Mozda je konacno doslo vrijeme kada ce mo i mi na Linux platformi imati kvalitetniji alat za Web Design, pa mozda i hljeb zaradjivati
A Kako ja vidim baza NVU-a je Mozillin Composer. Zivio Michael RObertson! Sta mislite?
Konacno da se neko i ovoga sjeti
Valjda ce uskoro da bude i nesto za download…
Ma ja cekam vedrana da se subscribe na m-list, uhvati s. code, i zapakuje ga u rpm.
NVU = envy you - smiješno…
a uostalom šta drugo očekivati od ljudi koji su napravili ovo
šalim se
Sada imamo jednu finu GNU/utakmicu, NVU/Mozilla Composer i Quanta su krenuli sa različitih pozicija… MC ima WYSIWYG i poprilično je W3C compliant ali je nedostaje mu podrška za scripting jezike i druge osobine naprednih editora, a Quanta je perfektna samo što nema WYSIWYG (u razvoju). Nadati se da će rezultat ove utrke biti kao i do sada: ultra kvalitetan slobodni softver.
Ma nije bitno ko ga proizvodi, bitno je da radi pod Linuxom te da je kvalitetno…
WYSIWYG - cini mi se da je to preteca danasnjeg Emacsa?
[quote]Ma nije bitno ko ga proizvodi, bitno je da radi pod Linuxom te da je kvalitetno…
WYSIWYG - cini mi se da je to preteca danasnjeg Emacsa?[/quote]
WYSIWYG = What You See Is What You Get … nije nikakva preteca Emacsa
To znaci da rezultate svoga rada odmah vidis na ekranu.
RSROVNE
What You See Is What You Get
Ma pomješao sam vjerovatno sa nečim što je Sam Wiliams opisao u F. As in a F.
Iskreno, prvi put cujem za tog prvog covjeka … a istina je da Stallmana neozbiljno shvataju. Ali koliko ja znam njemu nije ni cilj “to take on Bill Gates”
Ma svejedno … ja ne smatram da “meni” diraju Stallmana ,
On jeste mnogo uradio … ali ja ga ne smatram uopste posebnim Ni njega ni Linusa ni nikoga pojedinacno. Jer, da nije cijele armije ljudi koji prave, testiraju, pisu dokumentaciju, koriste itd., mozda ni jedan od ovih free software projekata ne bi bio nesto posebno.
Dakle … kad neko dira Free Software zajednicu … onda se ljutim. A kad neko prica protiv XY onda nek se taj XY brani.
U redu je to, slažem se sa tobom, ali činjenica je da je RMS stvorio zajednicu o kojoj govoriš. Činjenica jeste da je on cijeli svoj život posvetio istoj, a primjer toga jeste da danas nema imovine te da živi “na poslu”.
More respect!
RMS lugze is with you!
Super
Nego citao sam negdje clanak o GNU/Linux i Linux imenima. RMS tvrdoglavo zahtjeva (i moli) da se koristi ime GNU/Linux, a prakticnije je reci samo Linux RMS argumentuje to sto je veci postotak koda u linux distribucijama od GNU projekta nego od kernela. Jedno od misljenja je bilo da bi trebali onda u imenu navesti sve projekte koji ucestvuju u distribuciji Onda bi imena bila malo duza S druge strane … postoje male distribucije Linuxa koje vjerovatno imaju veci postak kernel koda nego GNU koda
Onda njih ne treba zvati GNU/Linux ?
Nego ja ne znam zasto se oni ne sjete pa ne nazovu OS LiGNUx prema mom misljenju, to je vrlo dobar kompromis.
Jednom je prilikom pitao, odnosno dao sugestiju da se lugze zove GLUGZE
Mislim da stalman sada žali što nije u GPL stavio i:
tačka x.y: Svaki softver koji koristi GPL licencu (bilo da je sam GPL, bilo da koristi drugi GPL softver) MORA u nazivu sadržavati GNU…
(Sličnu glupost je imala, BSD licenca; program je morao ispisivati puni copyright, što je poprilično teško ako dati kod vuče porijeklo s početka 80-tih i prošao je kroz more izmjena i nadopuna)
Mislim da je čovjek sasvim upravu kada moli/zahtjeva da se prije imena Linux stavlja GNU. Ipak bi to bilo više fer, jer ima dosta GNU -a u distribucijama koje koristimo. Moje mišljenje je da bi svaka distribucija trebala dodati u svoje ime i GNU.
Sasvim se slažem sa Adisom.
Malo da pomjenim temu Sta mislite o ovom izgledu control centra?:
http://www.arklinux.org/images/arklinux-f2.png
Izgleda da se furaju na Lycoris, a lacoris se fura na…
Pa zasto bi trebala dodati u svoje ime GNU ?? Puno je veci postotak softvera koji nije dio GNU projekta u distribucijama (pod “dio GNU projekta” ne misli se na sve programe koji su pod gpl-om nego bas na to … na one koji su bili dio GNU-a). Dakle onda bi trebali staviti Apache/Mysql/Sylpheed/SenadovaShellSkriptaKojaSimuliraGreskeURaduBihneta/KDE/GNU/Linux
Ima jedna prednost u ovom nazivu - ovakav naziv bi eliminisao potrebu za listom paketa u distribuciji S druge strane … ja mogu implementirati svoj init svoj shell i sve ostale alate (osim kernela) i uzeti Linux kernel i to staviti u distribuciju i to ce opet biti Linux distribucija. Zar ne ? A cim promijenim kernel to vise nije Linux distribucija. Dakle … mislim da bi trebali ime da bude Linux Ionako “odajemo postovanje” GNU-u kad god ukucamo gcc ili nesto slicno (tj. u dosta imena vec stoji GNU). I jos nesto da te pitam … kad te neko pita koji OS koristis, kazes “Linux” ili “GNU/Linux” i kako citas ovo “/” ako je drugi odgovor ?
Ako sam dobro shvatio, Adisov post ima malu dozu podsmjeha prema RMS-u
iako i linux kernel kompajliramo sa gccom i tonu ostalih aplikacija koje nisu GNU.
ja sam uvijek preferirao text editore pogotovo ako uporednim sa npr. Macromedia DW ili nesto slicno. ja uporedjujem koristenje DW vs. vi (ili iliko koji drugi text editor… ovo je moj omiljeni editor) sa koristenjem Windowsa vs. Linux.
DW ubacuje sve i svasta u kôd sto ja ne zelim, to radi isto Windows samo sa fajlovima, a ja to ne volim. text editor mi pruza apsolutnu kontrolu.
ne kazem ja da ne treba koristiti vizuelne stvari, jer ima dosta alata koji stvarno olaksaju rad. medjutim pravljenje web stranica meni ne spada u to.
M.
Za mene je “Linux” svaki slobodan unixoidni os. Nema svrhe da izmišljamo različita imena za njih kad su toliko slični. Desktop korisnik teško da će primijetiti razliku. Ili ako ćemo da cjepidlačimo, Red Hat, Debian, Slackware, Gentoo, OpenBSD, FreeBSD… su različiti OSovi. Realno jesu. Više razlika ima između Gentoo i Red Hata nego između Gentoo i FreeBSD. Kernel je tu samo jedna od stvari koje mali imaju efekat na krajnje korisničko iskustvo. Dakle meni se sviđa ime “Linux” i koristiću ga pod onim gornjim značenjem a za ostale me nije briga
A što se tiče GNU pokreta, njima treba odati počast jer Linux je ipak objavljen pod GNU licencom. RMSova filozofija je ono što je inspirisalo autore 99% sadašnjeg “Linux” softvera.
Probaj jednom malo, vidjećeš koliko ti može ubrzati stvari pogotovo u fazi osmišljavanja stranice, ako radiš neke tabele ili npr. kad dobiješ od klijenta materijal u Word formatu.