http://www.suse.com/us/company/press/press_releases/archive03/novell_suse.html
Neznam kako vi to vidite, al meni se ovo nesviđa. Nepoznajem dovoljno Novell ali mi je dosta da čujem da je to veliki Američki softwarski proizvođač. Nakon što nisu imali uspjeha sa svojim sopstvenim produktima, pokušavaju i sa Linuxom.
Povlačim svoju misao da će BHLD jednog dana …ma znate već šta.
Sva sreća da sam na vrijeme naučio da baratam sa Knoppixom :-s
Ne svidja se ni meni, ali eto, vidjecemo na sta ce ovo izaci… Ako i zeznu SuSE, uvijek ima neka druga distribucija, manje vise, sve je to isto
Ni meni se ne sviđa, ali nas se ništa ne pita…
There is allways Debian
Tradicionalni Americki model, kupi sto valja, a uglavnom importuju one stvari koje su dugo godina kovane u Evropi. Stvar koja mi najvise ne odgovara kod ovog je da ce najgore proci KDE! Prvo ce biti manje finansijske pomoći, zatim KOffice ce se duplo sprorije razvijati, osim ako Mandrake se ne obogati, i podupla donacjie…yeah right! No Comment
Kako kazu ljudi iz Ximiana cilj im je da naprave jedan Desktop tako da postoji neka vrsta standarda za developere, a znamo sta Ximian koristi…Gnome naravno, jednostavno fuj…iako su rekli da ce podrzavati i KDE; ali kako, kao sto je SuSE podrzavao Gnome?
everything that has a beginning has an end… smlc… ipak - ima i drugih distribucija… nije dotle doslo da se vracamo na vinblowze… bas me interesuje kako ce to sve izgledati… ipak - kao sto neko rece, ameri samo kupuju europske proizvode jer su ocigledno glupi da naprave ista posteno ( prisjetite se ko je napravio prvo racunalo koje se moglo programirati - SVABO a ne amer )… uostalom - Novellovi proizvodi nikad nisu radili, barem ja jos uvijek nemam pozitivnog iskustva sa njima…
Pozdrav
ICE
To za KDE - nešto sumnjam da će proći tako lako. Ne zaboravite da je no.1 klijent SuSEa još uvijek njemačka vlada, a Novell ako je pametan će sve učiniti da tako i ostane. Njemačka vlada kao što znamo ima veliku investiciju u KDE, preciznije u njihovo groupware rješenje. Čitao sam negdje da je Novell kupio Ximian iz isključivog razloga da bi imali na raspolaganju njihov Connector koji omogućuje vezivanje na MS servere. Ova funkcionalnost bi mogla biti vrlo korisna za Kroupware…
A ako to nije tačno - dodajte napuštanje KDEa na činjenicu da SuSE postaje američka firma i postaje jasno da bi se njemački gradovi mogli odlučivati na neke druge Linux distribucije ili čak napraviti vlastitu. Debian je vrlo popularan u Njemačkoj a i Knopper je Nijemac (Knoppix interesantno ne sadrži Gnome).
To je tačno, mada je skoro je izasao Gnoppix koji ne sadrži KDE nego isključivo Gnome.
Možda je najbolje da sačekamo i vidimo šta će vrijeme donijeti. Danas su objavili da će SuSE nastaviti sa postojećom strategijom razvoja i proizvodnje kao i do sada.
Ovdje u Njemačkoj je većina protiv dok se sa druge strane bare ,kako sam čuo , raduju. Naravno imaju i zašto. :rolleyes:
Ukoliko se sve ovako odigra KDE će sigurno izgubiti na svom uticaju u Linux svijetu. GNOME mi se nikad nije toliko sviđao, ali sjetimo se da postoje i alternative tipa Enlightenment, IceWM, Window Maker… 8)
Ukoliko se sve bude odvijalo na ovaj “američki” način bit ću prisiljen da se prebacim upotpunosti na Debian (ili Knoppix)
[quote]Ukoliko se sve ovako odigra KDE će sigurno izgubiti na svom uticaju u Linux svijetu. GNOME mi se nikad nije toliko sviđao, ali sjetimo se da postoje i alternative tipa Enlightenment, IceWM, Window Maker… 8)
Ukoliko se sve bude odvijalo na ovaj “američki” način bit ću prisiljen da se prebacim upotpunosti na Debian (ili Knoppix) :)[/quote]
Iako ja koristim gnome, i trebao bih se radovati ovome ;), zao mi nekako kako su se ljudi uskukali na onom drugom linku sto je Vedran postao. Btw. primjetio sam da niko od njih (niko do pola stranice koliko sam citao) nije gledao onu drugu stranu. Tj. licence. Koliko ja znam Qt je GPL a GTK+ je LGPL (ispravite ako grijesim). Razlika u ove dvije licence je da se GTK+ moze koristiti i za pravljenje “anamo onog” softvera, uz distribuciju objektnog koda (da bi korisnik mogao linkati kod sa novijim verzijama biblioteke). To je uzasno pogodno za jednu takvu korporaciju jer bi time omogucila svima da lagano pisu softver za njen desktop. Zato mislim da ce Novell ukinuti KDE Primite moje saucesce. Mada moram priznati da je Qt nekako ljepsi za programirati nego GTK+ i da je Quanta odlican program I da je KDevelop isto dobar program Ali ipak GNOME je bolji DE i Gedit je bolji od Kedita
A Koffice sux! Bljak bljak bljak.
Naravno KDE ce se nastaviti razvijati … jel tako ? Ovo znaci samo malo vise para za GNOME Najbolje bi bilo kad ni jedan DE ne bi umro
Treba malo sačekati i vidjeti politiku Novella…
Primljeno saučešće 8)
KOffice je super. Ne znam ćemu tolika averzija prema pomenutom ali ja u svakom slučaju više volim upaliti KOffice nego čekati prebrzi Open Office …
Enlightenment rulez…
Mala korekcija upućena testnom
Qt i nije baš GPL!
Zato što PRVO moraš prihvatiti licencu koja kaže nešto kao “za komercijalnu upotrebu ovog softvera/bibilioteke mora se platiti toliko i toliko, a za nekomercijalnu upotrebu Qt je GPL”. Prevedeno na naš, NE SMIJEŠ prodavati Qt aplikacije (ni free source) ukoliko nisi platio komercijalnu licencu TrollTech-u.
Ustvari čak ne smiješ ni razvijati GPL softver, pa zatim (recimo kad taj softver postane uspješan) preći na komercijalnu Qt licencu. To su izričito zabranili.
Mislim da će KDE prebroditi i nadzivjeti Gnome! KDE je ipak mnogo vise mature i nekako izgleda kao da je sve jedno, da je sve iste krvi! Sve se isto ponasa, A i Linus licno vise gotivi KDE od Gnome, a najvise kritikuje OOo hihi…Takodjer nemojmo zaboraviti da KHTML koristi Apple! Zatim mislim da mnogo vise komercijalnih firmi podrzava KDE, i da ce KDE mozda i ojacati poslije ovoga…Jer uzmimo samo K3B, german ostaje german! Sada koliko SuSE zaposlenih ce uopste preci u novell to ne znam, ali mozda procvjeta novi fork iz SuSE Teama…ipak su to njemci! Jedino mi je zao Yasta /odnosno konsolne verzije…Gnome Office je uzasan, pogotovo onaj Open/Save Dialog, ma strasno! Tek sada su se sjetili da porade na njemu. A pogotovo Gnome zajednica je uzasna! Pa halo ljudi cak i XPDE koristi QT lib!!! naravno mislim na KYLIx i ostalo Borland proizvode. Lindows ima veoma perspektivnu buducnost! Iako su i sada dobro stacionirani, naravno KDE based. HAIL! Samo jedina GTK aplikacije koja je zasluzila da joj odam postovanje, je naravno GIMP, odnosno verzija 1.3
mozda ce novell ipak biti dovoljno pametan i pustiti SuSE da nastavi sa svojom strategijom, koja se vec pokazala i vise nego efikasna… sit and wait ( and pray ?? ) - Istina, bilo bi glupo od Novella da izgubi vladu Njemacke, kao najveceg korisnika Suseta, samo preuzimanja iste firme…
Pozdrav
ICE
To nešto kao yast licenca? :twisted:
[quote]Mala korekcija upućena testnom
Qt i nije baš GPL!
…
Ustvari čak ne smiješ ni razvijati GPL softver, pa zatim (recimo kad taj softver postane uspješan) preći na komercijalnu Qt licencu. To su izričito zabranili.[/quote]
Trenutno mi takva licenca ne smeta (jer ne namjeravam nista od onoga sto bih isprogramirao prodavati) medjutim kada bih imao firmu malo bi bolje razmislio Mozda bih koristio FLTK
[quote]
KOffice je super. Ne znam ćemu tolika averzija prema pomenutom ali ja u svakom slučaju više volim upaliti KOffice nego čekati prebrzi Open Office …
Enlightenment rulez…[/quote]
Znas cemu averzija ? Radio ja u Kwordu nesto i zatrebalo mi da prebacim u .doc Nista komplikovano … osnovno formatiranje … dakle koristio sam jedan font, dvije razlicite velicine fonta i bold i italic. I nisam uspio da prebacim bez gubitka formatiranja. A prvo sam morao da snimim kao .tex pa da onda otvorim u OpenOffice.org-u i snimim kao .doc
Rijec je o Kword-u 1.2.1
eh da … jos da napomenem da sam pokusavajuci isprobao razne vrste formata i razne “puteve” konverzija … zanimljivo je da je najblize rezultate dala konverzija .kwd -> .pdf -> .html Ali bilo je nekih glupih gresaka koje nisam mogao rucno da mijenjam npr. boldiram nekoliko rijeci u jednom redu a poslije konverzije u html cijeli red bude boldiran i tako to. Onda pravilo je probleme sa nasim slovima … Btw. copy/paste iz kworda u OOo nije prenosio formatiranje. Pa eto … ako mislite sta raditi sto bi se trebalo citati u MS Wordu … koristite OOo