Nova stranica ULK-a, novi planovi, aktivnosti itd

Vozdra,

odlucili smo da napravimo redesign ove stranice iz vise razloga, koje necu nabrajati ovdje.

Stranica ce sada vise biti okrenuta ka tome da upozna korisnika sa Linuxom (u smislu da istakne trenutne sadrzaje na ovoj stranici, dokumente, projekte itd.), aktivnostima udruzenja, projektima itd. Mislim da trenutna koncepcija nije dobra, da se u njoj tesko snaci.

ULK je do sada vise djelovao na webu nego u real svijetu, sto bi sada trebalo biti obrnuto. Tako da cete na stranici moci vidjeti vise informacija o nekim druzenjima, sastancima itd.

Pisem ovo jer zelim cuti vase misljenje o svemu ovome. Sta vi ocekujete od ovog udruzenja? Da li mislite da idemo pravim putem? Sta bi trebali mijenjati? Da li bi se ukljucili u neke nase projekte? Npr. organizacija seminara, kurseva, ili obicnih druzenja, tipa istrazivanje, testiranje, realizacija nekih ideja itd.

ULK je u stanju naci odredjena sredstva, ali potrebno je vise ljudi koji ce se ukljuciti u realizaciju odredjenih projekata.

Unaprijed hvala na vasem misljenju,

Amila

Pa ja sam izuzetno zadovoljan idejom jer je to trebalo poduzeti jos davno. Da je lugbih dobro udruzenje nema sumnje , ali vise se treba okrenuti real svijetu nego samo ovako preko neta. Cuo sam da je INFO-v sajam informatike bio pun pogodak za lugbih, dakle nema sumnje da je narod zeljan Linux-a i znanja o Linux-u. Trebalo bi praviti lugbih sastanke (kao sto recimo ima Udruzenje Linux Korisnika Zenice, koji se nazalost trenutno sastaju u manjim grupama ali krajem mjeseca bit ce pravi lugze sastanak). Dakle lugbih-u prema mom misljenju trebaju seminari , kursevi i slicno. Treba se okrenuti vise Linux-u u stvarnosti. Sto se tice designa mislim da nije los, a ako imate neki novi design zasto ne probati zar ne? Po meni jedna Linux stranica bi trebala izglededati kao recimo lugze ali takodjer smatram da ga treba jos malo doraditi…

Moju pomoc mozete ocekivati

gomez@ze.lugbih.org

/Kemo

Nije losha ideja … Ja sam ovdje novi … i Mislim da bi trebali nesto pokusati srediti … ako treba pomoc tu sam …

Usput pogledajte jedan moj projekat koji sam pokrenuo sa prijateljem … www.bihware.com

Hvala svima …

Nekada je bila stranica www.csi.ba dobra pravo… Bilo je stvari o Linuxu … Inache radjena pod postnuke-om i nije bila losha ja mislim da se dosta raje sjeca te stranice …Treba nesto tako napraviti … Bilo bi mi drago ucestvovati u tome… Veoma se dobro snalazim u dosta cms ova …

Poozzzz

2 (dobronamjerne) primjedbe u vezi sajta (www.bihware.com)

Ja na dnu stranice vidim samo :: BihwareTeam :: a ne i PHP-Nuke (što originalni autor izričito zahtjeva) više detalja

U dijelu stranice

Marketing

Supported by:

Ima nekakav banner (kao trebao bi biti ULK-ov)

1. Kako to da mi ne znamo da podržavamo tvoj sajt? (he he)
  2. Banner - nigdje veze
  3. ohrabrujemo upotrebu linux.org.ba domene umjesto lugbih.org
  4. Link bi kao trebao voditi na www.linux.com.ba (wtf)

P.S.
Sretno sa projektom, kod nas je inače jako teško okupiti ljude da rade na nečemu korisnom “u slobodno vrijeme”.

sto se tice stranice, nebi bilo lose uraditi ne samo novi dizajn vec i citav koncept. Bas je bilo price o tome trebaju li se ubacivati vijesti na stranicu ili ne… mislim da trenutno nema dovoljno ljudi koji bi ubacivali svaki dan novosti jer je to poprilican posao a za to vrijeme se moze uraditi masu korisnijih stvari… ali bi se mogle unosti vaznije vijesti i obavjestenja o tome sta lug trenutno radi a to je par vijesti mjesecno…
Definitivno treba malo vise istaci dokumente na start.linux.org.ba (koji se meni sada pravo svidja) na glavnoj stranici (linux.org.ba)…
Ja bi isto tako ukinuo linkove na recimo BSD, sigurnost KDE.linux.org.ba dok se ne nadje neko ko bi to koliko toliko odrzavao… HowTo je meni bio odlican prije ali bi ja to spojio (ako vec nije) sa start-om…

Meni se pravo svidja HULK-ov web interfejs za lokalizaciju i mislim da je to odlicna stvar pa bi bilo “fino” nabaviti onakvo nesto…

Sto se tice dizajna stranice mislim da bi trebao i dalje biti jednostavan i da od grafike bude samo logo lug-a. Ako se vec izdvajaju neke sekcije neka dizajn bude isti (eventualno u drugoj boji)…

[quote]2 (dobronamjerne) primjedbe u vezi sajta (www.bihware.com)

Ja na dnu stranice vidim samo :: BihwareTeam :: a ne i PHP-Nuke (što originalni autor izričito zahtjeva) više detalja

U dijelu stranice

Marketing

Supported by:

Ima nekakav banner (kao trebao bi biti ULK-ov)

1. Kako to da mi ne znamo da podržavamo tvoj sajt? (he he)
  2. Banner - nigdje veze
  3. ohrabrujemo upotrebu linux.org.ba domene umjesto lugbih.org
  4. Link bi kao trebao voditi na www.linux.com.ba (wtf)

P.S.
Sretno sa projektom, kod nas je inače jako teško okupiti ljude da rade na nečemu korisnom “u slobodno vrijeme”.[/quote]

Drago mi je na Tvojim pridikama … hehe

Kao prvo uskoro ide novi design … svjetliji naravno …
Kao drugo … Suported by ? To je nasa mala greskica … a mislili smo naravno na Reklamu … Linux_A ipka ovo je informaticki site … ?
Drugo … U dnu ce stajati uskoro nas Moto PHPnuke-A sj. na nasem … Nije frka …

Ipak stranica je tek pocela sa radom i nije bas zavrsena kako treba ima jos nekoliko BUG-ova koje se sredjivaju …

Upravu si kad kazes da je malo zainteresovanih ljudi :wink: To je istina … Neznam zasto ali … Kad malo pogledamo Zemlje … nase komsije … npr. Oni imaju bruku takvih stranica ? I ima po nekoliko stotina korisnika koji svakodnevno popunjavaju site !!!

Hvala usput :wink: i SRETNO u daljem radu …

Pa to se i radi:
http://www.linux.org.ba/newsletter/
Istina opet nema ko.

[quote]Definitivno treba malo vise istaci dokumente na start.linux.org.ba (koji se meni sada pravo svidja) na glavnoj stranici (linux.org.ba)…
Ja bi isto tako ukinuo linkove na recimo BSD, sigurnost KDE.linux.org.ba dok se ne nadje neko ko bi to koliko toliko odrzavao… HowTo je meni bio odlican prije ali bi ja to spojio (ako vec nije) sa start-om…[/quote]
Slažem se za prvo dvoje. Howto je već spojen - vidi ovdje: http://howto.linux.org.ba/new/ - ali iz nekog razloga je problem uraditi cp new/* . ili barem reći šta je problem zbog kojeg se to ne može uraditi.

No comment.

Slažem se (radi se na novom dizajnu)

Pa to se i radi:
http://www.linux.org.ba/newsletter/
Istina opet nema ko.

[/quote]
Da znam za ovaj newsletter ali kad korisnik dodje prvi put na stranicu vjerujem da nebi dosao do ovog linka… mislio sam da se vijesti postave na index ili neko vidljivije mjesto… Ja cu vrlo rado sa vremena na vrijeme poslati koju vijest…

pozdrav svima…

napraviti web stranicu nije neka umjetnost vise - pogotovo kad pogledam sve novopecene web dizajnere itd… ono sto ovom udruzenju treba je jedan dobar koncept prezentacije i opcenito rada… nazalost toliko je oblasti koje bi “morali” pokriti, a udruzenju nedostaje aktivnih clanova koji bi se brinuli za te iste oblasti.

Nakon sto se razvije koncept - treba pristupiti dizajnu web stranice ( teziste - usability ) koja bi predstavila oblasti koje udruzenje pokriva… jer bilo bi bezvezno da se prica o nekim tecajevima, ako se isti ne mogu redovito odrzavati… valjda me kuzite… :smiley: istina - broj registrovanih korisnika ovog foruma se povecao u jako kratkom roku ( razlog - ni sam ne znam, ali hvala Bogu :slight_smile: ), mozda bi se na sajtu mogla ponuditi neka vrsta profesionale usluge za firme u BiH ( kako bi se sponzoriralo udruzenje ) itd itd…

Sto se tice unosa vijesti - to pozdravljam, ali opet se trazi da neko od clanova bude aktivniji od drugih, sto su rijetki spremni da odrade rade svakodnevnih obaveza…

Pozdrav

Ice

odlicna ideja :smiley: :smiley: :smiley:

mislim da bi trebalo uraditi redizajn stranice i napraviti posve novi koncept rada.
takodje mi se svidelo kada je neko rekao da bi se trebalo ponuditi profesionalne usluge za firme u BIH … to je jako dobra ideja.
i jos nesto … bilo bi dobro kada bi se otvorila neka predstavnistva u drugim gradovima
te na taj nacin omogucili da se brze i lakse moze doci do linuxa … :smiley: :smiley: :smiley:

pozdrav svima

[quote]bilo bi dobro kada bi se otvorila neka predstavnistva u drugim gradovima
te na taj nacin omogucili da se brze i lakse moze doci do linuxa … :smiley: :smiley: :smiley:

pozdrav svima[/quote]

Pa to vec ima koliko ja znam doduse u zenici i navodno treba da pocne u mostaru (koliko sam ja upucen) a ako u tvom gradu ima dovoljno zainteresovanih mozete i vi poceti sa radom na nivou grada/kantona…

cuj “neko rekao”… it’s me… :smiley: haha… salu na stranu… fakat smatram da bi to mogao biti nacin finansiranja udruzenja ( neprofitna nevladina organizacija - TRUE, ali od toplog zraka jos niko nije prezivio ). Mozda bi bilo pametno da se napravi neka lista osoba ( koji se profesionalno bave linuxom ) sa cijele BiH koja bi bila dostupna firmama i fungirala kao neki B-HERT ( BiH emergency response team 8) … sto volim ove skracenice to je ludo :stuck_out_tongue: )…

sto se tice tih poslovnica/predstavnistva u drugim gradovima, ja bi mogao da poguram nesto u Bihacu i na USK opcenito. Istina - nisam tamo, ali znam par ljudi koji se nebi ljutili da prekopiraju nekome cd sa linuxom ili objasne par stvarcica…

ALI PRVO 'OCU KONCEPT :smiley:

Pozdrav

Ice

Ja sam iz Cazina i mislim da bi bilo lijepo da se nesto
napravi za USK. Jer ovdije sve vide kroz ’ W… M$’.
:smiley:

linux.usk.ba dolazi za par dana :slight_smile: eto reci da nisam brz :smiley:

Pozdrav

Ice

Slsazem se sa idejom i to je trebalo vec davno realizovati, to nije izmisljanje tople vode.

Nisam siguran da je ULK jos uvijek spreman ponuditi nesto takvo i stajati iza toga ali svakako se moze i treba omoguciti bilo kakva komercijalna podrska.
Definitivno se slazem i zalazem za sljedece…
Na stranici www.linux.org.ba trebamo dodati link…

Support > Commercial Support BIH > Sarajevo > Tuzla > Zenica > Bihac > Mostar > itd.

Pravna lica > Team.ba (bavi se tim i tim…)
DNC (-||-)

Fizicka lica > Memo Memic (bavi se tim i tim)
IceBreaker (-||-)

Pravnim licima treba uzeti godisnju clanarinu za objavu informacija, fizicka trebaju biti clanovi ulka.

Support je veoma bitan kao za ponudena rjesenja. Nedavno sam bio u prilici ponuditi jedno rjesenje za korporativni mail server i dati garancije na rad 5 godina. Naravno, firma je trazila reference za OS, Aplikacije i Support. Za ove prve dvije stavke nije bio problem, dakle pod reference sam stavio www.suse.com, www.postfix.org ali za Support sam trebao neku lokalnu firmu ili pojedinca koji bi radio pod “ugovorom o dijelu”

[quote]Nije losha ideja … Ja sam ovdje novi … i Mislim da bi trebali nesto pokusati srediti … ako treba pomoc tu sam …

Usput pogledajte jedan moj projekat koji sam pokrenuo sa prijateljem … www.bihware.com

Hvala svima …[/quote]

za jednu stranicu koja prezenturj linux/programiranje/racunare/srvere/racunarstvo u bih
poruka poput
"Vi pokusavate pristupiti zabranjenoj zoni."
mi je totalno pogresna. Jer ne vjerujem da ces imati veliki odziv ako “primoravas” ljude da se registruju. Ja prvi ne registrujem se, pa makar bilo i besplatno, ako prije toga ne mogu da vidim na sta se to registrujem.
ovome ovdje forumu ima pristupa ko god hoce i svako moze da cita psotove. ali ako hoces da postiras neki komentar - onda re moras registrovati. to je ok. ali da ne mogu pristupiti forumu uopste bez registrovanja - to je smjesno :slight_smile:

pojednostaviti dizajn do maksimuma.

ali, u nacelu, sam vise da sto vise ljudi radi na jednom mjestu nego da svako ima po jedan site. bolje svu energiju utrositi na rad na LUG-u nego na vlastiti site koji nece, budimo realni, imati neke znacajnije posjete.

toliko od mene.
:slight_smile:

Mi smo iz Banja Luke, ima zainteresovanih, još samo da ubijedimo “ostale” da bošnjaci ne ujedaju i možemo da pravimo “mrežu” po cijeloj državi :slight_smile:

Btw, kod nas ne postoji kantonalna podjela :wink:

osim kad su gladni hehehe :smiley:
ozbiljno, zar je to problem? ne mogu da vjerujem da neko negdje raspravlja da li je Linux bošnjački, srpski, hrvatski, zenički, tuzlanski…

Ma to ti je to :wink:

Ok, nisu ti loši ti prijedlozi, ali hajde da nešto konkretno uradimo. Ovako preko foruma je vrlo sporo. Možemo li organizovati neki sastanak, barem na IRCu? Eto ja sam sad često na #lugbih kanalu (irc.freenode.org) a postaviću i bota ako će to šta pomoći…