Novi The Gimp! 2.0pre1

…izgleda vrlo zanimljivo :slight_smile: Moram reći da sam impresioniran, istina dugo im je i trebalo za ovu verziju :wink: ali isplati se.

Ovo je jedan screenshot koji sam nabrzinu napravio:
http://members.smartnet.ba/vedran/snimak21.png

Oni koji žele da probaju ovdje mogu naći RPMove za Mandrake 9.2:
http://members.smartnet.ba/vedran/rpm/gimp/

Od RPMova potrebni su vam samo gimp1_3 i libgimp1.3_24 ova preostala dva nisu obavezna.

Meni sa slackwareom dosao (u direktoriju “extra” ili tako nesto) gimp1.3 pa posto mi je onaj gimp stabilni bio vrlo nestabilan (rusio se kad god sam koristio text tool) sa ovim “nestabilnim” 1.3 nisam imao ama bas nikakvih problema. Pa koristim 1.3 :slight_smile:

Sta je novo u Gimp-u 2, kakva je “performance”?

Glavni razlog dobrih performansi Photoshopa u odnosu na Gimp je swap datoteka (Photoshop ima neko svoje ime za to kojeg se ne sjećam). Gimp kao i Photoshop drži svoj swap na disku jer mu ponekad može zatrebati ogroman prostor, i do nekoliko GB. Za optimalne performanse u gimpu treba napraviti posebnu particiju na disku različitom od onog na kojem su OS i standardni swap (ako je IDE po mogućnosti i na različitom kontroleru) i formatirati je XFS filesistemom.

Da ne ulazim nešto u rasprave o performansama, ono što je meni zanimljivo u Gimp-u 2 je poboljšan korisnički interfejs (GTK2 konačno), te novi “dock” prozori. Možeš po želji raspoređivati alate u koliko hoćeš “dock” prozora (ili sve u jedan). A ako je više alata u jednom “dock” prozoru dobijate tabove. Ukratko, nema više mora prozora na desktopu.

Nisam nikako skontao kako da sve stavim u jedan prozor :frowning: