NVU - Web Design Alat!

Probaj jednom malo, vidjećeš koliko ti može ubrzati stvari pogotovo u fazi osmišljavanja stranice, ako radiš neke tabele ili npr. kad dobiješ od klijenta materijal u Word formatu.[/quote]

“u fazi osmišljavanja stranice”
ja stranice uvijek osmislim prije nego sto napisem i slovo html-a. osmisljavanje ide ili na papiru dok lezim uvece u krevetu pred spavanje ili ako ima potrebe i ako je projekat veci, onda u vizuelnom alatu sa stepenicama, ovisnostima itd.

radio sam ja sa vizuelnim html editorima, medjutim nije mi se dopalo. volim kada napravim svoj kôd, kada znam zasto tu stoji koji tag itd. i generalno html je nesto sto uzme najmanje vremena pri pravljenju kvalitetne stranice.

M.

Da ali veliki je procenat softvera pod GNU. To vidiš sve lijepo ilustruje skračenica od GNOME - GNU Network Ob… M. E. :slight_smile:
Činenica jeste da je doprinos GNU projekta ogroman, ako ne zbog toga ja bi stavio GNU iz poštovanja…

Da, ali kad nabaciš bilo šta GNUsolikog sadržaja u to to prestaje da bude samo Linux.
Znaš šta velika je šteta što HURD nikada nije uspio…

Pa to je minimum poštovanja.
A šta ja kažem kada me neko upita šta koristim…to uglavnom zavisi od raspoloženja… ali slobodno mogu reći da na nekim važnijim sastancima/tekstovima/govorima preferiram naziv GNU/Linux.
Interesantna je scena bila na RMSovom govoru u (čini mi se) Sloveniji. Pošto se ne sjećam tačno misli da se dijalog odvijao na sljedeći način:

RMS: Šta Vi koristite?
Neko: Ja koristim GNU sleš Linux.
RMS: Zašto ste rekli sleš?
Neko: Zato što mislim da tako treba.
(smijeh u sali)

[quote]
Ako sam dobro shvatio, Adisov post ima malu dozu podsmjeha prema RMS-u :slight_smile: [/quote]

Mislio sam na ovaj dio:

[quote] Mislim da stalman sada žali što nije u GPL stavio i:
tačka x.y: Svaki softver koji koristi GPL licencu (bilo da je sam GPL, bilo da koristi drugi GPL softver) MORA u nazivu sadržavati GNU… [/quote]

Komotno može da žali. Ali sad imamo ovo što imamo i gotovo da je kasno za bilo kakve prigovore…

Papir? Šta je to papir? :slight_smile: jel se to jede?
Većina ljudi koje poznajem koji se bave web designom projektuju stranicu u PhotoShopu - ježim se od te ideje :slight_smile: Ja nisam neki dizajner i obično radim dizajn više “usput”, ali moja procedura je da nacrtam stranicu u Mozilla Composeru ili nekom drugom programu (Dreamweaver je prevelik i prekomplikovan za te potrebe) pa kad razbacam stvari po stranici onako kako mi odgovara, onda otvorim kod u editoru. Ili ne :slight_smile:

Moje iskustvo je da je kod koji generiše MC uglavnom bolji od onoga što bih sam napravio, korektniji je a nije puno duži i vrlo je čitljiv. FrontPage 2000 i DW MX nisu puno gori dok god se držiš jednostavnih stvari, problemi nastaju sa CSSom i tabela-u-tabeli-u-tabeli-u… i slične akrobacije.

+pong+

Na kraju ćete mi početiprodavati priču da ima UML za HTML, odnosno web stranice

Jel se ko uspio subscribe na m.list?