Nokia kupuje Trolltech!?

Izgleda da shopping sezona još nije završena. Finski telekomunikacijski div Nokia uskoro daje ponudu za kupovinu Trolltecha, norveške softverske kuće, kreatora popularnog Qt toolkita za razvoj GUI aplikacija za Unix/Linux, MS Windows; te mobilne platforme Qtopia.

Qt je osnova popularnog KDE desktopa, a od verzije 4 izdaje se pod GPL2 licencom, tako da se ne treba plašiti zatvaranja koda :slight_smile:
Ostaje još da se vidi šta tačno Nokia namjerava uraditi sa Qtopiom, već imaju mobilnu linux platformu (Maemo, N770 i N800) zasnovanu na GTK toolkitu, a Qtopiu od velikih proizvođača koristi veliki konkurent Motorola …

Da ne zaboravimo Symbian :slight_smile:
IMHO to je samo još jedna pojava u trendu gomilanja “intelektualnog vlasništva” kako bi se podigla prividna vrijednost firme i stvorio dojam da firma raste i razvija se (firma koja ne raste = mrtva, koliko god to bilo suprotno zakonima termodinamike…) Pravo pitanje je: koliko će Nokia PHBs imati dovoljno sluha da se ne petljaju u stvari koje ne razumiju i puste inženjere iz Trolltecha da rade svoj posao?

Po mahali se prica da Nokia ima poprilicno los glas u FOSS zajednici (npr. vs. ogg ili patenti) i kako se vec vidi, dosta komentatora ovaj potez Trolltech-a smatra jako losim.

Ovome svemu treba dodati i dodatak sa stranice KDE fondacije: “This gives the Foundation the right to release Qt under a BSD-style license in case Trolltech doesn’t continue the development of the Qt Free Edition for any reason including, but not limited to, a buy-out of Trolltech, a merger or bankruptcy.” (http://www.kde.org/whatiskde/kdefreeqtfoundation.php).

Nokia se pribojava explozije koju je uzrokovao Android pa najvjerojatnije zbog toga kupuju Linux kompentenciju da mogu uzvratiti udarac.