Nov sam u svijetu Linuxa, inace Mac - user, (Winows ne mogu smisliti) ali imam par pc masina koji su na Windowsima i to bih vrlo rado zelio promjeniti!
E sad kolko vidim Linux je pravo rjesenje, ali sta??? Koliko sam do sada mogoao primjetiti Ubuntu, Suse, Kubuntu, Fedora, Linux Mint, Debian itd, itd…
I sad sam zbunjen do kraja koja je razlika i sta odabrati!
Ubuntu i Kubuntu prakticno je isto, samo sto Ubuntu dodje sa GNOME desktop okruzenjem, dok Kubuntu dodje sa KDE desktop okruzenjem.
Ubuntu je baziran na Debianu, tako da je osnova Ubuntua upravo Debian. Debian nativno dolazi sa Gnome (valjda nisam siguran) okruzenjem dok mozes instalirati i KDE, XFCE i ostalih mali broj okruzenja.
Fedora je prakticno “bleeding edge” distribucija, gdje sve novije stvari (features) dolaze najprije, i samim time je najsvjezija.
Uglavnom najveca razlika ti dodje u “package manageru”, desktop okruzenju, i jos par nekih stvari. Takodje vecina ovih distribucija moze da se pokrene sa Live CD/DVD-a tako da mozes da iste probas i bez instalacije.
kao korisnik Mac operativnog sistema si blizi Linuxima od Windows korisnika. Najbolje bi za tebe konkretno bilo da probas Fedoru Desktop i Ubuntu i vidis koja ti vise sjeda. Mozes staviti Linux na stick preko aplikacije unetbootin, ili sprziti na cd i koristiti bez instalacije i ako ti se svidi imas ikonicu install.
Ubuntu od verzije 11.04 koristi vlastito okruzenje pod nazivom Unity dok Fedora standardno koristi Gnome 3. Ta okruzenja najvise slice Mac OS X-ovom. Uglavnom, skini i probaj.
Nisam siguran koliko je Fedora dobar izbor za početnike u svijetu Linuxa, s obzirom na povremene nestabilnosti (usljed uključivanja bleeding edge, najnovijeg softvera), te zavrzlame oko codec-a.
Također, iako Ubuntu ima najveći broj korisnika, Unity okruženje napravilo je priličan nered i odstupilo od “klasičnih” okruženja, tako da nisam siguran koliko je i on više pogodan za početnike.
Na to bih još dodao da je Gnome okruženje trenutno u stanju veće tranzicije, od verzije 2 na verziju 3, tako da je sve još taze, svježe, i neke (mnoge?) stvari trebat će tek ušteliti; da sam na tvom mjestu, zaobišao bih ga za sada. Što nas dovodi do KDE, K desktop okruženja, trenutno možda najprihvatljivijeg izbora.
Lično bih preporučio da startaš sa Linux Mint 12 KDE ili Netrunner 4 Dryland, koji su, trenutno (po mom skromnom mišljenju), dvije distribucije najbolje usklađene sa potrebama novih korisnika. Netrunner je definitivno moj novi naj-distro za početnike, baziran na Kubuntu, a prilično lijepo uštiman.
Off Topic: Interesantno je spomenuti da su tipovi koji se nalaze iza Netrunner distribucije sponzori Linux Mint-a
Puno hvala na brzim i preciznim odgovorima, u sustini koliko sam uspio shvatiti da svi OS koji rade na Linuxu su u sustini isti, razlika je uglavnom okruzenje i po koji sitni detalji tipa packagt manager.
Do sada sto sam uspio vidjeti Ubuntu i Fedora mi se najvise svidjaju, nekako najvise podsjecaju na Mac, Suse i Mint mi previse mirisu na Win i to me odmah odbija Bice tu jos mnostvo pitanja, ali pedpostavljam da ima toga po forumu vec dosta odgovoreno.
U osnovi, koju god distribuciju budeš izabrao, nećeš pogriješiti. Stvar je samo što na nekima dođe zapakovano sve što prosječnom korisniku treba u svakodnevnom radu, na nekima moraš instalirati neke stvari naknadno, tipa codecs, java i flash (što je uglavnom trivijalno, ali nekad zna biti problem). Također, hardverska podrška varira. Neko generalno pravilo je: ako hoćeš brzinu, Gentoo i Slackware; ako hoćeš stabilnost, Debian; ako hoćeš najsvježije pakete i zadnje verzije programa, Fedora; ako hoćeš da je distro user-friendly, Mint; i sad ne znam gdje bih strpao Ubuntu :-/
[quote=Zizzu]Pozdrav svim forumasima sa molbom za savjet.
Nov sam u svijetu Linuxa, inace Mac - user, (Winows ne mogu smisliti) ali imam par pc masina koji su na Windowsima i to bih vrlo rado zelio promjeniti!
E sad kolko vidim Linux je pravo rjesenje, ali sta??? Koliko sam do sada mogoao primjetiti Ubuntu, Suse, Kubuntu, Fedora, Linux Mint, Debian itd, itd…
I sad sam zbunjen do kraja koja je razlika i sta odabrati!
Unaprijed hvala[/quote]
razlike između ostalih i ubuntu je što je ubuntu najpopularniji, a vjerovatno i najbolji za Desktop potrebe, pa iz tog razloga najprije ćeš naći rješenje gdje je neko to naštimao da radi ili radi out of the box na ubuntu.u, u principu to je jedno te isto, iskuniji linuxaš se začas snađe na bilo kojoj distro
U svijetu kompjutera nisam nov, ima tu vec puno godina iskustva tako da i nije problem naviknuti se na nesto novo, ali ipak trebat ce malo vremena. Moj izbor je ipak pao na Ubuntu (Nazalost odabir je vizuelan, dakle okrezenje koje mi se najvise svidjelo) Sve u svemu vrlo slincno Mac OS (koliko sam ja upoznat, koji je takodje dobrim djelom nastao na Linux-u). Oprobao sam vec Libre Office, radi perfektno! Jedna sitnica mi fali u L Excel, a to su Makroi. U svakom slucaju otkrivam novi svijet koji mi se mnogo svidja Biti ce tu jos pitanja, al polako
Glede Macroa u LibreOffice Calc (ekvivalent Excelu) pogledaj ovo: http://help.libreoffice.org/Common/Recording_a_Macro (imaš dio “When in Calc” malo niže).
Imaš tu i linkove Macro i Programming in LibreOffice pa pogledaj i to.
MacOSX ima neke veze sa Unixom istina vrlo zaobilazno ali da ne širimo
Sto se tice tog makro, kada pokusam da otvorim dokument koji je radjen na Win Libre mi zbaci poruku sa slijedecim sadrzajem: Ovaj dokument sadrzi makroe. Pokretanje ovih makroa je iskljuceno u sigurnosnim postavkama, s toga je moguce da neka funkcionalnost nece biti dostupna. Vjerovatno je neka sitnica! Pitanje da li bi open office rjesio problem, tj da li je kompletniji od Libre?
Edit: Rijeseno, Alati - Opcije - Sigurnost - Makro sigurnost i iskljuciti najvisi nivo sigurnosti!
Ok, Tnx Meho_r. Da ga ne skidam bezveze! Mislim da ste definitivno dobili novog clana vase zajednice, pocinjem da postajem Fan Linuxa. Sve mi se vise svidja!