Evo upravo sada radim u KWordu i slusa me, i koristim njegov naitive .kwd više kao backup, inače sve svoje datoteke držim u PDFu. Ako naletim na netu na interesantan artikl odmah ga printam u PDF n HD.
Ma kako god … jos treba dosta na njemu raditi :))))) Btw. citao sam u PCCHIPU ima prenesena neka anketa o open source-u i pise da je developerima najdrazi DE gnome (oko 34 %) pa onda KDE (oko 32 %) :))))))))
Da, da, naravno, lahko je ispitati neke guzonje, ali ustvari kada razgledas malo i bacis se medju raju, odnosno, broj razvijenih aplikacija, Qt vs GTK vidis da QT aplikacija ima mnogo vise…i besides KDE is just more cute
[quote]Linus: I think the biggest single thing that has happened on the (garbled) have been a lot of good library frameworks. Qt in particular I think made a huge difference. And he KDE libraries and toolbuilder things… (garbled) infrastructure. Gnome is getting there too. But for some reason I just noticed that the KDE people consider it more important to have it working, and sane. Instead of trying to aim for perfection, which the Gnome people are trying to do.
I don’t get involved very much. I used to send a lot of bug reports to the KDE people, until I didn’t have bugs anymore and I stopped.[/quote]
Slažem se sa testnim da na K Office-u ima dosta posla, ali veoma se dobro razvija te smatram da će poteškoće u radu uskoro biti otklonjene.
Open Office je dobar ali spor.
Od editora najdraži mi je Emacs naravno (i pico)
Ova tema (ako ste zaboravili - SuSE i Novell) upravo upada u offtopic crnu rupu:
Bez nekih svetih ratova koji je toolkit bolji, a koji nije, koji je “slobodniji”, a koji nije. Sa stanovišta vašeg omiljenog programskog jezika, razlozi zbog kojih bi GTK mogao biti popularniji od QT-a su:
a) Koristi C jezik (znači, na svim UNIX-oidima - na domaćem terenu)
Ne ulazim u to da li je C podesan za tu namjenu ili nije; ali morate priznati da je C “language of choice” za generacije i generacije UNIX programera
b) Još od ranih dana podržava i druge programske jezike i stalno napreduje na tom polju (GTK-2.0 je language binding doveo na novi nivo, da ne pričam puno, pogledajte dokumentaciju za GObject http://developer.gnome.org/doc/API/2.0/gobject/)
Možete koristiti C, C++, Pascal, Perl, ADA, Python, PHP, ______(favorite toy language)
I KDE pokušava uraditi nešto na tom polju, ali osnovni problem je to što je sam QT urađen u (nestandardnom) C++ i nije ga lako ukalupiti u druge jezike (i koliko ja znam nije obezbijeđena nikakva infrastruktura za language binding)
c) C++ je nevjerovatno komplikovan jezik. U početku zamišljen kao C sa klasama evoluirao je u jedan od najmoćnijih i najkomplikovanijih jezika na planeti. Rastrzan između backward kompatibilnosti sa C-om i dodavanja novih mogućnosti (generičko programiranje, RTTI). Po mom mišljenju, jedan od najvećih poraza C++ je pojava nove klase jezika, (C ++) minus minus) jezika, Jave i C# (sa glavnom odlikom da uklone kompleksnost C++).
P.S. Da se igram malo proroka, izgleda da i Java i C# idu u istom pravcu kao i C++ (generičko programiranje). Ne znam ja šta ti ljudi hoće, ali mislim da je došlo do krize u razvoju softvera slične onoj krajem 70-tih i prelasku sa “proceduralnog” na OO programiranje. OO je u međuvremenu postao “sveti gral” programiranja, a očigledno nije riješio probleme nego čak i stvorio nove (u smislu da pokušava stvoriti unoforman OO pogled na neuniforman svijet). Možda treba odbaciti prepirke koji jezik ili koji stil programiranja je bolji i uraditi nešto puno konkretnije: Razvijati Open/Free source softver (peer review) i možda malo i umiksati XP (ekstremno programiranje)
P.P.S.
Imao sam san, imao sam san da je Python dobio begin/end zagrade…
Nažalost, to je bio samo san…
[quote]Ova tema (ako ste zaboravili - SuSE i Novell) upravo upada u offtopic crnu rupu:
[/quote]
Ma ovo je mal forum … nekako kucna atmosfera … ako nekome smeta neka se javi pa cemo prebaciti u drugi thread Ako nikom ne smeta nema potrebe prekidati tok diskusije
Kao sto jednom Vedran rece … puno manje vremena treba potrositi na jednu ovakvu raspravu nego na razvoj softvera Btw. meni se nesto programira ali moram prvo organizovati vrijeme da pocnem. A i rekao sam da cu praviti onu web aplikaciju za prevodjenje .po datoteka pa sam poceo malo citati HTML 4.01 standard … da bude standardnija
Eto pa kad budem imao nekog koda ako Bog da moze se prikljuciti ko hoce. Odlucio sam da bude radjeno sa php-om i mysqlom na server strani a javascriptom na client strani i da sucelje bude slicno KBabelu. Ovo bi bio poziv i za neke komentare vezane za izbor platforme i neke ideje itd. itb. Zamolicu da ako neko bude komentirao, otvori novi post na tu temu u odgovarajucoj grupi. Isto … mozda najvaznije je ime za aplikaciju. Pa eto prijedloge iznesite.
Eto kad smo već kod toga, vezano za antispam.pl - većinu proteklih mjesec dana sam proveo trenirajući spamassassin što znači da što se mene tiče samom programu nisu potrebna neka unaprjeđenja. Naravno interfejs je očajan i dešava se da kompletna aplikacija zaglavi zato što ne može čitati jedan mailbox (to je problem u Mail::POP3Client modulu koji je poznat i koji sam ja nekad davno čak i riješio mijenjajući taj modul, ali sad mi je mrsko kopati po disku da nađem tu izmijenjenu verziju).
Ime… phpBabel ?
znam da ovaj thread nije krenuo u pravom pravcu, ali ja ubacujem samo malu molbu… Vedrane - o cemu se tacno radi kod te tvoje verzije spamassasina? mozes li otvoriti novi thread da to malo brainstormiramo? zato sto sam i ja upravo zaglavio na tom podrucju i volio bih da vidim kako to drugi rade ( pls - no google )
hvala i jos jednom sorry na interruptu
Pozdrav
ICE
Ja sam ubijeđen da je Star Office 7 najbolja Office Aplikacija koja se nalazi na tržištu (iako lično koristim Open Source) jer je u stanju da obrađuje sve dokumente, kako MS tako i Open Office.
Skoro je izašao Quick Starter za Open Office koji ubrzava pokretanje, samo se pitam zašto ga distribucije još nisu ugradile.
Nadam se da će naredne verzije Open Officea podržavati i Koffice dokumente jer ovako kao sad mi taj format djeluje nekako usamljen.
Ja Open Officeu dajem veliku budućnost =P~
SuSE je uključio brzi starter
A preveden je i na naš jezik!
Upravu si babysiter, ia ja se nadam da će OO uključit mogućnost manipulacije Ko dokumenata. nije im to fer!
Pa vjerovatno zato sto je taj brzi starter bez veze. Potpuno isti efekat kao da si stavio OOo u Startup direktorij. Ok ako imaš 256 MB RAMa viška.
kad je u pravu, onda je u pravu…
Pozdrav
ICE
Hoce li se sad ovaj dio foruma zvati Novell Linux :)) ?
Vala bash, dosta offtopica, otvarajete druge threadove, da dzabe ne zakljucavam temu
ja cuj kako se prijeti… zvuci isto kao da si sad otisao u Nürnberg i rekao onima iz SuSE.a da neces vise koristiti njihovu dist zato sto su prodali firmu… isti efekat
Pozdrav
ICE
Nije da prijetim, ali Open Office jeste offtopic, a po nekom dogovoru ja bi trebao da obracam paznju na takve stvari na forumu…
Zar to mislis da “prijetnju” ne mogu izvrsiti?
budemo li se mi ovdje raspravljali jeli ono bila prijetnja ili hoces li je ti provesti u djelo, ovaj ce topic otici ne samo off topic nego i u tri pocetna mjesta… a posto vidim da svi cekaju da vide kako ce se stvari dalje razvijati ( sto se tice SuSE i Novella ), mogao bi komotno zakljucati topic, jer ce sigurno kasnije neko otvoriti novi thread sa linkom na neku novu vijest o ovoj kupoprodaji… stay cool
Pozdrav
ICE
As you wish…