Novi član

Pozdrav svima, ja sam Goran. Inače sam iz Hrvatske ali ovo mi se čini nekako najbolji forum na našem govornom području što se Linuxa tiče.

Evo danas sam prvi put malo zagrizo za Linux i potrudio se da ne odustanem nakon 10 minuta :slight_smile: Instaliro sam Ubuntu. Čini mi se OK. Malo sam se patio sa promjenom rezolucije i frekvencije ali uz pomoć google-a sam uspio natjerat na 85Hz… ne znam valjda nede više :slight_smile: naviko sam na Windowsima na 100Hz.

Za prvi dan što sam uspio napravit je namjestit rezoluciju i frekvenciju, spojit se na net, instalirat Kopete (IM program) i Thunderbird, instalirat i raspakirat Xampp, pomoću terminala nać svoju ip adresu :smiley: naučio par komandi za kopiranje, birsanje foldera i slično… Ja sam zadovoljan s obzirom da je ovo moje prvo susretanje sa Linuxom duže od 10 minuta :smiley:

Nadam se da ću ovdje dobiti pomoć kad mi nešto zapne.

Lijep pozdrav!

Dobro dosao i zelim ti lijep provod na ovom forumu. :slight_smile:

To sa frekvencijama mozes rucno promjenit u /etc/X11/xorg.conf fileu. Prije nego ista promjenis u njemu kopiraj ga negdje da imas backup fajla koji radi kako tako… takodje mozes koristit aplikaciju “xorgconfig” (iz konzole ko root) da podesis te frekvencije …

ja sam to sve podesio u dpkg-reconfigure xserver-xorg :slight_smile:

Vozdra. Dobro si mjesto odabrao. :wink:
Vecinu svojih problema ova raja ti moze pomoci da rijesis, evo i par savjeta koji ce ti koristiti dugo vremena:

• Prije postavljanja pitanja na forumu pretrazi da neko nije postavio to pitanje vec
  • Pretrazi nas wiki na http://start.linux.org.ba/
  • Potrazi na Googleu: http://www.google.com/
  • Ako ne nadjes nigdje, postavi pitanje u onoj sekciji foruma koja odgovara tvom problemu i ako ti nije mrsko koristi BBCode (npr. boldirana slova su puno lakse uociva)

Inace, dobrodosao na forum. Have a nice stay :slight_smile:

Pa poprilično si stvari skontao, što bi se reklo ide ti od ruke :slight_smile: meni je trebalo malo više za sve to.

Gogy posalji nam model monitora i proizvodjaca i na stranici proizvodjaca mozes naci frekvencije tacne koje monitor koristi pa to podesis u /etc/X11/xorg.conf fileu.

I to sam već prije napravio :wink:

Model je LG Flatron F700P
max horizontalna 30-98hz
max vertikalna 50-160hz

Edit: iako sam to napravio onim načinom

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

i tamo podesio fino ove frekvencije, i sad mi radi na 85hz ima za promijeniti tamo u System -> Preferences -> Screen Resolution ali u samom fajlu etc/X11/xorg.conf pod sekcijom monitor nema ispisanih tih frekvencija a vidio sam na nekim stranicama da drugima piše… pa mi je to malo zbunjujuće…
I ne znam zašto slika mi nije baš najčistija… tj. text nije onako oštar kao pod Windowsima…

Windows koristi “Microsoft Sans Serif” font za aplikacije koji je tzv. pixel-font, tj. nije truetype i zato ti izgleda ostrije. No da te razveselim, Linux ima bolje fontove jer pixel fontovi vise naprezu oci i puno je teze citati ih :wink:

A ako tekst nije cist, potrazi na Googleu ili na forumu antialiasing pod Ubuntuom. Ako koristis GNOME, fontove mozes stimati u System -> Preferences -> Fonts, stavi Full Hinting (ili kako se vec zove) i uzivaj :slight_smile:

Dobro došao Gogy!
Mislim da ovo nije nimalo off topic :wink:

Ali kod mene nije problem u aplikacijama već samo u browseru (Firefox) na web stranicama… Pogotovo kod sitnijih fontova.

Ako vec nisi, dodaj non-free, universe i multiverse repozitorije i uradi sudo apt-get install msttcorefonts. Restartaj graficko okruzenje. Javi je li ista bolje.

Evo napravio sam to ali nije ništa bolje.

EDIT: meni se čini da je to do grafičke, za koju sam zaboravio instalirat drivere izgubljen u istraživanju Linux svijeta :smiley:

E sad mi treba pomoć jer ovo stvarno nemam pojma kak instalirat. Pročito sam u readme fajlu kak se instalira ali neće…

READ ME FAJL:

2.2 Installing the driver using the rpm utility program

Download the rpm that fits to your system and store the package
to a temporary folder where you can create, delete, and modify files
and directories. You’ll need at least 5 MB of diskspace available.

Get super user (root) privileges and change (cd) to this directory.
Start the rpm program:

rpm -Uhv <package_name>.rpm

In case you do spot any problems try this command line:

rpm -i --force <ati_package_name>.rpm

i sad ja probam sudo rpm -Uh --force Desktop/fglrx-glc22-410-325i586.rpm i javi mi ovo:

error: Failed dependencies:
/bin/sh is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
ld-linux.so.2 is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libc.so.6 is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libdl.so.2 is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libICE.so.6 is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libm.so.6 is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libpthread.so.0 is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libSM.so.6 is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libX11.so.6 is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libXaw.so.7 is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libXext.so.6 is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libXmu.so.6 is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libXpm.so.4 is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libXt.so.6 is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
/bin/bash is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libc.so.6(GLIBC_2.0) is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libc.so.6(GLIBC_2.1) is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libc.so.6(GLIBC_2.1.3) is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libdl.so.2(GLIBC_2.0) is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libdl.so.2(GLIBC_2.1) is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libm.so.6(GLIBC_2.0) is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586
libpthread.so.0(GLIBC_2.0) is needed by fglrx-glc22-4.1.0-3.2.5.i586

Pa u svijetu .rpm imas te dependencies, oslanjajuse paketi na pakete, kao npr za tvoje budjenje nije moguce bez kafe. E tako je isto i sa paketima. Znaci trebaju ti dole svi paketi za to, vec jedno bolje pitanje na kojoj si distro?

P.S: Ako neces da tako ovisi niko o nicemu, ima brate stvar koja se zove Slackware :wink:

Već sam naveo gore u prvom postu - Ubuntu.

Ima li neki način da to sve odjednom skinem ili moram tražit paket po paket u synapticu?

Sacekaj,
Instalirao si Ubuntu a radis sa rpm?
Rpm je za Suse, Fedoru ili Mandrivu
Deb paketi su za Ubuntu i Debian
Idi na http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy tu imas sve sto se tice Ubuntu Edgy
Za Dapper-a http://start.linux.org.ba/Ubuntu_vodi%C4%8D Malo preveden ako zapne sa engleskim onda se sluzi sa ovim kao prijevod :slight_smile:
Za graficku http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Installation_Guide
Za fontove to neces popraviti sa driverom za graficku

Prebacicu u Ubuntu Forum kako se Fontovi mijenjaju :slight_smile:

@Medo, ti si fakat medo, al si upravu

Nista pardon, ja sam uletio u topic a sam osam protico Gogy zadnji post, nisam vidio da ima jos … desava se

Gogy uploadaj screenshot tvog stanja na neki free image hosting poput http://www.imageshack.us/ pa da vidimo o cemu je rijec zapravo.

[quote=medo]Sacekaj,
Instalirao si Ubuntu a radis sa rpm?[/quote]
Jedino to mi je na CD-u od grafičke…

Evo sad ću opalit screenshoot

Evo, google možda nije najbolji primjer al pogledajte ove radio buttone kako su grbavi… e tako mi na nekim stranicama zna text bit čudan, drugačiji nego na Windowsima… Nekak manji, drugačiji nego što inače je…

http://img99.imageshack.us/img99/1543/screenshotrd8.png

Ovo na slici je Dapper
Instaliraj slijedece pakete

Downloaduj slijedece http://wiki.ubuntuusers.de/_attachments/Schriftbild_verbessern/Schriftbild_verbessern.tar.gz te instaliraj sve sta je unutra
Poslije

Upisi slijedece:

[code] <?xml version="1.0"?>

medium false [/code] Odjavi se pa se opet prijavi tj. restartuj X server Sredi u System>Preferences>Font ono kako bi ti zelio i to je to Sada ti je sve u Windows-u Ukoliko niti ovo ne pomaze promjeni u local.conf u slijedece [code]<?xml version="1.0"?> /var/lib/defoma/fontconfig.d/fonts.conf 12 true true hintmedium Bitstream Vera Sans Arial Helvetica Arial Palatino Georgia [/code] Ukoliko zelis jos kao u windowsu "Clear Type" ima toga jos za pisati :)