ROFL, cuj Discuss
Elem kolko ja znam Wayland nije pretjerano blizu da udje u mainstream al ne pratim razvoj? A iskustvo me naucilo da ne vjerujem nicemu sto proizvodi Canonical.
Zivota ti hocel koristit QtQuick (i.e. CSS za izgled aplikacija)?
kao sto rekose na twitteru neki dan - kad je ubuntu uzimao debian i samo prepakivao svi su ga kudili sto ne radi nista novo
sad kad pravi svoja rjesenja kude ga sto pravi nova rjesenja
Belaj sa X-om je sto nije cool. Na stranu suplja kako je X broken, ali budimo realni, to je najportabilniji komad softvera koji postoji (i koji se cak hepili vrti na mom telefonu). Wayland je kao neka velika babaroga koja treba postaviti stvari na svoje mjesto i rijesiti sve X probleme: svi znamo kako to zavrsi; meni se cini da Wayland nije nista drugo nego pokusaj Packard-a i ekipe da naprave nesto kao SurfaceFlinger ali bez Google-ovog potpisa.
Iza X-a stoje godine istrazivanja, naucnih radova i sl. sa MIT-a, Berkeley-a i drugih pametnih ustanova, a ako Wayland ekipica misli da je pametnija i da moze izmisliti toplu vodu za cca godinu-dvije i da sve savrseno radi, onda im treba podici spomenik.
Pa ima smilsla obzirom da je Wayland zapoceo, pogodi, Red Hat zaposlenik. A Red Hat je inace poznat da reimplementira jedne te iste stvari po sto puta: systemd, NetworkManager, *Kit, gdbus, gtk3, itd. Koliko reimplementacija nekih stvari i nije bas trivijalna pokazuje propali GSoC projekat da se doda mrezni protokol u Wayland.
Evo kako meni ovo sve izgleda:
X-i prave round-trip zbog klijent/server pristupa a u 98% slucajeva ljudi koriste X-e lokalno (ona 2% nisu im ni bitni)
naprave onda xcb kojim obecavaju brzu komunikaciju i asinhroni pristup. Do sada, jedino par jednostavnih window managera koristi xcb direktno
onda skontaju da poprave 1) i 2): izbace mrezni protokol i prebace da citavo iscrtavanje radi klijent (iliti compositing) i da je to jedina opcija, ali zaborave da jos od Compiz-a ljudi kubure sa drajverima
sve se to vrti na okrljastenom opengl-u koji je originalno dizajniran za telefone
s druge strane, svi lagano prebacuju sve zivo na DBus (systemd, NetworkManager, cak ljudi provlace slike i fajlove dbus-om) koji je klijent/server, cime se vracamo na 1).
Veliki igraci polako ulaze (Valve/STEAM) i ljudi ce ocekivati da sistem, drajveri, X-i (ili sta god) budu kao bombona. A to znaci da nouveau, radeon OSS, Plasma, Shell i ostale cool karafeke otpadaju, jer npr. kad user Joe hoce da igra Crysis 2/3 (koji ce ionako da podere masinu), zadnja stvar sto mu treba je da neki tamo applet koristi i gram memorije viska.
Nek onda napravi nešto novo, fino ga okači na github pa ko hoće nek sebi instalira, ako postane popularan softver distribucije će napraviti paket, pa ako taj paket bude megapopularan možda postane default za par godina. Ali da pojedinci zloupotrebljavaju popularne distribucije da bi progurali svoje propale pet projekte - to mi se baš ne sviđa.