Novell is chopping its SUSE Linux Workstation and Desktop Product Line

Hajd´ da se i ja opet ukljucim kad sam vec ovo zapoceo :).

Iako se zafrkavam sa Linux-om vec dvje-tri godine, sebe smatram jos uvijek pocetnikom. Razloga ima vise. Mozda najveci je taj sto ga koristim slabo ¨aktvino¨, za neke projekte. Silom prilika sam prinudjen koristi Windows kao ¨glavni pogon¨.

Cesto se spominje kako je Linux instalacija komplikovana. Mozda je bila prije godinu-dvije. Danas, SuSE, Mandriva, Fedora,… nista teze od instalacije Windows-a. Mislim da to vise se ne moze navoditi kao neki problem. Problem je (takodje jedan od razloga sto sam pocetnik) po meni ¨podesavanje¨ i odrzavanje kompjutera. Sitnice koje zivot znace. Sitnice koje, htjeli mi to sebi proznati ili ne, su puno prilagodljivije ¨obicnom¨ korisniku. Ne radi CD player ili xmms. Ne mogu podesiti slova, kao da instaliram neki program (a da ne moram koristiti konzolu i one xvz -fd +cdr xXyY | grap >< :: … zastavice koje uglavnom ne kontam sta znace :). DVD burner ne mogu startovati. Isti nasadim na Win kutiju - radi iz prve. Zvucnici ne rade kad ih plug in. Kod Wina nema problema (naravno, treba se restartovati mashina sto kod Linux-a nije potreba ali sam to skont´o kasnije :)), Webcam mi vec poodavno cuci neaktivna jer je nisam znao ukljuciti, dok kod Wina ide bez problema (no, ovo mi nije neka frka tako da ceka da dodje na red :))…
Moje misljenje je da ove i ovakve ¨sitnice¨ su glavna stvar koja odbija nove korisnike.
Isto tako, mozda je nekima konzola i rad preko konzole nesto SUPER, ali sam ubjedjen da je vecina obicnih, ¨malih¨ korisnika jos uvijek stuck sa misem i GUI-jem.

Nazalost, vecina jeste (barem koliko znam).

A ima li ikakve sanse da neke softverske kompanije (ie. Macromedia, Adobe) pocnu izdavati svoje proizvode za Linux? Znam ljudi koji bi rado koristili Linux (ie. presli 100% na njega, Windows poslali u Trash :slight_smile: ) ako bi ovi proizvodi postojali za Linux?

Pa recimo dreamweaver i photoshop se mogu pokrenuti preko WINE-a …

Upravo sam zavrsio instaliranje SuSE 9.1 na jednu mashinu. Pretpostvaljam da ce 90% odmah upitati a sto 9.1?!? Zato sto sam probao 10-tku (skinut sa interneta i zbrnan u ¨domacoj radinosti¨) i nije htio ni startati prvi CD. Onda sam pokusao 9.2 (takodje skinut sa interneta i ja sam nabacio na CD-jeve)i. Bio sam nesto bolje srece jer sam dos´o do 3. CD-a i onda mi javlja gresku No media found?!?!? A posto sam imao knjgu SuSE 9 sa 9.1 verzijom na DVD-ju - probao sami to - i proslo je bez problema. :slight_smile:

E, sad malo ¨saram¨ po kmpu i otvorim ¨Network Browsing¨. Dobijem tri ikone: All SLP Services, SSH Terminal Windows Network.
Posto m je igleda automatski aktivirao Sambu (?!?) mogu da se natakarim na Winwods mashinu. Super. Aktiviranjem SSH Terminala mi se automatski pojavi zenin iBook (prvi put da sam ga uspio vidjeti sa bilo kod kmpjutera u kucnoj mrezi). Pod All SLP Services mi ne pokazuje nista. Intersantno je ad ne vidim drugu SuSE mashinu u mrezi?!?

U stvari, hocu da kazem da ¨redovno¨ mi ne ide onako kako planiram. :slight_smile:

na free ima samo 1.1.5 (3xCD+1xCDlive)

Aha, u tom slučaju javi da ti iskopiram DVD :smiley:

Re: afan -
Sve što si napisao je na mjestu, ja sam lično takođe u ovoj dilemi: svi problemi se mogu riješiti kroz GUI ali ta rješenja važe za samo jednu distribuciju! Ako stvarno želiš biti Linux admin onda fakat moraš koristiti konzolu, ako si “samo korisnik” onda brate drži se jedne distribucije, nauči raditi s njom kako treba, upoznaj se s prednostima, pomiri se s nedostacima, to ti je tako. Najviše me nerviraju ljudi koji isprobaju 10 različitih distribucija (od čega 5 starijih od 2 godine) i zaključe kako je Linux prekomplikovan, problem je što nisu realistično postavili svoje ciljeve.

Konkretno ja najbolje poznajem Mandriva distribuciju i ako bi ti sad instalirao Mandriva 2006 na taj kompjuter garantujem ti da bismo sve tvoje probleme riješili unutar par dana (uz svu sporost internet komunikacije) i to isključivo koristeći GUI. Poslije toga bi i ti sam znao rješavati takve probleme, ali opet samo na Mandrivi. Jedini neriješiv problem je hardver sa kojeg se pošteno ni boja nije osušila (tipa novih laptopa kakve su kupili Dženi i Amar). S druge strane, za učenje konzole treba koji mjesec ali onda znaš srediti svaki mogući Linux :slight_smile: jer si onda punopravan Linux administrator.

Znači odluči se - jesi li administrator ili korisnik - poslije toga sve je lako :smiley:

Pa, u svakom slucaju sam korisniik. Tu se trudim iz svih sila. I dosao sam do toga da sve stvari koje mogu rijesiti na Linux-u - prvo ih tu, tako da kazem, ¨odradjujem¨.

Administrator? Stanje je ovakvo. Web server moje firme je na hostingu kod jedne hosting kompanije. Ja imam root pristup, ali mi rijetko kad zatreba. U stvari, kada sam poceo raditi za ovu firmu, tech support od te hosting frme je Linux manijak (ovo je kompliment :)) i ja sam se ponudio da pokusavam sve stvari sam raditi a da on ¨nadgleda¨, da mi pvo objasni neke stvari, da ja objasnim sta i kako hocu da uradim update/upgrade/install… bilo sta od adminstratorskog posla. Ja tako ucim a on ¨ulaze¨ u mene jer cu ga kasnije manje zafrakvati stvarima koje sam vec naucio. Medjutim, sreca bila kratka vijeka - tip promjenio firmu. I dalje smo u kontatktu i cesto mi objasnjava neke stvari, ali sada ne smijem da bilo sta uradim jer je ne testira na LIVE serveru :slight_smile:
Takodje, plan je da se web server donese ¨u kucu¨, to jest´ u firmu. A ja bi imao zadatak da se brinem o njemu. to bi bio cisto web server jer file, mail, i ostalo ide preko drugih servera o kojima se brine jedan drugi tip. No, to ce se desiti tek kada ja STVARNO budem spozoban da takvo nesto radim. U stvari, kada se JA budem osjecao sposoban - a to je jos daleko. Ja sam nagovorio sefa da mi da jedan kompjuter na poslu da instaliram Linux i da se na njemu vjezbam. On je prist´o ali je nakon par dana mi rekao da ideja i dalje stoji ali da mi nece dati komjuter nego da cemo instalirati Linux/Apache/MySQL/PHP - na jdan od nasih IBM AS400 masina. E, ja tu dalje nista ne znam. Ni kako je on to zamislio ni kako on to planira uraditi. A, on je TOTLNA talasika sto se tice LAMP-a pa se ceka na nekog tipa koji ce nam instalirati ovo sve na AS400. U stvari, koji ce napraviti nekakve particije i neki ¨poseban¨ sistem da LAMP moze radityi neovisno od ostalog. Ne pitajte me nista vise jer ga nisam bas skont´o sta on u stvari hoce.
A do tada, onaj moj prijatelj administrator sa pocetka price mi je rekao kako je on poceo sa svojom ¨administracijom¨: napravio web server kod kuce i odrzavao ga za svoje potrebe a malo kasnije napravio i par ¨account¨-a raji kojima nije nista naplacivao ali ni oni se nisu smjeli buniti¨ na rad servera :). E, ja sam uravo napravio jedan server kod kuce i polako se ucim kroz administriranje servera. Jos je to u povojima. U stvari, server, u jednu ruku jos nije 100% proradio.
A sto se tice historijskog pitanja koji ama bas svi pocetnici postave ba 1824 puta: ¨Koja je najbolja distribucija?¨, moje iskustvo je sljedece a mislim da ce se mnogi sloziti sa mnom. Posto je Linux izlet u nepoznato vecina hoce da budu ¨sigurni¨ da su na pravom putu, da su izabrali najbolje distribuciju za njihove potrebe. Ali i ¨najbolju¨ distribuciju uopste. A ¨problem¨ je, akako i Vedran rece, u velikoj ponudi. Ja sam prvo instalirao RedHat9 da bi poslije par mjeseci javili da vise ne podrzavaju tu distribuciju nego prelaze na Fedoru. Onda sam probap Mandrake 9.1. Malo kasnije Mandrake 10 Cooker (to je i danas distribucija na nasem dedicated server-u firme. Nekako u to vrijeme je sef ¨odlucio¨ da ce na nasem serveru biti instaliran RedHat 3 EL pa sam ja onda na jednu krntiju (koja me i dan danas muci jer ne mogu vise nista na nju instalirati - nesto je riknulo?!?) instalirao Fedoru. A onda CentoOS - kopiju RH 3 EL.
Onda sam kod kuce instalirao SuSE 9.2 (ovu sto imam i danas) i poceo sam nagovarati sefa na SuSE i - za divno cudo on je pristao i kupio SuSE 9 ES - koji mu vec nekoliko mjeseci cuci na stolu jer nikako da nadje nekog ko ce mu instalirati na AS400. Ja sam ga nagovarao nekoliko puta da mi jednostavno da jedan poseban kompjuter za web server ali je ovdje ostao neumoljiv.
Kupio sam knjigu SuSE 9 Bible sa 9.1 DVD-jem i to sam instalirao na jednu drugu kutiju da se vjezbam uz citanje knjige. Nasao sam to kao najbolje rjesenje za mene.
Sad se sjetih jednog savjeta za sve one koji pocinju sa Linuxom a ne znaju koju distribuciju, a koji sam ja dobio od jednog tipa iz lokalne Linux grupe: Izaberi onu istu distribciju koju ima i tvoj prijatelj/poznanik za kojeg smatras da ce ti biti najblizi i od kojeg ces najvise moci nauciti. (zaci, Vedrane, da sam negdje blizu tebe najvjerovatnije bihi ja sada im´o Mandu na svom kompjuteru :)).
Ovo sve sto sam napisao bih u stvari mogao reci i nesto krace: htio bih da budem i administrator, ali mislim da mi je lakse sada se bazirati na jednu distribuciju (konkretno SuSE) i nju dobro protaberiti nego da pokusavam da budem ¨dobar¨ na citavoj Linux platformi. Da li je to ispravno ili ne - ne znam. To cemo tek da vidimo.
Isto tako, mislim da je ucenje Linux-a odredjeno i ¨okolinom¨. Ako si u Linux-ovom okruzenju onda nove stvari dolaze dnevno. Kod mene je frekvencija: sedmicno jer se informacije svedu na forum i newsgroup. I par prijatelja (bolje reci poznanika) koji nemaju bas uvijek vremena za vako pitanje pa i tu cekam na rjesenje i po nekoliko dana.
Druga stvar je predznanje koje se stice kros skolu i znanje koje se stice ¨kod kuce¨ (moj slucaj).
O apsopciji informacija vasih sivih celija starih dvadeset i nesto i mojih od cetrdeset i nesto - necu spominjati :smiley: Kod mene skleroza ne da kuca, nego lupa na vrata :cry:
Znam da nisam otkrio Ameriku ovim svojim postom, ali ce neko mozda naci nesto zanimljivo u njemu…

Ljudi, šparajte energiju !