prilika za druženje i učenje. Ako naša država ne zna prepoznati taj potencijal - to nije naš problem, ULK nije politička stranka pa da se bavi mentalitetom vladajuće elite.
pa,vjerovatno zato sto je to i VJECITA TEMA. ili, bolje da kazem, vjecita “otvorena rana”.
Adis je ovo dobro napisao. Zbog korupcije je NEMOGUCE bilo sta uraditi. A da bi LUG napravio bilo sta vise na to polju MORA da ima dobru finansijsku poledjinu (marketing, kursevi, besplatni CD-ovi i ostale stvari). a drzava, koja bi od toga imala najvise koristi - nije zainteresovana.
a to sto ima “neozbiljnih tema” ja licno to vidim kao neku vrstu prednosti a ne mane. zamisli samo jedan dan (pos’o, skola, kuca, raja…) a da ne cujes neki vic? prop’o dan!
osim ako pod “neozbiljne teme” ne podrazumejvas nesto drugo?
Ja bi volio da čujem koliko bi koštalo jednu firmu recimo da pređe na linux, sve je sad na xp i serv 2003, Ta firma ima oko 250 racunara umrezenih posjeduje par svojih aplikacija koje normalno ne rade na linuxu, i koristi isto toliko ljudi za razne svrhe.Volio bi da pročitam neku analizu crno na bijelo koliko bi sve to košta sa nekom paralelom na windows. Mislim da to na kraju i nije baš tako jeftino kako se čini na prvi pogled.
Moje mišljenje.
[quote=vedran]G. Marković,
Mogu reći samo jednu stvar: trebate doći na jedan od sastanaka Udruženja pa da shvatite zašto je vaš “borbeni poklič” totalno nerealan.
Kao i toliki drugi prije vas, ne shvatate da ULK nije firma, da ULK nema zaposlenih, da se ULK gasi zato što niko od nas nema vremena da se bavi nekim najosnovnijim stvarima potrebnih za opstanak jednog Udruženja, da ULK nikada ni marke nije vidio od ove države ili bilo koga drugog (a nije da nismo pokušali, svim zvaničnim i nezvaničnim kanalima), da su nam jedini izvor prihoda bile i ostale izuzetno skromne članarine (iako se svako malo neko žali da je članarina previsoka!). Da svi mi imamo posao, školu, fakultet itd. i da jedva pronađemo sat vremena sedmično da se sastanemo i prodiskutujemo, da su neki preumorni od svakodnevnog IT posla pa im se više gadi sama priča o računarima, da nemamo čak ni prostorija nego se sastajemo po kafanama, da svi koji dođu samo traže od nas da uradimo nešto za njih, a niko ne nudi ništa zauzvrat itd. itd.
Što se tiče “neozbiljnosti”, morate shvatiti da su naša ciljna publika i jedina šansa za opstanak učenici i studenti zainteresovani za IT kojima nisu toliko važni nekakvi “sveti ratovi” Linuxa i Windowsa koliko prilika za druženje i učenje. Ako naša država ne zna prepoznati taj potencijal - to nije naš problem, ULK nije politička stranka pa da se bavi mentalitetom vladajuće elite.[/quote]
Potpisujem u potpunosti!
[quote]Ja bi volio da čujem koliko bi koštalo jednu firmu recimo da pređe na linux, sve je sad na xp i serv 2003, Ta firma ima oko 250 racunara umrezenih posjeduje par svojih aplikacija koje normalno ne rade na linuxu, i koristi isto toliko ljudi za razne svrhe.Volio bi da pročitam neku analizu crno na bijelo koliko bi sve to košta sa nekom paralelom na windows. Mislim da to na kraju i nije baš tako jeftino kako se čini na prvi pogled.
Moje mišljenje.[/quote]
Dio problema je i u nedostatku stručnih pojedinaca/kompanija koje nude poslovna rješenja bazirana na Linuxu, barem na našem tržištu. “Hakerski” pristup tu ne pali, firme očekuju podršku - nekoga koga mogu uhvatit za gušu kad nešto ne radi, i za to su spremne debelo platiti. O državnim instritucijama da i ne govorimo…
A evo i odgovor bez zezancije:
Tema vjecitih ratova izmedju Windowsa i Linuxa je skretanje sa puta na samom pocetku – ako pogledate unazad, Linux nije napravljen zato sto Torvalds nije htjeo placati Windows licencu (zapravo on je koristio Minix?) nego zbog ideala da je softver usluga i kao takav njegov izvorni kod bi trebao biti dostupan javnosti. To je u vecim drzavama svijeta uzburkalo revoluciju koja je, izmedju ostalih, zahvatila korisnike Windows OSa koji su presli na Linux i poceli “kampanju protiv licenciranog softvera” sto je u Bosni i Hercegovini, IMHO, besmisleno. Jer mi nemamo takvu IT scenu gdje bi to imalo smisla.
A sto se tice Vedranovog posta, Vedran je u pravu. Ljudi koji su tu od pocetka postaju svakim danom stariji i imaju sve vise obaveza i manje vremena. Sjecam se da prosle godine kada sam poceo sa OSS softverom, sve osobe u ULKu su mi izisle u susret i uveliko mi pomazu i danas, da navedem svoje zahvale, veliko hvala ide Amili, Vedranu, Sanelu i Adisu koji su bili prve cetiri osobe zbog kojih sam bio motiviran da napredujem. No i njima, kako vrijeme prolazi, sve je mrže raspravljati se o temama bez pravog rezultata – cinjenica je da niko ne ulaze u ULK i on stagnira na standardnom setu clanova. Danas ima novih ljudi u ULKu ali koliko tih ljudi bi bilo spremno donirati po 10-20KM za napredak ovog udruzenja?? Ko bi bio spreman preuzeti neku obavezu na sebe, odrzavati neki dio ULK servera?? ULK nije finansiran (kako je to Vedran objasnio) i sve usluge koje pruza, pruza cisto iz dobre volje bosanskog naroda.
@Almir
Treba ti $80 (120 KM) i potrebno znanje (koje je, naravno besplatno). Procitaj ovo:
http://jonpeck.blogspot.com/2006/11/how-to-configure-80-fileserver-in-45.html
A za usporedbu cijena, ovo je odlican clanak:
http://www.enterprisenetworkingplanet.com/netos/article.php/3643961
Almir: http://start.linux.org.ba/Prelazak
Teško je reći bez detaljne analize, moguće je da je jeftinije a moguće i da nije (mada vrlo teško). Pitanje je tih “par svojih aplikacija”, čemu služe i mogu li se portati / zamijeniti open-source alternativama? Koji je profil firme? Koliko je klasičnih uredskih radnika (Office + Internet)? Za šta se koristi 2003 server? Ima li file&print sharinga, active directory?
Konkretne analize se plaćaju konsalting firmama…
Definiši prelazak? Ljudi kod nas sve shvataju crno-bijelo. Ne moraš odmah prebaciti 250 računara na Linux. Možda samo trebaš umjesto MS Office-a koristiti OpenOffice i sl. Nema jednostavnog odgovora.
Mi se samo trudimo ljudima prezentirati alternative, krajnja odluka je njihova. Ako nekoga zanima naše stručno mišljenje, uglavnom ćemo preporučiti GNU/Linux (gdje god je to moguće). Meni je Linux superioran iz čisto tehničkih razloga. Slična stvar se čak može reći i za GPL licencu. Kada pričamo o tehničkim stvarima, nema tu nekog mjesta za ideologiju, posao je posao.
(S druge strane, ako današnje društvo gledamo kao informacijsko društvo, onda se očigledno dosta krupne stvari vrte oko Free softvera)
Uglavnom radi se o bolnici, koja ima i više kompjutera od 250 u više sistema sa više namjena, i planira se kompletna informatizacija, tako da sve ide preko winbloza sada i planira se za u buduće, pa me čisto informativno interesuje da li tu mjesta ima linux kao os. Prvo što mi pada na um jeste ko će pružati supprt, ko će izvršiti edukaciju i sl sve je to extra trošak za firmu itd.
E, pa Windows Vista ce mnogima dati odgovor sta je bolje (i isplativije) za 25 ili 250 umrezenih racunara kad serviseri budu mijenjali komponente i nastanu problemi (vec sad se vodi polemika o tome).
Problem i jeste u tome sto je udruzenje “UDRUZENJE” i sto niko nema “snage” da ga podigne na visi nivo.Slazem se da ima mnogo problema ali vi mladi trebate u ovoj drzavi polako cistiti situaciju, ja sam svoj radni vijek odradio (mogu reci: briga me za win i za linx) ali se ja ipak ne mogu pomiriti sa time da moze i da mora biti bolje!
Siroka je ovo tema pa da vas ne gnjavim - vidimo se 2.decembra!
Pozdrav!
Uh. Ubleharenje. Kako je dobro kad covjek ima izgradjen ignore system. :mrgreen:
Kome jos pada napamet biti udarnik? :mrgreen:
[quote=BosniaCNC]E, pa Windows Vista ce mnogima dati odgovor sta je bolje (i isplativije) za 25 ili 250 umrezenih racunara kad serviseri budu mijenjali komponente i nastanu problemi (vec sad se vodi polemika o tome).
Problem i jeste u tome sto je udruzenje “UDRUZENJE” i sto niko nema “snage” da ga podigne na visi nivo.Slazem se da ima mnogo problema ali vi mladi trebate u ovoj drzavi polako cistiti situaciju, ja sam svoj radni vijek odradio (mogu reci: briga me za win i za linx) ali se ja ipak ne mogu pomiriti sa time da moze i da mora biti bolje!
Siroka je ovo tema pa da vas ne gnjavim - vidimo se 2.decembra!
Pozdrav![/quote]
Khm neko spomenuo konsalting Khm