Ukoliko tražite distro posebno prilagođenu za multimedijalni rad:
64 Studio je dobio novu verziju, 1.0 “Olympic”. Ova distro je bazirana na Debianu i
posebno je prilagođena 64bitnim sistemima, mada postoji i 32bitna verzija.
Ima modifikovani 2.6.17 kernel koji ima Realtime-Preemption-Patch (?) za smanjenu latenciju
(latentnost?). Programi su iz domena muzičke i video produkcije, DTP, web publishing i sl.
Sučelje je GNOME 2.14. ISO teži oko 700 MB. http://64studio.com/
dyne::bolic je također neki dan izašao u verziji 2.3 i, kako nj tvorci kažu, to je
rasta softver, te koristi isključivo slobodne pakete u duhu rasta ideologije.
Uz to sve je prilagođen slabijim računarima, a tvorci tvrde da je minimalna potrebna
specifikacija PI i 64 MB RAM-a. Sučelje je wmaker.
ISO teži 638 MB, a starije verzije su dostupne i za XboX. http://www.dynebolic.org/
ja bih za latency ili latenciju koristio rijec kasnjnjenje (ali ovaj pojam treba i objasnjenje
imam sve verzije dynebolic-a i sutra skidam i ovu 2.3 verziju
meni je draze raditi sa suse sistemima (stabilnost kernela je bolja nego kod dynebolic-a (ponekad se zamrzne kad radim sa ardour-om))
[quote=nedexus]ja bih za latency ili latenciju koristio rijec kasnjnjenje (ali ovaj pojam treba i objasnjenje
imam sve verzije dynebolic-a i sutra skidam i ovu 2.3 verziju
meni je draze raditi sa suse sistemima (stabilnost kernela je bolja nego kod dynebolic-a (ponekad se zamrzne kad radim sa ardour-om))
hvala ti za vijest[/quote]
Kasnjenje ili odziv, zavisi u kojem kontekstu: malo kasnjenje ili brz odziv, pa kako se kome svidja
Bravo nedexus, odmah si ubo
@canci, za detalje i korijen rijeci pogledaj pm :mrgreen:
Hvala za sjajne morfološke komentare Word formation na bosanskom mi nije jača strana, a
iskreno rijetko vidim takve pojmove uopće.
Anyway, latencija se ovdje odnosti vjerovatno na kernel, jer je on patchiran.
patch-iran kernel daje mogucnosti jednog rt (real time) kernel-a (real time processing)
patchiran kernel na linuxu je jos uvijek tema o sigurnosti stabilnosti sistema
u tontehnici :
latency ili “latencija” obicno u milisekundama, opisuje razliku izmedju npr. audio in (neki line signal)
i izlaz nakon npr. dsp obrade (signala koji je bio na line in).
to je ono kad ti snimas nesto na nekom digitalnom sistemu npr pc konzerva, a monitor ili tzv “tape return” dolazi sa kasnjenjem pa ti se cini da imas delay
tj efekat kasnjenja.
ako je latencija ispod 4 milisekunde to je dobra stvar (suse 10.1 plus jack plus ardour)
vec od 17 msec. zdrav covjek primjeti da nesto nije dure sa signalom tj. zvukom
ako je isto (17 msec) na pc-u, onda nije super jer nemozes raditi overdub
"nasnimavanje" na osnovu vec snimljenog “lead” vodeceg klick-a …
itd itd
Nek’ mi sad neko kaže da je prčkanje po forumima dangubljenje…
Very enlightening! U jednom postu naučiš nešto iz oblasti leksikologije, morfologije
i audio edittinga.
@nedexus: Pošto si ekspert, možeš li nam usporediti ove dvije distribucije
(64studio i dyne::bolic)?
rado bih testirao taj 64-bitni sistem
nazalost jos nism nabavio kakvog 64bit-asa
32bit-a je stvarno dosta
ako jos imas kakav dsp ma
prava stvar
zao mi je
al´ocekujem poboljsanja ( u automaciji npr. u teoriji je 2 na 64-tu velika brojka za opis tj rezoluciju nekog parametra ) ili npr kod hall efekta. 64 bita znaci u teoriji dupla preciznost kod
racunanja npr. hall efekta itd itd
ako nesto iskopam
u vezi ovog 64 bit studija,
ja cu pisati naravno
pozdrav