Novi podforum

Neznam da li se admini slazu, da se otvori novi podforum “Tutorijali” u kojemu bi mogli biti predlagani tutorijali i knjige…

Zvuci OK, postaj par linkova ovdje da imamo s čim početi, pa ćemo napraviti podforum i premjestiti temu.

Samo da podsjetim da je i ranije bilo takvih ideja, ali se ispostavljalo da su u pitanju uglavnom nelegalni skenovi knjiga. ULK ne podržava kršenje autorskih prava pa će takvi linkovi biti brzo brisani. Možete kačiti linkove na legalne tutorijale (pod poznatim FLOSS licencama).

Zasto ne, ako bi neko bio voljan napisati neki kratak tutorijal ili savjet kako nesto uraditi. Za komercijalne knjige nek se samo okace linkove gdje se moze kupiti i to bi bilo ok.

cemu tutorijaliu forumu pa aktivrajte (arhivu )stranicu na kojoj je prije bilo toga

Jedno vrijeme sam odrzavo wiki i sta me to iskustvo naucilo je da trenutno dosta ljudi koji poznaju teme dobro jednostavno nemaju vremena da pisu dobra tutorijale i vodice. Mi smo pokusali sastavit ULK vodic ali problem je u takvim pohodima sto pored potrebnog vremena da se napise kvalitetan materijal svako treba ulozit vremena u organizaciju takvih pohoda i pratit bar nekakvu konvenciju da bi to bilo uopste pregledno. Wiki je recimo imo 50 nacina pisanja, neki su imali zaglavlje sa autorima, neki su imali autore u wiki logu neki su koristili predefinisane sablone neki nisu, itd itd itd.

Ako je cilj samo naljepljivat linkove moze podforum mada sam misljenja da ne treba jer vec postoje sekcije u koje se moze skoro sve postavit (od podforuma po distribuciji do programiranja). Pametnije je zavest konvenciju da ako hoces oblijepit tutorijal stavis u naslov teme [Tutorijal] i to je to.

hmm ima i toga , na kraju ni shablon ni konvencija ne uticu na kvalitet texta i funkcionalnost HowTo-a, recimo ja sam previse lijen pisati za pocetnike, oni sa iskustvom skuzice odmah bez puno frke, ono u stilu Howtoforge.com mi se jako svidja i redovno korisitm i pisem takve tutorijale

A da prvi tutorial bude wiki konvencija-HOWTO :slight_smile: ja imam svoj wiki za neke stvari koje ne mogu vise da pamtim ili ih radim vrlo rijetko. Vjerujem da smo svi puni nekih folova koji nisu za tutirijala nego neke sitnice i fazoni. Evo bas zadnje sto sam radio je instalacija Debian-a na IBM x235. Potrosio par sati dok nisam skontao da moram uraditi upgrade bios-a jer ta verzija pravi kernel panic. Nekom bi moglo biti od pomoci.

Na ovu ideju sam dosao kad sam vidio die7-ov blog http://jasminklipic.blogspot.de/ ( ako sam u pravu), vidim lijepo napisano dosta tutorijala a nisam ni znao dok nije bilo spomenuto na forumu, zasto nebi imali jedno mijesto gdje mozemo ostaviti link ili neki tekst da i ostali posjetioci stranice mogu vidjeti kako nesto uraditi.

uhhh :wink: u ovom slucaju se slazem hahaha

ne salim se podrzavam pogotovo ako se radi o naprednim stvarima, zao mi je samo sto nema one stare arhive, jer mi se svidjala bilo je dosta dobrih stvari, o istoriji Distribucija o ljudima koji su je napravili a onda o konfiguracijama instalacijima iskustvima na brzim, sporijim systemima

ja ljudi pisem jer starim i zaboravljam cak i ono sto juce naucim i godinama korisitim u praxi, probubalo se…a ne sto hocu da se promovisem ili nekom pomogem nego do sebi, ali ako i nekome pomogne drago mi je, mada kazem za pocetnike definitvno nije i sigurno ima greska (a posto sam smouki englez o jeizku i da ne govorim, pa vise neznam ni svoj kako treba) :slight_smile:

u smislu toga evo jedan zakacen link na temu instalcije drbd pod kategoriji sigurnost , frisak :slight_smile:

Samo da podsjetim na ovu diskusiju prije nego što nastavimo na tu temu: http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6669
Nije toliko davno bilo :slight_smile:
Osim toga ovo nije off topic…

[quote=vedran]Samo da podsjetim na ovu diskusiju prije nego što nastavimo na tu temu: http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6669
Nije toliko davno bilo :slight_smile:
Osim toga ovo nije off topic…[/quote]

i dje zavrsi wiki tj arhiva :slight_smile: sta bi od hmtlovanja

U međuvremenu je crko server, nakon čega je Adis obećao da će napraviti backup stvari sa starog diska i učiniti ga dostupnim, ali od toga nema ništa već evo preko 5 mjeseci (server pao krajem januara).