Nvidia problem

Pozdrav svima,

imam problem sa nvidia 6600 GT grafickom… naime u SaX2: X11 Configuration -> colors -> ne mogu da prebacim na 32 Bit, stoji mi 24 stalno, a uspio sam instalirati zadnji nvidi-in driver koji je izasao…

Trazio sam po forumu kako da stavim adsl konekciju na desktop al bezuspjesno… uspio sam namjestiti konekciju al ne znam kako da je stavim na desktop…

Puno hvala svima i nadam se da se necete ljutiti ako budem jos postavljao “glupa” pitanja…

Pocetnik sam pa ne zamjerite

Hvala!

koliko je meni poznato na linuxu ne može 32bit, 24 je plafon i savim je OK

imaš li ikonicu u taskbar tray-u? Kinternet?

nemam, a moze li kako da se ubaci

šta koristiš KDE ili GNOME?
kada si snimao suse šta si odabrao?

ovako idi u YaST i instaliraj kinternet… pritisni Alt+F2 pa ukucaj kinternet, trebalo bi da radi…

volio bih da imam konekciu u system tray kako bih vidio koliko trosim, da li mi nesto skida u tom trenutku i koliko sam dugo na internetu isl

evo instalirao sam i stoji u system trayu al mi prijavljuje gresku…kao moguce je da smppd not running or not member of the group… u pitanju je adsl posto mi se cini da je ovo za dial up, a ako ne moze jos malo objasnjenje kako da ga konfigurisem

Hvala!

haj vako… kucaj u konzoli:

su

killall kinternet #ili idi na quit u tray-u, uglavnom ukini ga

kinternet

ima li sad grešaka tipa not memeber? haj javi da znamo možda te treba dodati u neku grupu…

ps:
znam neku raju što koriste ovo… možeš probati
http://www.roaringpenguin.com/en/penguin/openSourceProducts/rpPppoe

opet nece … isto govori ( member itd) ako neznas o cemu pricam gledacu da sutra uploadujem sliku pa da vidis o cemu je rijec… odo sada da probam ovaj program sto si mi dao link…

Hvala!

Edit: Off topic

nešto ti nije ok, evo kako to treba izgleda (slika), ovdje imaš nekih detalja otvorio sam njihove prozore…

ps:
kako si pravio konekciju? DSL ->?

to je problem…

napravio sam konekciju na adsl tako sto sam u yastu otisao na network—dsl—i onda sam u njemu dodao novu konekciju

haj probaj ovo:
ps aux|grep smpppd
groups

evo šta je meni:

ps aux|grep smpppd
root 4119 0.0 0.1 4952 1136 ? Ss 22:41 0:00 /usr/sbin/smpppd
aldin 6067 0.0 0.0 2856 708 pts/1 R+ 22:49 0:00 grep smpppd

groups
users dialout video

znači ja sam član dialout, i smpppd je pokrenut, haj javi kako je kod tebe, pa da idemo dalje…

ps:
mala ti ova slika jedva sam pročitao hehe

sorry za sliku… nikad nisam upload-ovo slike pa nisam bas znao namjestiti…

evo sta kod mene stoji :

exit@linux-lisj:~> ps aux|grep smppd
exit 15151 0.0 0.1 5000 776 pts/1 R+ 19:46 0:00 grep smppd
exit@linux-lisj:~> groups
users dialout video

Instaliraj KNemo (ako je adsl na eth0)

mislim da je moj najveci problem sto sam ja instalirao GNOME a ne KDE … jel se moze kako prebaciti na kde a da svi podaci ostanu ?

Hvala svima na pomoci

ništa, ovako, haj pokreni prvo smpppd pa onda kinternet

znači “quit na kinternet” (killall kinternet), pa onda

su
smpppd &
exit
kinternet

to je to.

btw kad kucaš ‘man smpppd’ u konzoli

[code]NAME
smpppd - SuSE Meta PPP Daemon

DESCRIPTION
smpppd is a daemon that controls several internet connections.

Use  a  frontend like cinternet , qinternet or kinternet to control the
   connections and retrieve status informations.  Those frontends can also
   run on different hosts.

The  configuration of the dialup connections is done by YaST2 but there
   are some additional options available in the file /etc/smpppd.conf.

smpppd is not intended for direct use.  Use rcsmpppd instead.[/code]

hint:
ako hoćeš da ti starta ‘smpppd’ prilikom boot-a, onda

YaST -> System -> System Services (Runlevel) -> pa ENABLE na smpppd (vidi screenshot)

@needle
wow, mislio sam da sam jedini u BiH koji koristi ovaj programčić hehe
needle, btw, koristio vnstat, vnstat_php_frontend, ktrafficanalyzer, i završio na knemo-u, pošto shareujem konekciju, do sad nisam našao bolji programčić za vođenje evidencije (on KDE)

@EXIT
snimiš KDE Development pakete, skineš source (v0.4.8) programa sa ove stranice http://kde-apps.org/content/show.php/KNemo?content=12956 extract, iskompajliraš, pokreneš u KDE Control Centre-u

samo mala dopuna pa da se ovaj topic markira kao [RIJEŠENO]

znači ovaj knemo uzmi obavezno (ako budeš htio snimati) verziju 0.4.8, jer ova ispod je imala bug, kada se npr izvadi mrežni kabal crashira program… na ubuntu je u reposima ali od kada je izašla nova verzija vazda kompajliram iz source-a i radi fantastično

drugo, naslov ovog topica bi mogao da se promijeni u “NVidia 32bit color depth i onclick ADSL/Cable konekcija, kako?”

KNemo je super program samo jedini problem je što radi isključivo na KDE-u (to uopšte nije samostalna aplikacija nego KDE applet). Čovjek reče da koristi Gnome…

ne bih rekao… pogledaj screenshot, IMHO čovjek je prvo instalirao GNOME pa KDE…