Novi KDE Plasma Netbook Interface

Novi Plazma-bazirani KDE desktop shell je dizajniran da omogući bolje iskustvo onima koji koriste netbook i druge uređaje sa malim ekranima.

Plasma

Plasma je svestran framework koji daje osnovnu infrastrukturu KDE desktop shell-u. Sadrži nekoliko core dijelova korisničkog interface-a, uključujući panele, desktop ikone, launchere. Plazmina bogata arhitektura daje čisto razdvajanje između funkcionalnosti i prezentacije. Prezentacijski sloj je nezavisan od rezolucije, što daje prednost za uređaje neobičnih rezolucija.

Individualni desktop widget-i koji čine Plasma-baziranu okolinu se zovu plasmoidi. Oni komuniciraju sa Plasminim engine-om da bi povukli informacije koje su zatim prikazane korisniku. Plasmoidi se postavljaju u “containment” objekte koji kontrolišu kako su plasmoidi organizirani na ekranu. Korisnici mogu obavljati različite Plasma aktivnosti gdje je svaka od njih set objekata (containment) i plasmoida. Plazmin modularni pristup je prednost jer čini jednostavnim developerima da izgrade potpuno podesiv desktop za kratko vrijeme.

KDE netbook interface se sastoji od kustomiziranih Plasma objekata i specijalne teme za KDE, KWin window manager-a, malog panela na vrhu ekrana koji daje pristup Plasma activity switcher-u i prikazuje notifikaciju i ikone. Okolina ima dvije aktivnosti Newspaper aktivnost koja prikazije informacione plasmoide i Aplications aktivnost koja služi kao launcher.

KDE netbook projekat je još uvijek u ranoj prototip fazi i neće biti spreman za nadolazeći KDE 4.3 izdanje. Glavni Plasma developer Aaron Seigo ga je smjestio u roadmap za KDE 4.4 što znači da će biti spreman za korisnike u Januaru.