[vedran@katarina ~]$ rpm -qa | grep ooo
openoffice.org-go-ooo-2.0-0.m129.3mdk
openoffice.org-go-ooo-kde-2.0-0.m129.3mdk
A temu ikona možeš odabrati u Tools / Options / View
Kad smo već otišli s teme…
Zar ne provodi svako od nas više vremena koristeći OS nego instalirajući ga? Mislim da se u ovom slučaju vrijednost ne može mjeriti s čisto estetske tačke gledišta.
Btw, ako hoćeš installer koji je vrlo ugodan za oči, probaj Mandrivu 2006.
[quote=aldin]fakat ne znam šta je cilj slackware-a, ako im je cilj da svako ko hoće da ima OS, mora da bude u najmanju ruku programer, mrežni administrator, onda ne znam …
evo probaj ovo: daj ovoj “raji”, da instaliraju/koriste slack i suse, pa će ti oni reći koji installer/distribucija im više paše…[/quote]
Ja sam, kao što kažeš, “raja”. O programiranje i administraciju mreže se nisam ni očešala. Instalirala/koristila sam i Slackware i Suse. Dakle, ja sam ciljna grupa istraživanja koje predlažeš. Tako, iz perspektive “raje”:
Prva distribucija koju sam instalirala bio je Suse. Od same instalacije mi se nije svidio. U silnoj ponudi paketa koje daje Yast, početnik se može samo pogubiti i zbuniti. Slackware, s druge strane, prilikom instalacije nudi vrlo korisnu newbie opciju, pa stoga i mogućnost da usput nešto i naučiš.
Kad je u pitanju korištenje, Suse je super ako koristiš Linux isključivo kao supstituciju Windowsa. Slackware je super ako usput hoćeš nešto i da naučiš.
Za mene je jedna od najboljih osobina Linuxa činjenica da ne pretpostavlja da si glup. Suse početniku dopušta da se nikad ne susretne s potrebom da otvori shell. Slackware te tjera da prčkaš po stvarima za koje nisi znao ni da postoje, i tako stekneš nevjerovatnu količinu znanja. Daleko od toga da Suse ne daje mogućnost da ga tweakaš i gnjaviš do besvijesti, ali, realno, non-informatičar neće ako ne mora.
Dakle, svojim kolegama iz “raje”, kad bi morala birati između ove dvije opcije, bih preporučila Suse ako ih računar zanima u smislu da ponekad otkucaju kakav dokument i slušaju muziku (evo pobih sama sebe - ovog više nema bez tweakanja :D), a Slack ako hoće da vide i upoznaju sav potencijal koji Linux nudi.
WARNING WARNING WARNING, stiže offtopic! (koji je povezan tankom niti sa temom - objašnjenje na kraju)
[quote=dzeni]Zar ne provodi svako od nas više vremena koristeći OS nego instalirajući ga? Mislim da se u ovom slučaju vrijednost ne može mjeriti s čisto estetske tačke gledišta.
Btw, ako hoćeš installer koji je vrlo ugodan za oči, probaj Mandrivu 2006.[/quote]
onaj ko hoće linux prvo ga snimi pa ga onda koristi… sama ti riječ govori “prvo ga snimi”, prvo što vidiš je ružni instaler, baš zbog toga što sam vidio kakvi su današnji instaleri dao sam zamjerku na slack-ov, koji liči na doba pascala… znaš šta mi se desilo da mi lik kaže baš za suse-ov instaler: “ovo bolje od xp-a”, ma isto ko da je meni uputio kompliment,
[quote]Ja sam, kao što kažeš, “raja”. O programiranje i administraciju mreže se nisam ni očešala. Instalirala/koristila sam i Slackware i Suse. Dakle, ja sam ciljna grupa istraživanja koje predlažeš. Tako, iz perspektive “raje”:
Prva distribucija koju sam instalirala bio je Suse. Od same instalacije mi se nije svidio. U silnoj ponudi paketa koje daje Yast, početnik se može samo pogubiti i zbuniti. Slackware, s druge strane, prilikom instalacije nudi vrlo korisnu newbie opciju, pa stoga i mogućnost da usput nešto i naučiš.[/quote]
haj probaj ponovo da snimiš suse, ali samo stavi tačkicu na KDE ili GNOME i klikni “accept”… zar ima jednostavije? yast je ba tata-mata…
e baš sekretaricu briga za linux, njoj je bitno da linux odradi svoje, i zdravo… ode da lakira nokte
to je i najbolja i najgora osobina kod linux-a, nisu svi pametni, više ima glupana, zato je windows na tom polju dominantan, i nadam se da će linux promijeniti kurs, ne radi mene nego radi “tržišta”, ali da ostavi sadašnje stanje i doda više jednostavnosti/user friendly…
pa jel to prednost ili mana?
zato sam ja dao tabele i linkove i osvrte u prošlom post-u u vezi s tim…
o tome sam ja i govorio, zbog toga slack nije "widespread ", btw taj potencijal nudi i suse i mandriva…
ps: nemam ništa protiv slack-a, ali nemam ni za. ovo se kao pretvori u derbi između slack-a i suse-a
pps:
lekum dinukum we lije din
objašnjenje: ako se stavi sadašnji gnome (možda neki budući bude bolji) kao default, to će po mom mišljenju uticati na raju da mijenja distro (s konja na magarca)
SuSE kao distribucija mi se sviđao do verzije 9.0.
GNOME sam korisnik, i odnos SuSE na relaciji KDE - GNOME nikad mi se nije sviđao. Zato sam prešao na Debian (ima tu još mnogo faktora ali…). Mislim da je super potez što sada pri instalaciji pita koje je preferirano grafičko okruženje.
I da, nedavno sam čitao tekst (čini mi se na linuxtoday.com) da je Slack mnogo izgubio izbacivajući GNOME.
Usput, Amila da li si mi poslala pošiljku? (suse+računi)
Danas smo došli u doba kad vlada jedna bitka između dizajnera i programera, zašto? Dizajneri žele maksimum ljepote dok programeri žele maksimum funkcionalnosti. OBA PRETJERUJU, tj. dizajneri nabacaju toliko silnih i beskorisnih stvari te time povećavaju i povećavaju zahtjeve računara i ljudima nabijaju brige, dok sa druge strane programeri su toliko zauzeti 100% funkcionalnošću da zaboravljaju praviti neki user-friendy design i tjeraju raju da uči milion stvari koje inače ne bi morali… Ovdje ću se složiti sa dženi i reći da installer ne treba imati neku ljepotu, možda da ima istaknut logić i par lijepih ikonica, ali 24 bitni installeri koji podižu milion biblioteka stvarno su beskorisni. I svako ko je instalirao Slackware barem jednom zna da je installer user-friendly iako je tekstualni - 2. distro kojeg sam instalirao u životu bio je Slackware i to bez problema …
Sad ću se nadovezat na sama sebe. Kompromis između designa i funkcionalnosti je rijedak i na njeg nailazimo rijetko, najčešće u nekim prastarim distroima koji su učili na svojim greškama i nekim novim koje održava grupica prošetanih čikica (npr. RedHat ima sasvim dobar desktop dok je nevjerovatno funkcionalan, zatim Mandriva je pionir u user-friendly distribucijama već neko vrijeme i smatram da je puno bolja od SuSEa no kod mene ne želi da se instalira …). Ipak na kraju krajeva ljudima je dat izbor - koristiti YaST Online Update (instalirati rpm) ili skidati tarball pa kompajlirati … Ja sam generalno za onu sredinu u kojoj ipak treba osnovno znanje shella za preživljavanje ali da većinu stvari mogu odraditi bez shella. Tako i tako, za “raju” ima tona distribucija i nek raja odabire na osnovu savjeta i pročitanog, a ne vizualnog doživljaja, jer i rudar mora pročitati kako naći word processor kao i svako drugi …
Slackware ima reputaciju kao najstabilniji Linux distro i to upravo zato jer dozvoljava heavy-world-class administraciju i nikad niko ti neće predložiti da instaliraš Slackware ako si početnik, tako da msieu Volkerding za ciljnu publiku nema newbies prema Linuxu
[quote=aldin]…evo malo da čitate
http://distrowatch.com/stats.php?section=popularity …[/quote]
Cannonical Ltd. je bila prva firma koja bi ti slala unaprijed zapakovani Linux distro koji je praktično olakšana kopija Debiana. Zašto je tako popularan? Vjerovatno zato što:
a) Dostavljaju ti ga besplatno poštom, makar ti bio u Azerbejdžanu
b) Support iza Ubuntua je podržan Shuttleworthovim milionima dok Debianov support čini skupina super čikica koji znaju programirati
c) Furamo se na humanost? Nešto kao onaj white band protiv “poverty” … Stvarno bezvezno … Mislim da ima puno boljih načina kojima možete iskazati svoju želju da pomognete ljudima …
Umm, ne štima ti procedura - prva traži, dobije prijedloge, snimi pa koristi
pa jel to prednost ili mana?[/quote]
Mana! Zamisli korisnika koji koristi Linux circa godinu dana i jednog dana dođe mu Slackwareovac kući i kompajlijra kernel???
Ma daleko od toga, ovo je “argumentovana rasprava”
Ovo je vrsta rasprave koju znam da vedran RADO čita, no imam feeling da je ovu temu vidio već dovoljno puta. Right vedrane?
Me too
Eto raja pa nemojte ovo shvatiti kao neki flame (god forbid), ovo su neki stavovi koje sam “naslijedio” od mnoge raje sa kojom sam debatovao na #suse, #slackware, #debian, #linux, #lugbih kanalima kao i live rasprave sa članovima ULKa
Na pitanje: zašto GUI? moj odgovor je zašto ne? Nedavno smo proslavili 30 godina grafičkog interfejsa, pa vrijeme je više da ga počnemo i koristiti, zar ne? Eto npr. instalacija Slacka je super, user-friendly, blabla, ali šta bi falilo da je umjesto crne pozadine neki recimo logotip, neki cute pingvin sa lulom? I da je kursor miša strelica umjesto kocke? Pa ljudi nije sve u funkcionalnosti, ima nešto i u ljepoti Isti ovi koji zagovaraju slackware i konzolu kritikuju ULK da nam je dizajn početne stranice monoton… a naši (ULKovi) argumenti su potpuno isti kao i Patrickovi zašto koristi tekstualni instaler - staro, oprobano, funkcionalno, jednostavno, a na kraju krajeva ne znamo drugačije Mislim ipak da treba korisnike privući i lijepim dizajnom. Ako nakon 30 godina nismo u stanju napraviti stabilan grafički instaler onda zašto gubimo uopšte vrijeme sa kompjuterima, vratimo se abakusu.
IMHO ipak najveći problem je kad se text interfejsi i instaleri nameću novim korisnicima kao jedini način rada sa Linuxom, mislim nekima će se to svidjeti i prihvatiće sa oduševljenjem, ali reakcija većine po mom iskustvu je da Linux ne valja jer je to “ono crno sa bijelim slovima”. Htjeli vi to priznati ili ne, ovo djeluje komplikovanije od ovoga iako možda ustvari nije. Da ne govorimo da je ružnije.
Web stranica i installer su nešto prvo sa čim se korisnik susreće. Prvi utisak je jako bitan, ako hoćemo masovniji prelazak na Linux (a hoćemo, tj. barem ja bih htio) moramo promijeniti pristup, ići više na neku uglancanu površinu ispod koje stoji konzola, neko postepeno otkrivanje moći Linuxa, na kraju krajeva mnoge igrice imaju nekakvu konzolu ali to nije prvo sa čim se susrećeš nego lijepo dizajnirani meniji.
That’s my point, thanks
P.S. [quote=adioe3]… msieu Volkerding za ciljnu publiku nema newbies prema Linuxu …[/quote]
In other words, Patrick je jedan čovjek koji praktično drži distro. Njemu sigurno nije bitan installer kad ima milion ostalih stvari…
Super, mogli bi se malo više aktivirati na prevodima, šta misliš?
Sa poštovanjem,
Super, mogli bi se malo više aktivirati na prevodima, šta misliš?
Sa poštovanjem,[/quote]
Rado
Javit ću ti se sa konkretnim idejama preko vikenda.
Sa poštovanjem,
Da se vratimo malo na flame-war:
Zašto svaka distribucija mora imati neku “ciljnu publiku”? Osnovna stvar koja se meni na Slacku sviđa je izuzetna jednostavnost i principijelnost: jednostavan interfejs za konfiguraciju (vi), poštivanje developera (tako da nema monstruozno zakrpljenih i/ili alpha/beta verzija paketa), poštivanje krajnjih korisnika (korisnik nije glup, zna šta radi i može sam odabrati/napisati alate za administraciju) … i još milion drugih razloga, uključujući i sintagmu “Linux nije Windows, onaj dan kad bude kao Windows više ga neću koristiti”.
Hvala bogu, nismo svi isti. Nisu ni sve distribucije iste. Odaberite onu koja vam najviše odgovara. Čipi-čips ostaje čippi-čips, ma kako ga zapakovali, ma kojeg okusa bio.
P.S.
On the side note: Slackware instaler, stvarno jaaaako bitno kako izgleda (naime, svaki dan instaliram Slack).
“Verzije” Slackware-a su upravo to “verzije” (primjetite navodnike). Generalna ideja jeste da ste stalno na Slackware-Current, te se u tom slučaju “upgrade na noviju verziju” svodi na editovanje datoteke /etc/slackware-version
A ako instalirate Slack na novu mašinu, mislim da je sadašnji instaler sasvim dostatan. Čak i za početnike, mada totalni početnici i ne trebaju sami instalirati OS, ili ići na Internet (ili voziti auta sami).
Slažem se totalno. Ja čak vjerujem da ni Patrick dok je pravio Slack nije uopšte imao plan rada, ekonomske šeme i ostale folove. Njemu je bio cilj napraviti što bolji OS, prvenstveno vjerujem samom sebi i podijeliti to sa više raje. I što se tiče verzija slacka, mislim da ako malo pročačkate historiju, novu verziju slacka nećete naći svakih circa 6 mjeseci, zašto? Jer P.V.u i sljedbenicima nije bitna šminka, najnoviji hepeci nego funkcionalnost i pouzdanost.
Eto Adise da te jednom podržim, al činjenice su činjenica, užasan si moderator (sad će izmjenit post :D)
Pozz,
adioe3.
evo da zakopamo ratne sjekire hehe, šalim se, ma nije ga ba ni bilo (ako se malo prečešljaju postovi), svi smo se složili da slack nije za sve i kapak.
ima jedna stvar, imam dojam da hardcore linux-aši često omaložavaju user friendly distribucije (neopravdano), ali ako pogledate neke činjenice:
mandriva/suse koje su eto k’o user friendly, nude tu opciju gdje se može dosta stvari uraditi grafički + ono što se nalazi ispod haube, dok se slack orjentiše samo (uglavnom) na ono ispod haube (eto opet da pitam šta se to može na slack-u a nemože na suse/mandrivi administrirati ?- linux i ovo linux i ono), eh sada ako se podvuče crta, i sabere ovo što nude ove nabrojane distribucije dobićemo pobjednika (2:1) za user friendly ili 1.000001 : 1, opet je pobjeda radi malo ovoga user friendly faktora…
stavljam tačku na “i” sa ovim: ko voli nek izvoli ali neka ima obzira prema svima i ne nameće diktaturu…
eh sada da se malo približim temi, kao što mislim da slack nije za sve, isto tako mislim da gnome nije za sve, i da će se suse unazaditi ako ljudi iz novella urade transfer na gnome, a evo i što:
linux malo po malo skuplja korisnike i treba da ih čuva kao kap vode na dlanu, nije samo problem kada se nekome (novom) ne svidi linux i odustane, nego je problem što će reći svojim jaranima/cama da je linux bezze (samo moraš kucati, nema igrica - ova im je najjača vazda to kažu), i šta onda, pa oni ga vjerovatno onda neće ni probati jer imaju “svoj winxp”, i na taj način nesvjesno otjeraše potencjalne korisnike)…
kada se prvi put snima linux većina niti zna šta je KDE ni šta je GNOME nego će kliknuti na ono prvo, zato je važno da ono prvo bude pravo! (po ovim latest verzijama moje mišljenje je da bi to trebao biti KDE)
ako ćemo realno KDE je ispred GNOME-a, jer nudi malo bolji desktop softwer, koji je prvo što novi korisnici probaju, i što uglavnom traže da im radi na tom linux-u (npr. audio/video player, file manager, burner, pdf viewer, itd.), zato mislim da bi KDE trebao sad za sad (ove latest verzije) biti kao “prva postava”, a što se tiče GNOME fan-ova pa oni znaju da ima gnome i za njih nije problem prilikom instalacije odaberu GNOME i zdravo, a ovi prvačići koji bi snimili KDE po principu NEXt → NEXT, kada se malo naviknu na linux (KDE) tražiće ima li još šta na ovom linux i tako će probati i GNOME i možda ga prebaciti kao default na svom desktop-u… ukusi su različiti, ali opet ima nešto što je za opšte dobro…
evo da zakopamo ratne sjekire hehe, šalim se, ma nije ga ba ni bilo (ako se malo prečešljaju postovi), svi smo se složili da slack nije za sve i kapak.
ima jedna stvar, imam dojam da hardcore linux-aši često omaložavaju user friendly distribucije (neopravdano), ali ako pogledate neke činjenice:
mandriva/suse koje su eto k’o user friendly, nude tu opciju gdje se može dosta stvari uraditi grafički + ono što se nalazi ispod haube, dok se slack orjentiše samo (uglavnom) na ono ispod haube (eto opet da pitam šta se to može na slack-u a nemože na suse/mandrivi administrirati ?- linux i ovo linux i ono), eh sada ako se podvuče crta, i sabere ovo što nude ove nabrojane distribucije dobićemo pobjednika (2:1) za user friendly ili 1.000001 : 1, opet je pobjeda radi malo ovoga user friendly faktora…
stavljam tačku na “i” sa ovim: ko voli nek izvoli ali neka ima obzira prema svima i ne nameće diktaturu…
eh sada da se malo približim temi, kao što mislim da slack nije za sve, isto tako mislim da gnome nije za sve, i da će se suse unazaditi ako ljudi iz novella urade transfer na gnome, a evo i što:
linux malo po malo skuplja korisnike i treba da ih čuva kao kap vode na dlanu, nije samo problem kada se nekome (novom) ne svidi linux i odustane, nego je problem što će reći svojim jaranima/cama da je linux bezze (samo moraš kucati, nema igrica - ova im je najjača vazda to kažu), i šta onda, pa oni ga vjerovatno onda neće ni probati jer imaju “svoj winxp”, i na taj način nesvjesno otjeraše potencjalne korisnike)…
kada se prvi put snima linux većina niti zna šta je KDE ni šta je GNOME nego će kliknuti na ono prvo, zato je važno da ono prvo bude pravo! (po ovim latest verzijama moje mišljenje je da bi to trebao biti KDE)
ako ćemo realno KDE je ispred GNOME-a, jer nudi malo bolji desktop softwer, koji je prvo što novi korisnici probaju, i što uglavnom traže da im radi na tom linux-u (npr. audio/video player, file manager, burner, pdf viewer, itd.), zato mislim da bi KDE trebao sad za sad (ove latest verzije) biti kao “prva postava”, a što se tiče GNOME fan-ova pa oni znaju da ima gnome i za njih nije problem prilikom instalacije odaberu GNOME i zdravo, a ovi prvačići koji bi snimili KDE po principu NEXt → NEXT, kada se malo naviknu na linux (KDE) tražiće ima li još šta na ovom linux i tako će probati i GNOME i možda ga prebaciti kao default na svom desktop-u… ukusi su različiti, ali opet ima nešto što je za opšte dobro…[/quote]
Da zaokružim priču, teoretski, Linux bi održao + dobio korisnike ako bismo se svi složili da koristimo jedan distro. No po meni ljepota Linuxa je njegova ekvivalentna raznolikost. SuSE i Slack se in general razlikuju oko nekih stvari ali donja linija je da oba koriste isti kernel (verzije nebitne, 2.4 ili 2.6 je pa me ubij), oba imaju bash, koriste skripte za podizanje stvari i na svima se sve može izmjeniti. Današnje razlike u Linuxu su rezultat kompetitivnosti ljudi i mislim da im treba dati makar malo kredita što su se trudili da nama otežaju. No ako ste dosad pratili, svi Linux korisnici skoro pa bez problema migriraju sa distribucije na distribuciju. I što se tiče KDE/GNOME debate, mi nemamo statistiku koliko ljudi koristi KDE koliko GNOME, a što se tiče toga koji je bolji, pa po meni je GNOME jer sam gnomeaš myself i smatram KDE prenatrpanim i ima par stvari zbog kojih bi uvijek uzeo GNOME, no dok mi pedja ne dostavi debian osuđen sam na KDE…
Zajednica Linux korisnika u svijetu je velika, ne zato što se nekima sviđa/ne sviđa KDE ili GNOME nego zato što OBA obavljaju ono što im je primarna namjena - oba veoma pristojno prikazuju sve što se dešava na PCu i smatram da oba DEa su super samo što je odabir stvar ukusa.
[quote=aldin]evo malo da se tješimo
http://www.linux-watch.com/news/NS9319363052.html
http://www.kubuntu.org/announcements/kde-commitment.php[/quote]
Što se tiče SuSE-a, ovo je bilo očekivao od trenutka kada ga je Novell kupio. Realno gledajući ovo više i nije SuSE koji je nekad bio. Ja sam isključivo KDE korisnik od samog početka. Par puta sam se pokušao switchati na GNOME ali bez uspjeha. Jednostavno mi ne odgovara. Ovo je poprilično loša vijest imajući u vidu da je SuSE ipak neki brandname u Linux svijetu, ali šta se može. Hvala Bogu, pa ima još jako veliki broj distribucija koje koriste KDE kao standardno grafičko okruženje, tipa Mandrive , a eto stiže i dobra vijest da je Kubuntu sada po statusu distribucija prve klase, što mi se jako sviđa. Sve u svemu, nije kraj svijeta.
[vedran@katarina ~]$ rpm -qa | grep ooo
openoffice.org-go-ooo-2.0-0.m129.3mdk
openoffice.org-go-ooo-kde-2.0-0.m129.3mdk
A temu ikona možeš odabrati u Tools / Options / View[/quote]
na mdv 2006 FREE, openoffice je 1.1.5, nema kde ikona, niti opcije da se promjene… probao sam to na kubuntu gdje je office pre2 i to što si rekao zaista radi, ali ovdje neće…
aldine, instaliraj onaj gore paket i imaćeš OOo 2.0 sa kde integracijom… 1.1.5 je samo default, možeš dvicu instalirati.
Eh… Malo se kasno ukljucujem u konverzaciju ali…
Sto se tice teze da Slack (i vecina Linuxa) imaju ruznu instalaciju, ni instalacija Windowsa nije bas lijepa u pocetku (DOS prompt/ruzni plavi ekrani u XP, a nekad i stvarni “plavi ekrani” )
Takodjer, vecina “raje” nikad nece instalirati OS. Uvijek ce im neko “znaniji” instalirati OS (jer vecina njih i nezna skoro sta je instalacija OSa).
Ne bi bilo lose smanjiti koristenje konzole u Linuxu. Mislim pocetnicima, jer se vecina drivera (onih koji rade ) instalira preko konzole, a pocetnicima se sigurno ne kuca tar zxvf xy.tgz… ./configure…
A sto se tice KDE/GNOME, sto god bilo, samo da radi kako treba
Pa ako neko ne instalira OS zašto bi instalirao drajvere? Zar to nije isto instalacija OSa? Instalacija softvera se radi (i treba da se radi) iz GUIja tj. Synaptic, Yast, Rpmdrake itd. itd.