Nvidia drajveri ( pola radi, pola ne radi )

E drugari, vidim ja da ima hrpa tema za nVidia drajvere, ali nekako nisam uspio da pronađem ono što mi treba…
Elem, instalirao sam Ubuntu 8.04 hardy, kernel 2.6.24.19… Kako to sve biva, instaliram drajvere, i radi sve. Ispadnem faca i apdejtujem sve one pakete što se pokažu kao potrebni, pa tako i kernel sa navedene verzije na verziju 2.6.24.21… nVidia drajveri kao rade, ali nema akceleracije, Desktop efekti ništa, oni jači screensejveri ništa…

Tražio sam po forumima, reinstalirao drajvere, brisao, skidao nove i new-glx, i bez new… i ništa.
Najbliže što sam uradio je sljedeće:

Skinem sa nVidia.com drajvere i stavim na Desktop ( nebitno ) i preimenujem u nvidia.run ( čisto da je manje kuckam ).

ono, stisnem CTRL-ALT-F1

[quote]sudo /etc/init.d/gdm stop
cd /home/jaydee/Desktop/
chmod +x nvidia.run
sudo ./nvidia.run -uninstall
sudo ./nvidia.run
sudo /etc/iit.d/gdm start[/quote]
instalacija prođe bez greške. Sve se završi, sve radi, imaju oni efekti …itd.

Restarujem kompjuter, ono opet ne radi.
Ae kad sam ovoliko pisao da ne bude uzalud, pomozite mi.

u pitanju je:
nVidia GeForce 7300 GS 256 MB
Monitor: SAMSUNG SyncMaster 795 df ( CRT )

i da , kada drajveri ne rade, default-na rezolucija je 1600x1200 !!!( ono dok se boot-a, kad se logujem smanjim na 1024 )
Moj monitor jadan to nekako prikaže, ali je njegova max 1024x768, pa eto. Hvala unaprijed svima

hajd nek ne neko naletio i sa mojim problemom. i meni se ovo desilo sa hardy-em. naravno ja sam reinstall ubuntu i zatim instalirao iz repozitorija. haj bas i mene zanima ima li jednostavije rjesenje za ovo jer sam se ja bio mucio citav dan oko ovoga dok nisam poludio. pokusaj ukloniti taj nvidia driver

i pokusaj sa

ovdje ti je najednostavnije rjesenje za instaliranje NVIDIA drivera
http://seogadget.co.uk/how-to-install-a-nvidia-display-driver-in-ubuntu/
meni je sve radilo odlicno nakon toga

E pazi. Ovo sa http://seogadget.co.uk/how-to-install-a-nvidia-display-driver-in-ubuntu/ je ono najobičnije, najjednostavnije … to nije radilo.

Možda nisi pročitao, no u kodu što sam ispisao, ima linija "sudo ./nvidia.run --uninstall " i nakon ove naredbe mi fino ide ono interaktivno brisanje drajvera.

Ja sam ponovo odradio isto ovo što sam i objasnio. Samo gledaj, sad radi. Ne znam kako kod tebe, no meni sad kad se pali kompjuter ispadne i slika, ona zelena i piše ogomnim slovima nVIDIA ( posle učitavanja Ubuntua, a pre Log ekrana ).

Monitor se pali u 1024x768 rezoluciji. Najdraže mi je zbog toga, efekti manje više. Igrice…ne koristim.

Ne znam hoće li ovo sad raditi duže vremena, ne vidim razlog da ne. Ali ako nekom može pomoći evo šta sam napravio:

1. Download sa nvidia.com poslednje drajvere. 2. Switch to terminal ( CTRL + ALT + F1 ) 3. Zaustaviš GDM ( /etc/init.d/gdm stop ) 4. cd na lokaciju na kojoj ste smejstili drajver ( npr. cd /home/username/Desktop/ ) 5. chmod +x imedrajvera.run ( npr. chmod +x nvidia.run ) 6. uklonite postojeći drajver ( sudo ./imedrajvera.run --uninstall ) 7. Instalirate novi drajver ( sudo ./imedrajvera.run ) 8. ponovo aktivirate GDM ( /etc/init.d/gdm start )
Meni pomoglo, a ako je meni ( najvećem maleru na svijetu ) onda će i vama.Eto.
Pozdrav svima.

znaci sad radi jeli? pa ne znam u mene je bilo nesto pobrkano doboga nije mi radio ni dpkg-reconfigure kako treba. nije bilo one sekcije za podesavanje videa tako da sam ja sve ispocetka odradio i enable restricted drivers u onom cudu i radilo je. doduse ovo je bila u mene geforce2 MX 100/200 pa je vjerojatno zbog toga problema bilo.
vidio sam da si stavio --uninstall al poslije toga je isla linija sudo ./nvidia.run pa reko da si install pa ti opet nije radilo :S

koju verziju drivera koristite ?

pa vidis da je on skinuo driver sa nvidia.com. ja sam prvo pokusao sa nvidie skinuti driver i instalirati pa je radilo. medjutim kad restartam komp pojavi mi se ona glupost da radi u low graphics mode i da trebam odabrati driver i rezoluciju. uklonim taj nvidia.run sa pa vise nema drivera u restricted drivers. probam dpkg-reconfigure xserver-xorg i nema sekcije za podesavanje grafike. onda svejedno instaliram one legacy drivere posto je stara graficka i opet ista stvar samo sto nije radilo nikako i prije restartiranja. tu sam poludio i reinstalirao ubuntu. otisao u restricted drivers, omogucio ih, restartao x i radilo je bez greske.
u mene je bila verzija prije ove ja mislim 96.43.07. nisam siguran

Da sad je okej, radi. Nadam se da neće prestati raditi.

Kod mene je ova zadnja verzija, 177.80 ( Linux x64 ).

[quote=jaydee]Da sad je okej, radi. Nadam se da neće prestati raditi.

Kod mene je ova zadnja verzija, 177.80 ( Linux x64 ).[/quote]
puno ljudi ima problema sa tom verzijom… i ja imam GeForce 6100 i 19" monitor i taj driver mi ne radi (bug) na rezoluciji 1280x1024 jednostavno se pojavi samo jedna linija na pocetku monitora koja je siroka 1 pixel i prostire se duz kompletnog monitora , ostalo je crno … ne znam kad ce nvidia dovesti u red ovaj driver, ali kako vidim puuuuno ljudi ima problema sa njim …

Negde sam na onim support forumima naletio da puno zavisi od monitora koji je tip, kakva rezolucija i slično.

Ja na primjer, kad u Screen & Graphic izaberem svoj monitor ( po imenu i prezimenu ), neće da radi uopšte.
Vratim na Plug&Play, radi na 800x600 ili 640x480. Restartujem ubuntu u recovery mode i izaberem onu opciju za X server. Upali se sve bude super, monitor je i dalje Plug&Play, ali sa 1024x768 rezolucijom. Tako da ne vidim neko veliko pravilo kada će da radi a kada ne. Čak mislim da ako radi ( ili ne radi ) da je to potpuno slučajno.

[quote=jaydee]Negde sam na onim support forumima naletio da puno zavisi od monitora koji je tip, kakva rezolucija i slično.

Ja na primjer, kad u Screen & Graphic izaberem svoj monitor ( po imenu i prezimenu ), neće da radi uopšte.
Vratim na Plug&Play, radi na 800x600 ili 640x480. Restartujem ubuntu u recovery mode i izaberem onu opciju za X server. Upali se sve bude super, monitor je i dalje Plug&Play, ali sa 1024x768 rezolucijom. Tako da ne vidim neko veliko pravilo kada će da radi a kada ne. Čak mislim da ako radi ( ili ne radi ) da je to potpuno slučajno.[/quote]
ne, taj recovery mode ti vjerovatno ucita vesa driver tj. ne ucitava nvidia driver, sto onda nema veze sa nvidiom, vec sa vesa driverom koji moj monitor npr. ne moze pogurat 1280x1024 ,ali moze 1024x768

ova situacija koju sam ti objasnio u mom prijasnjem postu je sigurno bug u nvidia driveru , nema tu jednom radi drugi put ne radi -> kako je tako je

to sto si cito na forumu jeste zato sto kod nekih monitora EDID ne radi kako treba tj. kartica/driver dobija pogresne informacije u tom slucaju moras xorg.conf napraviti potpuno staticki (da se nista ne detektuje automatski, sto je moguce sa rezolucijama) i iskljucit EDID pomocu opcije u X-u …