Kao sto i sam naslov kaze, upravo je objavljen Debian GNU/Linux 5.0. Jos uvijek se nije pojavio na vecini mirrora, ali na nasem jeste . Iso mirror je na adresi ftp://mirror.debian.com.ba/debian-cd/ Na mirroru su i386 i amd64 verzije. Ukoliko za ULK arhivu trebaju jos neke arhitekture, ili dodatni ISO CD-ovi ili DVD-ovi, mozete to napisati ovdje.
[quote=Avdija]Kao sto i sam naslov kaze, upravo je objavljen Debian GNU/Linux 5.0. Jos uvijek se nije pojavio na vecini mirrora, ali na nasem jeste . Iso mirror je na adresi ftp://mirror.debian.com.ba/debian-cd/ Na mirroru su i386 i amd64 verzije. Ukoliko za ULK arhivu trebaju jos neke arhitekture, ili dodatni ISO CD-ovi ili DVD-ovi, mozete to napisati ovdje.
[quote=Avdija]Kao sto i sam naslov kaze, upravo je objavljen Debian GNU/Linux 5.0. Jos uvijek se nije pojavio na vecini mirrora, ali na nasem jeste . Iso mirror je na adresi ftp://mirror.debian.com.ba/debian-cd/ Na mirroru su i386 i amd64 verzije. Ukoliko za ULK arhivu trebaju jos neke arhitekture, ili dodatni ISO CD-ovi ili DVD-ovi, mozete to napisati ovdje.
Mirrori su dostupni iz free zone.[/quote]
Pozdrav,
Mislim da ne treba, a ove ISO-ve ćemo po običaju skinuti preko ETFa bez većih problema Zahvaljujem na ponudi.
Jel moram skinuti sva tri cd-a? Posto vidim da u md5sums fajlu ima navedeno oko 30 cd-ova.
Edit: Da nisam slucajno pokrenuo instaler sto dode na cd-u nikada ne bih ni znao da je moj proc. 64bitni. Malo me sramota, opravdao bih to cinjenicom da sam nedavno dobio ovaj laptop
Kako sam ja skont’o, prvi CD je dovoljan za instalaciju “standardnog” sistema. Jel’ to znači da ostali samo sadrže dodatni software? Mislim, ako se uštimaju repozitoriji onda ovi dodatni CD-ovi i ne trebaju?
Kad vec spomenu gore sources.list, šta treba dodati da radi ispravno sa ovim novim bihnet mirrorom.
Ja sebi nedavno instalirao Lenny RC2, i u sources listu dodao ovako:
deb ftp://mirror.debian.com.ba/debian lenny main contrib non-free
deb-src ftp://mirror.debian.com.ba/debian lenny main contrib non-free
a pošto je sad ovaj finali tu, treba li dodati još šta u listu kao npr ovaj Debian5.0/ ?
Najbolje bi bilo kad bi neko mogao da postavi svoju sources.list (sa bihnet mirrorom) pa da copy/paste linkove.
Imam jedan problem, instaliro sam debian 5, ali nakon sto restartujem komp i podje bootanje samo se na monitoru pojavi Out of screen. Moze li mi ko brzinski pomoci
Ploca je MSI KA790gx, sa integrisanom ati HD3300. Ubuntu sam uspio instalirati iako sam imo problema, ali debian se neda.
mislim da je taj, probo sam sa ovom komandom dpkg-reconfigure xserver-xorg, otvori neki prozor gdje ukucam uglavnom nesto oko tastature i onda izadje iz tog prozora i pise da je backup snimljen negdje u /etx/x11… probam killall gdm, pa startx i nista, restartujem i nista…(ovo sam ja nesta lupo bezveze)
najgore mi je sto jos nema na google-u mnogo slucajeva, jer je tek izaso lenny, ali necu se predati lako
na laptopu mi radi lenny, ali ja zelim da ga namjestim na mom desktop pc-u…
do sada mi je svaki linux radio, pa makar i sa retardiranom rezolucijom pa ja to nastimam, ali sada nece nikako u x… Out of range, out of range…
ako neko moze pomoci bio bih zahvalan :)
[quote=Win_Lin]Kad vec spomenu gore sources.list, šta treba dodati da radi ispravno sa ovim novim bihnet mirrorom.
Ja sebi nedavno instalirao Lenny RC2, i u sources listu dodao ovako:
deb ftp://mirror.debian.com.ba/debian lenny main contrib non-free
deb-src ftp://mirror.debian.com.ba/debian lenny main contrib non-free
a pošto je sad ovaj finali tu, treba li dodati još šta u listu kao npr ovaj Debian5.0/ ?
Najbolje bi bilo kad bi neko mogao da postavi svoju sources.list (sa bihnet mirrorom) pa da copy/paste linkove.[/quote]
da, to je OK, mada ja nekako preferiram koristiti HTTP za apt. Inteligentniji je nego FTP, mada necete pogrijesiti ni s njim.
Ma svasata sam ja pokuso,ali nece… Svakako iduceg mjeseca moram uzeti graficku, tako da cu mozda do tada cekati. Kad kucam dpkg-reconfigure xserver-xorg, samo mogu da mjenjam postavke tastature jebene…