Novi Suse problem!

E ovako:
Uzeo sam ispravne cd-ove od poznanika i instalir’o Suse 10.0. Pri instalaciji sam “zakacio” gnome, “kde”, “c/c++ develop. tools”, “games”, i samo neke stvari iz “all of kde” te dependencies koje mi je on (suse) stavio.

Na kraju instalacije sam prijavio svoje uredjaje (promijenio sam ono sto je on nudio) i to: bluetooth i printer, htio sam i zvucnu, ali je nisam nasao, a monitor nisam nikako ni dirao te su ostale njegove postavke: 1024768 (ili12807nesto), 24 bit boja i DW(nesto, ne sjecam se skroz oznake), premda ovo DW nije moj monitor.

E sad dolaze problemi! Kad se boota suse, nakon splash screena (one slicice HDD-a, tipki, kartice i racunara) posalje mi monitor na stand by (umjesto zelene gori narandzasta LED), jos neko vrijeme “drobi” i “racuna” i to je sve, nista se ne pojavljuje na ekranu.

Failsafe mod mi radi (bar mislim da radi, poznajem konzolu k’o spanska sela) i winxp mi radi, ono floppy nisam ni prob’o. Pokuso sam u boot options sljedece: vga=normal (rek’o mi prijatelj), apm=off, acpi=off, splash=off (ovo troje sam vidio u helpu) i monitor=normal (ovo sam ja izmislio). Nista se nije promijenilo.

P.S.
Izvinjavam se sto ovako opsirno gnjavim, ali stvarno nemam pojma o Linuxu (zasad) pa ne znam sta vam je vazno.

Ovo je vise za suse forum, pa neka neko od nadlezni to prebaci.

Mada si poprilicno opsirno opisao problem, gdje ti stane sa dizanjem sistema sta ti javi?

Mislim da si nesto zezno prilikom instalacije… Mislim da ce ti neko od suse korisnika pomoci…

[quote=igo]E ovako:
Uzeo sam ispravne cd-ove od poznanika i instalir’o Suse 10.0. Pri instalaciji sam “zakacio” gnome, “kde”, “c/c++ develop. tools”, “games”, i samo neke stvari iz “all of kde” te dependencies koje mi je on (suse) stavio.

Na kraju instalacije sam prijavio svoje uredjaje (promijenio sam ono sto je on nudio) i to: bluetooth i printer, htio sam i zvucnu, ali je nisam nasao, a monitor nisam nikako ni dirao te su ostale njegove postavke: 1024768 (ili12807nesto), 24 bit boja i DW(nesto, ne sjecam se skroz oznake), premda ovo DW nije moj monitor.

E sad dolaze problemi! Kad se boota suse, nakon splash screena (one slicice HDD-a, tipki, kartice i racunara) posalje mi monitor na stand by (umjesto zelene gori narandzasta LED), jos neko vrijeme “drobi” i “racuna” i to je sve, nista se ne pojavljuje na ekranu.

Failsafe mod mi radi (bar mislim da radi, poznajem konzolu k’o spanska sela) i winxp mi radi, ono floppy nisam ni prob’o. Pokuso sam u boot options sljedece: vga=normal (rek’o mi prijatelj), apm=off, acpi=off, splash=off (ovo troje sam vidio u helpu) i monitor=normal (ovo sam ja izmislio). Nista se nije promijenilo.

P.S.
Izvinjavam se sto ovako opsirno gnjavim, ali stvarno nemam pojma o Linuxu (zasad) pa ne znam sta vam je vazno.[/quote]
OT (offtopic)

probaj nabaviti neku live distribuciju: BHLD, ubuntu, knoppix, mandriva, suse, ako one rade onda je nešto do tog suse-a kojeg sada štimaš, moguće da tvoj hardwer nije 100% podržan. Znam da nisam nešta extra pomogao oko ovog gore pitanja…

edit:
npr kod mene je bila slična situacija na slj. distro:
fedora 3 radi ko sat, probo snimiti fedora core 4 nije moglo zablokira odmah na početku
mandrake 10.1 community snimi se ok ali prilikom boota se restartuje i nikako da se pokrene, dok na mdk 10.1 official radi ko doxa

kod mog jarana snimmim kubuntu, a juče prekučer probam mdv 2006 nemože samo zaledi, prema tome ovo su slučajevi za muldera i sculy, zato probaj live distro vidiš može li. Eh još nešto kod mene ima jedan hronični problem od 9.0 verzije svaki suse mi zaledi pri radu u kde-u šta ćeš, do hardware-a, ali zato nađeš alterantivu mandriva kubuntu debian fedora, sve je to u “pet deka”…

[quote=Almir]Ovo je vise za suse forum, pa neka neko od nadlezni to prebaci.

Mada si poprilicno opsirno opisao problem, gdje ti stane sa dizanjem sistema sta ti javi?

Mislim da si nesto zezno prilikom instalacije… Mislim da ce ti neko od suse korisnika pomoci…[/quote]
Nista mi ne izbaci, jednostavno ode na stdby. I jos nesto, probo sam upisati user name i password onako naslijepo pa je opet nesto “drobio”, kontam da bih samo trebo nekako doci do settingsa za monitor pa da probam naci svoj.

OT (offtopic)

probaj nabaviti neku live distribuciju: BHLD, ubuntu, knoppix, mandriva, suse, ako one rade onda je nešto do tog suse-a kojeg sada štimaš, moguće da tvoj hardwer nije 100% podržan. Znam da nisam nešta extra pomogao oko ovog gore pitanja…

edit:
fedora 3 radi ko sat, probo snimiti fedora core 4 nije moglo zablokira odmah na početku
mandrake 10.1 community snimi se ok ali prilikom boota se restartuje i nikako da se pokrene, dok na mdk 10.1 official radi ko doxa

kod mog jarana snimmim kubuntu, a juče prekučer probam mdv 2006 nemože samo zaledi, prema tome ovo su slučajevi za muldera i sculy, zato probaj live distro vidiš može li. Eh još nešto kod mene ima jedan hronični problem od 9.0 verzije svaki suse mi zaledi pri radu u kde-u šta ćeš, do hardware-a, ali zato nađeš alterantivu mandriva kubuntu debian fedora, sve je to u “pet deka”…[/quote]
Ama probo sam ja Ubuntu live, cak sam ga imo instaliranog dan, dva i sve mi je radilo osim modema (koji je win).
Ako budem mor’o neku drugu distribuciju instalirati, ili stariji suse, sta mi predlazete i kako da dodjem do cd-ova (ispravnih). Inace sam u Sarajevu pa mi ne bi bilo mrsko doci do nekog ko nije dalje od Ilidze.

OT (offtopic)

edit:

kod mog jarana snimmim kubuntu, a juče prekučer probam mdv 2006 nemože samo zaledi, prema tome ovo su slučajevi za muldera i sculy, zato probaj live distro vidiš može li. Eh još nešto kod mene ima jedan hronični problem od 9.0 verzije svaki suse mi zaledi pri radu u kde-u šta ćeš, do hardware-a, ali zato nađeš alterantivu mandriva kubuntu debian fedora, sve je to u “pet deka”…[/quote]
Ama probo sam ja Ubuntu live, cak sam ga imo instaliranog dan, dva i sve mi je radilo osim modema (koji je win).
Ako budem mor’o neku drugu distribuciju instalirati, ili stariji suse, sta mi predlazete i kako da dodjem do cd-ova (ispravnih). Inace sam u Sarajevu pa mi ne bi bilo mrsko doci do nekog ko nije dalje od Ilidze.[/quote]
nije problem, ako ti nije “hića” ostavimo za pon, ili ako jeste šalji mail pa ćemo se dogovoriti, imam ti ja mandrivu sa njom ima i live cd, ako on prođe proće i ona (ako Bog da)

ps: imam i kubuntu/ubuntu 5.10 ostalo sam “razdijelio”

evo da ne bude da vam kradem pos’o lol

cd/dvd-ove možeš naručiti i na druge načine

http://distribucije.linux.org.ba/

Probaj ovako: pritisni Ctrl+Alt+F1 da se prebaciš u konzolu, pa onda se logiraj kao root i kucaj “sax”. Tu smanji rezoluciju monitora.

Sredio sam problem. Ponovo sam instalir’o Suse, “zakacio” sam samo gnome i preskocio cijelu konfiguraciju hardwarea u instalaciji. Kasnije sam ubacio KDE i ostalo sto sam htio i i dalje radi ok.
Sad se samo bojim da, kad instaliram printer i bluetooth, mi se ne desi opet isto. Inace mi bluetooth pravi probleme i u winxp dok u win98 radi fantasticno. Kontam da stavim Mandrivu live cd (koju sam dobio od Aldina maloprije, a i instalacione cdove Mandrive) pa da u njoj prvo probam.

Zahvaljujem se Aldinu, Almiru i Vedranu na savjetima te Aldinu na CDovima.