Imam NVIDIA GeForce Ti 2 i skinuo sam sa neta odgovarajuce drivere izasao iz X okruzenja i u konzoli pokrenuo drajver sa:
sh NVIDIA… medjutim instalacija mi je nakon par koraka prijavila da mi nesto nije uredu sa kernelom (nisam bas razumio), a na nvidia sajtu sam nasao da se nesto treba podesiti da odgovara mom kernelu medjutim ne razumijem sta treba uraditi?
Moze li mi neko pomoci? Hvala…
Alt+Ctrl+F2,
init3,
sh NVIDIA-Linux-x86-71.86.04-pkg1.run
Kaze da “it apper that you are using X server. Please restart x server and try again” - tako nekako pise…kao da sam jos u X serveru i kaze instalation failed…
Poslije sam pokusao:
cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.backup
sed -i ‘s/“nv”/“nvidia”/g’ /etc/X11/xorg.conf
i onda mi je pao X server jer kaze da ne moze naci “nvidia device” pa sam vratio backup ovog xorg fajla pa mi ponovo radi…
Sve u svemu nisam nastimao nista…pokusao sam i ona uputstva za debian (posto njega koristim) ali tamo dosta toga ne razumijem i nisam isto nista napravio…help plz
U toj njihovoj galaksiji, run leveli 2, 3, 4 i 5 su isti (za vrlo velike vrijednosti broja 2, i vrlo male vrijednosti broja 5 :-D): http://www.debianhelp.co.uk/runlevels.htm
Sada mi nije kao do sad prijavio da izadjem iz X servera ali je bilo ovo:
No precompiled kernel interface was found to match your kernel; would you like the installer to attempt to download a kernel interface for your kernel from the NVIDIA ftp site (ftp://download.nvidia.com)? (Answer: No)
Uzeo sam NO jer nemam konekcije. Onda je bilo ovo:
No precompiled kernel interface was found to match your kernel; this means that the installer will need to compile a new kernel interface.
I jos nesto ovako:
Kernel configuration is invalid. I jos nekih gresaka i da je instalacija failed…
Ta prva poruka za prekompiled kernel je ok. Installer ce pokusat da kompajlira driver za tvoj kernel al trebaju ti neki -dev fajlovi. Osnovno, vidi da imas kernel source za kernel kojeg vrtis i treba ti dev paket od X servera (obicno x11-dev il xorg-dev il tako nesto). Koji je distro?
Sad ti treba X.org dev paket … Ja imam Ubuntu, a ovo mi kaze da ima pod dev:
xserver-xorg-dev - Xorg X server - development files
libglu1-xorg-dev - transitional package for Debian etch
xorg-dev - the X.Org X Window System development libraries
Izvini ali ne razumijem. Sta treba onda da skinem s neta? Ili da prvo vidim u Package Manageru sta imam od toga. I kad to nadjem samo uklucim pakete i ponovo pokrenem instalaciju jel?
Mozes li mi reci koji mi paketi tacno trebaju? Jel ona tri koja imas na ubuntu-u? I gdje ih instaliram u koji folder?
Izvininjavam se na naporu koji izazivavm ali bas bih htjeo da naucim Debian…Hvala na razumjevanju
P.S.
Sad sam skinuo ovo:
-xorg-dev_7.4~1_all.deb,
-libglu1-xorg-dev_6.9.0.dfsg.1-6~bpo.4_i386.deb i
-libc6_2.7-12_i386.deb.
Pokusao sam da instaliram ova 3 paketa sto sam napisao u postu iznad ali mi je prijavilo da je svaki od njih u konfliktu sa nekim vec instaliranim (slicnim) paketom pa mi nije dalo da instaliram. Da li bih trebao da iskljucim ove konfliktne pakete pa da onda ove instaliram?
Evo i kod mene malih problema s driverom.
Skinuo sam NVIDIA-Linux-x86-173.14.05-pkg1.run drivere, imam NVIDIA 7300 SE
Išao sam po ovim uputstvima.
dakle CTRL+ALT+F1
su
pass
init 3
sh NVIDIA-Linux-x86-173.14.05-pkg1.run
otovri mi se prozor onaj instalaciski i pođe mi pisati
No precompiled kernel interface was found to match your kernel; would you like the installer to attempt to download a kernel interface for your kernel from the NVIDIA ftp site (ftp://download.nvidia.com)? idem next/yes , ali neće.
skinuo sam po onim gore uputstvima gcc-c++ i gcc-cpp al mi nije jasno ovo oko karnela nikako,
Pa bi molio ako može pomoć.
Koji od ovih da skinem, jako su veliki oko 200MB? izađe onda da me instalacija drivera za Mandrivu 2008 “košta” preko 500MB.
Kvaju, ako imas jacu internet konekciju precesljaj malo: http://easyurpmi.zarb.org/
stavis verziju koju koristis, arhitekturu kliknes na add plf medias i add official medias ispod refresh.
prijavis se u trminal kao root, ono:
su
password
i kopiras ona dva linka iz prozora u terminal
kliknes jos jednom enter za drugi link i vidis onda negdje na forumu koji paketi su za nvidia i instaliras gospodski preko control centra - add software
Ili cini mi se da poslije dodavanja novih izvora samo da odes na Control Center i tamo negdje nadjes (cini mi se pod hardware setup grafical server ili tako nesto) nvidiu za tvoju karticu i on sam to instalira.
Javice ti se mozda neko ko koristi Mandrivu da ovo bolje pojasni.
Ako ipak koristis ovaj gore put kojim zelis instalirati sa nvidia -xxxx.run svaki put kad updatujes kernel moras opet kompajlirati nvidiu driver, znaci nacices se vise puta u onom crnom prozoru, ovo dole je jednostavnije, jednom odradis i rijeseno.
Evo upravo idem tim lakšim putem
Hvala medo, da ti pravo kažem za te drivere na lakši način instaliranje zaista nisam znao, jer kad god googlam, nude se rješenja kao što sam pokušavao gore.
Podešavanje grafičkog servera
Izabrao sam Geforce FX and later.
U mene je
Ali u Nvidia postavkama piše da je ovo verzija 169.12, dok na Nvidia siteu za ovu graf piše 173.14.05.