NVIDIA drajveri - smrzavanje računara

Opet je došlo to doba godine, potrefi se određena verzija kernela, NVIDIA drajvera i aplikacije “krivca” (Firefox3) kada se računar jednostavno počne loše ponašati. Povremeni flashevi, smrzavanje GUIa na par sekundi (a nekad i permanentno, pa se moram logirat sa druge mašine).
Ako proguglate “NVIDIA Linux drivers freezing” vidjet ćete dubinu problema :smiley:

Do sada sam uglavnom povremeno morao koristiti stari “nv” drajver, ne znam da li mi se čini, ali s vremenom postaje sve gori i gori (performanse nisu baš spektakularne).

Šta je novo ovog proljeća? Novo je da NOUVEAU projekat radi na opensource 2D/3D drajverima za Linux. Dok 3D dio još nije gotov, nouveau se već danas može koristiti kao zamjena za “nv” drajver. Nakon deinstalacije nvidia drajvera, pratite uputstva i 5 minuta poslije novi, brzi 2D drajveri su instalirani.

Pošto se ja ne igram nešto puno, mislim da se Nouveau trajno naselio na moj računar. Tog mitskog jednog dana, a možda i prije, kad poželim pokrenuti kakvu 3D igru, ljudi će vrlo vjerovatno imatim implementirane i 3D drajvere.

Hmm. Na njihovoj stranici za dosta stvari stoji “it’ll work if you’re very lucky” :S
Pise da ne radi VT switching? Sta ako X crkne?

Ako ponovo pročitaš taj paragraf, vidjećeš da se “lucky” dio odnosi na 3D podršku.

Šta ako mi X-i crknu? Nikada nisu crkli iz čista mira, uvijek NVIDIA drajver. U slučaju problema, može ssh sa druge mašine, ili čak povratak na “nv”. Jedina neprihvatljiva opcija jeste čekati kad će NVIDIA drajver ponovo skucati mašinu.

Iskreno, vrtim Ubljuntu sa KDE 4.0.2 i koristim latest betu Firefoxa i dosad nisam imao nijedan problem. Jedino sto mi zamrzne racunar je kad pokrenem GMplayer (mada to nije do drivera jer sam Mplayer radi).